Formule 1: Velká cena Japonska 2022

Korunovace Maxe Verstappena jako staronového šampiona seriálu Formule 1 se zatím odkládá. Nizozemský pilot se v poslední Velké ceně Singapuru protrápil k sedmému místu a nepovedený dojem bude jistě chtít napravit v následujícím závodě. Ten se pojede již tento víkend v Japonsku. Stejně jako v minulém závodě platí, že za jisté konstelace by mohl Verstappen oslavit svůj druhý titul šampiona již v zemi vycházejícího slunce. Zabránit mu v tom bude jistě chtít Charles Leclerc, který předvedl v Singapuru skvělý výkon a dojel druhý za Verstappenovým týmovým kolegou Pérezem. Zapomínat nesmíme ani na Hamiltona, který v Singapuru sice nezářil, v Suzuce se mu ale dlouhodobě daří a má tu skvělé výsledky.

Vstupní bonus u 22Bet

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Japonska 2022

Korunovace Maxe Verstappena jako staronového šampiona seriálu Formule 1 se zatím odkládá. Nizozemský pilot se v poslední Velké ceně Singapuru protrápil k sedmému místu a nepovedený dojem bude jistě chtít napravit v následujícím závodě. Ten se pojede již tento víkend v Japonsku. Stejně jako v minulém závodě platí, že za jisté konstelace by mohl Verstappen oslavit svůj druhý titul šampiona již v zemi vycházejícího slunce. Zabránit mu v tom bude jistě chtít Charles Leclerc, který předvedl v Singapuru skvělý výkon a dojel druhý za Verstappenovým týmovým kolegou Pérezem. Zapomínat nesmíme ani na Hamiltona, který v Singapuru sice nezářil, v Suzuce se mu ale dlouhodobě daří a má tu skvělé výsledky.

Vstupní bonus u 22Bet


Závod Formule 1: VC Japonska

Velká cena Japonska má v kalendáři Formule 1 již bohatou historii. Poprvé se zde jelo již v roce 1976. Po následujícím ročníku byl sice závod v Japonsku z kalendáře na několik let vynechán, vrátil se však o pár let později v roce 1987. Velkou cenu Japonska symbolizují dvě tratě. Tou první je okruh ve Fuji. Tam se jely první dva závody a na stejné trati si pak v letech 2007 a 2008 připsali vítězství také Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Všechny ostatní závody v zemi vycházejícího slunce se jinak konaly na okruhu v Suzuce. Perfektně vybalancovaná trať v sobě ukrývá jak dlouhé rovinaté úseky, kde jezdci mohou dosáhnout maximálních rychlostí a předjet svého soupeře za pomoci DRS, tak také technicky náročné pasáže. Okruh, který je na poměry F1 poměrně dlouhý, necelých šest kilometrů, disponuje hned osmnácti zatáčkami. Nejvíce prvenství na této trati slavil legendární německý pilot Michael Schumacher, jenž zde vyhrál šestkrát. Z aktivních jezdců je pak na tom nejlépe Lewis Hamilton s pěti vítězstvími a Sebastian Vettel se čtyřmi výhrami. Britský pilot zároveň drží rekord okruhu, když zde v roce 2019 zajel čas 1:30.983. Do kalendáře F1 se Velká cena Japonska vrací po dvouleté pauze zaviněné pandemií koronaviru.

Program VC Japonska:

  • 7. 10., 05:00 – první trénink
  • 7. 10., 08:00 – druhý trénink
  • 8. 10., 05:00 – třetí trénink
  • 8. 10., 08:00 – kvalifikace
  • 9. 10., 07:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Jak již bylo napsáno výše, poslední závod se velmi povedl druhému muži průběžného pořadí šampionátu Charlesi Leclercovi. Ten má sice již příliš velkou ztrátu na to, aby mohl vedoucího Verstappena reálně ohrozit v boji o titul, zároveň má však i dostatečnou motivaci k tomu, zachránit sezonu, která se na začátku zdála mít mistrovský nádech. Přehmaty a chyby jak samotného Monačana tak jeho týmu ho však stály naděje na lepší než druhou příčku. Velká cena Singapuru však dala jasně najevo, že monopost italské stáje pořád patří k nejlepším a vzhledem k tomu, že Verstappenovi se s velkým bodovým náskokem na čele již nebude chtít nikterak riskovat, mohl by dané situaci využít právě pilot stáje Ferrari. I díky velmi zajímavému kurzu si zahraju riskantní sázku na Leclercovo vítězství v závodě na okruhu v Suzuce.
  • Týmový kolega a zároveň vítěz poslední Velké ceny Sergio Pérez bude i při závodě v Japonsku naším druhým tipem. Mexičan prokázal, že v pohodě obstojí i v konkurenci nejlepších pilotů a jak sám glosoval po úspěšné Velké ceně Singapuru, je si vědom, že má k dispozici velmi rychlý monopost. Platí také to, že velký náskok týmové jedničky Red Bullu Verstappena znamená, že ruce Péreze již nebudou tak moc svázány týmovou strategií a mexický pilot dostane jistý prostor, o kterém by se mu v úvodu sezony mohlo nechat zdát. Již v minulém závodě ukázal, čeho jeho schopen, když nemusí chránit Verstappena. Za současného rozpoložení a s vědomím, že Red Bull má stále pravděpodobně nejrychlejší vůz ve startovním poli, se mi jeví sázka na umístění do třetího místa u Péreze jako velmi reálná.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.