Romain Grosjean

Francouzský závodník Romain Grosjean je znám především ze svého několikaletého působení ve Formuli 1, během kterého jezdil za týmy Renault, Lotus a Haas F1 a vybojoval deset pódiových umístění. V současnosti se věnuje závodění v prestižní sérii IndyCar. 

  • Tým: –
  • Stát: Francie
  • Datum narození: 17. dubna 1986
  • Oficiální web: https://www.romaingrosjean.com
  • První Velká cena F1: VC Evropy 2009
  • Počet pódiových umístění v F1: 10
  • Počet vítězství v F1: 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2013 (7. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

FEZbet

Až 22 500 CZK + 7 500 CZK free bets

94%


Romain Grosjean

Francouzský závodník Romain Grosjean je znám především ze svého několikaletého působení ve Formuli 1, během kterého jezdil za týmy Renault, Lotus a Haas F1 a vybojoval deset pódiových umístění. V současnosti se věnuje závodění v prestižní sérii IndyCar. 

  • Tým: –
  • Stát: Francie
  • Datum narození: 17. dubna 1986
  • Oficiální web: https://www.romaingrosjean.com
  • První Velká cena F1: VC Evropy 2009
  • Počet pódiových umístění v F1: 10
  • Počet vítězství v F1: 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2013 (7. místo)

 


Začátky Grosjeanovy kariéry

Poprvé o sobě dal Grosjean výrazněji vědět v roce 2003, kdy vyhrál všechny závody série Formula Lista Junior a pro sezónu 2004 se přesunul do francouzského šampionátu France Formula Renault, v němž v obsadil sedmé místo. O rok později už celou sérii ovládl, což mu pomohlo k angažmá v programu pro mladé jezdce Renault Driver Development. Ještě týž rok se poprvé objevil ve Formuli 3.

Vstupní bonus u 22Bet

V roce 2006 absolvoval celou evropskou sérii Formula 3 Euro Series a mihnul se také v britském šampionátu Formule 3. V evropské sérii Formule 3 zůstal i pro sezónu 2007, ale přestoupil do týmu ASM, pro který před ním jezdili např. Lewis Hamilton či Sebastian Vettel, a podařilo se mu získat titul.

Po úspěších ve Formuli 3 následoval nejen přesun do série GP2, ale především potvrzení jeho pozice testovacího jezdce Renaultu ve Formuli 1 pro sezónu 2008.

Před startem regulérní sezóny GP2 vyhrál Grosjean v roce 2008 asijskou sérii GP2, která hlavní sérii předcházela. V hlavním šampionátu GP2 skončil na celkovém čtvrtém místě.

Kariéra ve Formuli 1

Poprvé měl Grosjean možnost pilotovat vůz Formule 1 v červnu 2008 na slavném okruhu Silverstone.

V roli testovacího jezdce začínal i v sezóně 2009, ale po incidentu známém jako „Crashgate“, při němž druhý jezdec Renaultu Nelson Piquet Jr. úmyslně havaroval během VC Singapuru, aby získal výhodu pro svého kolegu Fernanda Alonsa, byl místo Piqueta přeřazen k hlavnímu týmu.

Debut u Renaultu (2009)

Grosjean debutoval 15. místem ve Velké ceně Evropy, která se jela na okruhu ve španělské Valencii. Do konce sezóny žádné bodované umístění nezískal, ale vedle zkušeného Fernanda Alonsa nabyl mnoho cenných zkušeností.

Grosjean s Alonsem během společného působení u Renaultu v roce 2009

Grosjean s Alonsem během společného působení u Renaultu v roce 2009 (zdroj: motorsport.com)

Sezóna 2009 byla první, ale na několik let zároveň poslední, kterou si ve Formuli 1 užil. Pro rok 2010 totiž Renault místo Francouze angažoval Vitalye Petrova. Grosjean však z Formule 1 neodešel úplně, byl najat jako testovací jezdec výrobce pneumatik Pirelli. Do toho se samozřejmě dál věnoval závodění.

Mezidobí bez F1 (2010 – 2011)

V sezóně 2010 Grosjean potvrdil svou všestrannost, když dokázal ovládnout sérii automobilových závodů Auto GP. Kromě toho se zapojil také do světového šampionátu kategorie FIA GT1.

Díky týmu DAMS, za který závodil, dostal příležitost vrátit se do seriálu GP2, do něhož vlétl ve velkém stylu. Nejprve znovu získal titul v asijské sérii a následně ovládl také hlavní šampionát.

Jeho úspěchy v kombinaci s testováním formulí pro Lotus mu vynesly angažmá pro následující sezónu 2012 u hlavního týmu Lotusu po boku Kimiho Räikkönena.

Lotus (2012 – 2015)

Po návratu do Formule 1 strávil Grosjean čtyři roky u britské stáje Lotus. Za velmi vydařené může považovat především první dvě sezóny u týmu, ve kterých se dvakrát v celkovém hodnocení umístil v první desítce – v sezóně 2012 skončil 8. a v sezóně 2013 dokonce 7., což je jeho nejlepší výsledek v F1 vůbec. V sezóně 2013 posbíral dokonce šest pódiových umístění (5x 3. místo a 1x 2. místo)!

Sledujte závody Formule 1 živě

Od sezóny 2014 byla v seriálu Formule 1 zavedena změna motoru formule, s čímž se Lotus nedokázal pořádně popasovat a jeho jezdci (Grosjean a Maldonado) získali v celé sezóně pouze 10 bodů. Grosjean v konečném pořadí obsadil až 14. místo.

Pro sezónu 2015 sice Lotus vyvinul mnohem lepší auto a Grosjean si dokonce připsal jedno třetí místo, ale na lepší než 11. místo v pořadí jezdců to nestačilo.

Přestup do Haasu a nešťastná nehoda (2016 – 2020)

Na konci září 2015 bylo oznámeno, že od příští sezóny bude Grosjean závodit za americký tým Haas F1, který od sezóny 2016 vstoupí do seriálu F1.

První sezónu v novém působišti zakončil s 29 body (jeho týmový kolega Gutiérrez 0) a v pořadí jezdců se umístil na 13. místě.

Pro ročník 2017 se jeho novým stájovým kolegou stal Kevin Magnussen a i toho dokázal v sezóně Grosjean překonat. Zatímco Dán skončil na 14. místě, Grosjean byl jednu pozici nad ním.

Francouzovo působení ve Formuli 1 skončilo nešťastnou havárií ve Velké ceně Bahrajnu 2020, při níž se dostal jeho vůz do plamenů a on sám z ohně vylezl až po půl minutě. Z ohnivého pekla sice odešel po svých, ale neobešlo se to bez zranění – odnesl si lehké popáleniny na rukou, kvůli kterým musel vynechat poslední dva závody sezóny. Jeho kariéra ve Formuli 1 skončila touto nehodou.

Nový začátek v IndyCar

Po svém konci ve Formuli 1 Grosjean na vrcholové závodění nezanevřel a rozhodl se pokračovat v prestižní sérii IndyCar. Hned v první sezóně se dokázal rychle adaptovat na nový styl závodění a v sezóně zaznamenal tři pódiová umístění.

Kromě závodů v IndyCar si v roce 2022 vyzkoušel také prestižní okruhový závod Indianapolis 500.

Osobní život

Romain se narodil ve švýcarské Ženevě švýcarskému otci a francouzské matce, má tedy dvojí občanství, ale závodí pod francouzskou licencí.

Je pravnukem Edgara Brandta, francouzkésho železáře a konstruktéra zbraní, zakladatele značky Brandt. Jeho dědečkem je stříbrný medailista z obřího slalomu na MS v alpském lyžování 1950 Fernand Grosjean.

V roce 2008 začal Romain chodit s francouzskou novinářkou a televizní moderátorkou Marion Jollès, s níž se v roce 2012 oženil. O rok později se páru narodil syn Sacha, v roce 2015 se narodil syn Simon a na konci roku 2017 přišla na svět dcera Camille.

Po podpisu smlouvy v IndyCar se s rodinou přestěhoval do Miami, a to kvůli výběru francouzsky mluvících škol ve městě a možnosti přímých letů mezi Miami a Paříží.

Grosjean s manželkou Marion

Grosjean s manželkou Marion (zdroj: skysports.com)

Romain Grosjean na sociálních sítích

Grosjean je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete především na instagramu, facebooku a twitteru.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Sebastian Vettel

Fernando Alonso

Kimi Räikkönen

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.romaingrosjean.com/en/home/
  2. https://f1sport.auto.cz/romain-grosjean
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Romain_Grosjean
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Romain_Grosjean