Formule 1: Velká cena Ázerbájdžánu 2022

Fanoušci městských tratí se můžou těšit na další dobrobružství. Po slavné Velké ceně Monaka se karavana Formule 1 přesouvá do Ázerbájdžánu, konkrétně na městský okruh v Baku. Právě tam se odehraje osmý závod letošního ročníku a odhadnout, kdo si zde povede nejlépe, je velmi složité. Zmiňovaný závod v Monaku totiž příliš mnoho karet nerozkryl. Velkém zaváhání týmu Ferrari si nakonec pro vítězství dojel Sergio Pérez, výkon svého monopostu však vzhledem k pomalosti traťě jistě nevyzkoušel na maximum. K tomu bude mít on i další závodníci příležitost v Baku.

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Ázerbájdžánu 2022

Fanoušci městských tratí se můžou těšit na další dobrobružství. Po slavné Velké ceně Monaka se karavana Formule 1 přesouvá do Ázerbájdžánu, konkrétně na městský okruh v Baku. Právě tam se odehraje osmý závod letošního ročníku a odhadnout, kdo si zde povede nejlépe, je velmi složité. Zmiňovaný závod v Monaku totiž příliš mnoho karet nerozkryl. Velkém zaváhání týmu Ferrari si nakonec pro vítězství dojel Sergio Pérez, výkon svého monopostu však vzhledem k pomalosti traťě jistě nevyzkoušel na maximum. K tomu bude mít on i další závodníci příležitost v Baku.


Závod Formule 1: VC Ázerbájdžánu

Po skončení Velké ceny Monaka se snesla velká vlna kritiky na to, jak neatraktivní závod se na městské trati odehrál. Uplynulo jen pár dní a máme na programu další městskou trať, kde bude prostoru k předjíždění minimum. Přesto je však již z profilu okruhu patrné, že pasáží, ve kterých se dá předjíždět, je na trati v Baku jistě více než v Monaku. Samozřejmě stále platí, že kvalifikace do závodu bude velmi důležitá, avšak za klíčovou, tak jako v Monaku, ji označit nelze. Svědčí o tom například i loňský ročník, kdy se na podium objevili Sebastian Vettel a Pierre Gasly, jezdci, kteří na těchto pozicích do cíle příliš často nejezdí. Okruh v Baku měří přes šest kilometrů a řadí se nejdelším okruhu v seriálu Formule 1. Také proto jej jezdci obkrouží pouze jednapadesátkrát a celkem za závod najedou lehce přes tři sta kilometrů. Městský okruh v Baku patří také k nejnovějším v kalendáři. Poprvé se zde jelo až v roce 2016, tehdy jako Evropská Grand Prix, o rok později se již jednalo o klasickou Velkou cenu Ázerbájdžánu. Rekord traťě drží druhý muž průběžném pořadí šampionátu Charles Leclerc, který zde v roce 2019 dosáhl času 1:43.009. Právě on bude i letos patřit mezi okruh největších favoritů.

Program VC Ázerbájdžánu:

  • 10. 6., 13:00 – první trénink
  • 10. 6., 16:00 – druhý trénink
  • 11. 6., 13:00 – třetí trénink
  • 11. 6., 16:00 – kvalifikace
  • 12. 6., 13:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Jak již bylo napsáno výše, mezi největší favority se rozhodně řadí Charles Leclerc. Ten měl na domácí Velké ceně Monaka našlápnuto k vítězství, o to jej však obraly zmatky ve vedení jeho týmu a Monačan se nakonec musel spokojit až se čtvrtým místěm. Během celého víkendu však Leclerc dokazoval, že mu domácí trať a obecně městské okruhy sedí. Správně nastavený měl i monopost, který se zdál být o něco rychlejší než u konkurence. Trať v Baku je sice také městská, nabízí však o něco více prostoru k manévrování, což by mohlo Ferrari a jeho jezdcům svědčit. V letošním roce již navíc Charles Leclerc získal celkem čtyřikrát pole position a po celý rok podává konzistentní výkony. V Baku jej řadím na nejvyšší stupeň mezi mými favority a za poměrně hodnotný kurz bych se nebál vsadit na jeho vítězství v závodě.
  • Při Velké ceně Španělska musel, dle pokynů svého týmu, pustit před sebe svého týmového kolegu. V Monaku to již udělat nemusel a vyhrál. Sergio Pérez zažívá pravděpodbně nejlepší období své kariéry. Po vynikajících výkonech ze začátku sezony si v posledním závodě připsal cenné vítězství v Monaku a dokázal, že je schopný konkurovat i těm nejlepším. Ruce mu však stále svazuje fakt, že v týmu má pozici pomocníka úřadujího mistra světa Maxe Verstappena. I tak, jak jsme viděli v posledním závodě, je schopen dojet v popředí či dokonce i vyhrát. V loňském roce na okruhu v Baku také dokázal, že se silným monopostem je minimálně stejně rychlý jako konkurence. Ačkoli si nemyslím, že by do sebe věci zapadly tak dobře jako v Monaku a Pérez by mohl vyhrát, na stupních vítězů ho však klidně vidět můžeme. Za poměrně solidní kurz je umístění na stupních vítězů kvalitní sázka.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.