Formule 1: Velká cena Velké Británie 2022

Předchozí Velká cena Kanady pouze dokreslila to, jak jsou momentálně vystavěny figurky na hrací ploše Formule 1 v letošním roce. Byť vinou technické závady závod nedokončil druhý muž průběžného pořadí Sergio Pérez, pro další vítězství si dojel jeho týmový kolega Max Verstappen a opět zvýšil svůj náskok na čele šampionátu. Na čele průběžného pořadí se nečekají velké změny ani po skončení Velké ceny Velké Británie. Oči domácích fanoušků budou navíc upřeny směrem k Lewisu Hamiltonovi, který v Kanadě potvrdil stoupající formu a oprvé se v letošním ročníku umístil na stupních vítězů a před svým týmovým kolegou Georgem Russellem.

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Velké Británie 2022

Předchozí Velká cena Kanady pouze dokreslila to, jak jsou momentálně vystavěny figurky na hrací ploše Formule 1 v letošním roce. Byť vinou technické závady závod nedokončil druhý muž průběžného pořadí Sergio Pérez, pro další vítězství si dojel jeho týmový kolega Max Verstappen a opět zvýšil svůj náskok na čele šampionátu. Na čele průběžného pořadí se nečekají velké změny ani po skončení Velké ceny Velké Británie. Oči domácích fanoušků budou navíc upřeny směrem k Lewisu Hamiltonovi, který v Kanadě potvrdil stoupající formu a oprvé se v letošním ročníku umístil na stupních vítězů a před svým týmovým kolegou Georgem Russellem.


Závod Formule 1: VC Velké Británie

Trať Silverstone patří mezi ty vůbec nejdelší v celém kalendáři Formule 1. Měří necelých šest kilometrů a jezdci ji obkrouží během závodu dvaapadesátkrát. Samotná Velká cena Velké Británie má bohatou historii. V programu F1 je nepřetžitě již od roku 1950 a tuto sérii nepřerušily ani dva předchozí covidové roky. V roce 2020 se v Silverstone jelo dokonce dvakrát. Není divu, že se na domácím okruhu skvěle prezentuje Lewis Hamilton, který zde vyhrál pět z posledních sedmi závodů, přesto však rekord okruhu drží jeho konkurent Max Verstappen. Že trať v Silverstone nevadí ani Leclercovi potvrdil monacký pilot v loňském roce, kdy zde dojel druhý právě za Hamiltonem. Ačkoli samotný okruh patří k nejdelším v kalendáři, technicky nikterak náročný není. Na piloty čeká velké množství rovinatých úseků, na kterých budou dosahovat maximálních rychlostí. Závodní okruh Silverstone hostí Velkou cenu Velké Británie od roku 1987, předtím se jezdilo na okruhu Brands Hatch a Aintree. Rozložení sil ve startovním poli letos jednozančně opět favorizuje průběžného lídra šampionátu a obhájce titulu Maxe Verstappena, kterému by měla trať maximálně vyhovovat, a to i s ohledem na nastavení jeho vozu, který je na rovinatých úsecích nejrychlejší ze všech.

Program VC Velké Británie:

  • 1. 7., 14:00 – první trénink
  • 1. 7., 17:00 – druhý trénink
  • 2. 7., 13:00 – třetí trénink
  • 2. 7., 16:00 – kvalifikace
  • 3. 7., 16:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Jak již bylo řečeno výše, největším favoritem letošní Velké ceny Velké Británie je Max Verstappen, který vyhrál pět z posledních šesti závodů. Zdá se, že jeho vůz nemá konkurenci a v kombinaci s Verstappenovými schopnostmi a zkušenostmi je opravdu jen velmi těžko k poražení. Silverstone je navíc rovinatý kruh, kde není nikterak důležitá kvalifikace, ve které je v letošním roce rozhodně lepší konkurent Charles Leclerc. Verstappenova pozice jedničky týmu je naprosto neotřesitelná, což dokázal již několikrát během tohoto ročníku i Sergio Pérez, který bez problému v případě nutnosti pustil svého kolegu před sebe. Pokud nizozemského pilota nezastaví nějaké technické potíže, měl by si dojel pro vítězství v závodě a opět se tak přiblížit obhajobě celkového prvenství.
  • Druhým jezdcem, na kterého se jistě vyplatí během britské Velké ceny vsadit, je pochopitelně domácí legenda Lewis Hamilton. Brit na zdejším okruhu vyhrát již devětkrát a dokonale ji zdá. Po Velké ceně Ázerbájdžánu si sice stěžoval na špatné nastavení svého monopostu, na poslední Grand Prix v Kanadě již s ním však neměl problém a skončil na třetím místě. Mohl by to být také náznak, že se dříve tak dominantní Mercedes opět zvedá a přibližuje se konkurenci. Ačkoli to stále není tak dobré, aby Hamilton se svým vozem mohl vyhrávat závody, na umístění do třetího místa by to stačit mohlo. Velkým lákadlem je také poměrně hodnotný kurz na tuto příležitost.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.