Formule 1: Velká cena Monaka 2022

Po dramatické Velké ceně Španělska, ve které si třetí vítězství v řadě a posun do čela šampionátu připsal Max Verstappen, nás čeká nejslavnější závod v kalendáři Formule 1. Velká cena Monaka bude dějištěm sedmého závodu letošní sezony. Návrat do čela zde jistě plánuje domácí pilot a jezdec týmy Ferrari Charles Leclerc. Bude to mít ale velmi těžké, zdá se, že potíže ze začátku sezony Red Bull úspěšně vyřešil a v posledních závodech dominuje startovnímu poli.

Luboš Řepa

Luboš Řepa

FEZbet

Až 22 500 CZK + 7 500 CZK free bets

94%


Formule 1: Velká cena Monaka 2022

Po dramatické Velké ceně Španělska, ve které si třetí vítězství v řadě a posun do čela šampionátu připsal Max Verstappen, nás čeká nejslavnější závod v kalendáři Formule 1. Velká cena Monaka bude dějištěm sedmého závodu letošní sezony. Návrat do čela zde jistě plánuje domácí pilot a jezdec týmy Ferrari Charles Leclerc. Bude to mít ale velmi těžké, zdá se, že potíže ze začátku sezony Red Bull úspěšně vyřešil a v posledních závodech dominuje startovnímu poli.


Závod Formule 1: VC Monaka

Jen těžko byste v kalendáři Formule 1 hledali okruh, který by měl větší tradici než ten monacký. Velká cena Monaka je nejpomalejší závod sezony a zaznívají hlasy, že jde spíše o společenskou akci než závodní víkend. Závod v Monaku má totiž několik svých specifik, jimiž se od ostatních závodů liší. Dříve například platilo, že na poměry Formule 1 netradičně, je pátek volným dnem, tréninkové sekvence si jezdci odjezdili již ve čtvrtek. To sice již neplatí, přesto se závod od jiných v mnohém liší. V první řadě je třeba zmínit, že se jedná o městskou trať s minimem prostoru pro předjíždění. Více než kde jinde zde platí, že kvalifikace je extrémně důležitá. Kromě jiného je trať v Monaku poměrně krátká, měří jen necelých tři a půl kilometru, jezdci ji tedy obkrouží hned osmasedmdesátkrát. Synonem pro monacký závod je také tunel, ve kterém jezdci dosahují maximálních rychlostí. Právě ten je střed kontroverze, jelikož si mnozí stěžují, že jsou jezdci po vyjetí z tunelu oslněni slunce a mohou ztratit kontrolu nad monopostem, to vše ve chvíli, kdy jedou nejvyšší rychlostí. Nelson Piquet kdysi trefně poznamenal, že závodit v Monaku je jako jezdit kolem po obýváku. Monako je navíc daňovým rájem Evropy a tak se tu během závodního víkendu potkává společnesnká smetánka ze všech oblastí.

Program VC Monaka:

  • 27. 5., 14:00 – první trénink
  • 27. 5., 17:00 – druhý trénink
  • 28. 5., 13:00 – třetí trénink
  • 28. 5., 16:00 – kvalifikace
  • 29. 5., 15:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Poslední tři závody Formule 1 patřili úřadujícímu mistru světa, ovšem specifika monacké traťě dostanou do popředí jezdce a monoposty, které na rovinkách Red Bullu stačit nemusí. Takovým jezdcem bude jistě Charles Leclerc. Jeho výhodou je, že kromě domácího prostředí a podpory fanoušků mu bude do karet hrát i dokonalá znalost traťě. V kombinaci s tím, jak skvěle si letos zatím vede při kvalifikacích a vzhledem k tomu, že v samotném závodě nebude příliš prostoru k předjíždění, vidím monackého pilota jako hlavního favorita závodního víkendu v Monaku. Porucha motoru, která jej vyřadila z Velké ceny Španělska navíc byla ojedinělá, bylo to poprvé, kdy letos Leclerc nedokončil závod, což znamená, že nejde o nějaký začínají trend. Charles Leclerc by měl uplatnit všechny výhody, které v Monaku bude mít a dojet si pro vítězství.
  • Nestává se často, abychom před Lewisem Hamiltonem upřednostňovali jeho týmového kolegu, nyní to však udělám. George Russell si v letošní sezoně vede fantasticky. Zatím dojel na bodech ve všech závodech, jako jediný pilot ve startovním poli. Konzistence jeho výkonů navíc znamená, že i v celkovém pořadí šampionátu má značný náskok na svého krajana a lídra týmu Lewise Hamiltona. Z posledních závodů navíc lze vyčíst, že se Mercedes po špatném startu sezony začíná alespoň částečně přibližovat výkonnostní úrovni Red Bullu a Ferrari. To vše znamená, že by se Geroge Russell mohl v Monaku blýsknout dobrým výkonem, tedy umístěním do třetího místa. Kurz na tuto příležitost je sice trochu vyšší, svou hodnotu však jistě má.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.