Kimi Räikkönen

Finská legenda Formule 1 Kimi Räikkönen strávila v kokpitu prestižního seriálu celkem 19 sezón, během kterých dokázala triumfovat ve 21 Velkých cenách. V roce 2007 se závodník s přezdívkou „Iceman“ stal mistrem světa a navždy se nesmazatelným písmem zapsal do historie motorsportu. Svou bohatou kariéru v F1 ukončil Räikkönen v roce 2021 v týmu Alfa Romeo Racing.

  • Tým: –
  • Stát: Finsko
  • Datum narození: 17. října 1979
  • Oficiální web: https://www.kimiraikkonen.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2001
  • Počet pódiových umístění F1: 103
  • Počet vítězství v F1: 21
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2007)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Kimi Räikkönen

Finská legenda Formule 1 Kimi Räikkönen strávila v kokpitu prestižního seriálu celkem 19 sezón, během kterých dokázala triumfovat ve 21 Velkých cenách. V roce 2007 se závodník s přezdívkou „Iceman“ stal mistrem světa a navždy se nesmazatelným písmem zapsal do historie motorsportu. Svou bohatou kariéru v F1 ukončil Räikkönen v roce 2021 v týmu Alfa Romeo Racing.

  • Tým: –
  • Stát: Finsko
  • Datum narození: 17. října 1979
  • Oficiální web: https://www.kimiraikkonen.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2001
  • Počet pódiových umístění F1: 103
  • Počet vítězství v F1: 21
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2007)

 


Začátky Räikkönenovy kariéry

Malý Kimi se začal učit své dovednosti společně se svým o dva roky starším bratrem Ramim na miniaturních motokrosových motorkách s tréninkovými koly.

Závodně začal Kimi jezdit na motokárách ve svých deseti letech, tedy mnohem později než většina jiných úspěšných jezdců. Svůj nesmírný talent však dokazoval od první chvíle.

V patnácti letech poprvé vycestoval za závody mimo Finsko, kdy ojdel do Monaka. V šestnácti odešel ze školy a přihlásil se do kurzu pro automechaniky. Věřil, že díky této dovednosti se udrží v motoristickém sportu. Velmi brzy se však dokázal prosadit na takovou úroveň, že začal být sponzorovaným jezdcem.

Kimi se svým bratrem Ramim na motocyklech

Kimi se svým bratrem Ramim na motocyklech (zdroj: twitter Kimihi Räikkönena)

V roce 1999 přišel velký mezinárodní úspěch v podobě druhého místa v evropském šampionátu Formule Super A. Souběžně s tímto seriálem startoval také v sérii Formule Ford Euro Cup. Kromě toho dokázal vyhrát britskou zimní sérii British Formula Renault.

V sezóně 2000 vyhrál sedm z deseti závodů britského šampionátu Formule Renault. Jeho celková bilance ve Formuli Renault byla 13 výher z 23 závodů!

Ještě téhož roku přišla příležitost od Petera Saubera, ředitele stáje Sauber, testovat Formuli 1. Po testech v Jerezu a Barceloně podepsal u Sauberu kontrakt na sezónu 2001. Na to konto se na Sauber a Räikkönena snesla vlna kritika ohledně jeho nevelkých zkušeností. Sám prezident Formule 1 považoval jeho třiadvacet závodů za neadekvátní počet pro udělení superlicence, bez které by nemohl závodit.

Dlouhá kariéra ve Formuli 1

První sezóna u Sauberu (2001)

Všem pochybovačům však mladý Fin zavřel ústa hned při svém debutu ve Velké ceně Austrálie, kde si díky šestému místu vyjel i své první kariérní body. Premiérová sezóna pro něj dopadla solidně. Na bodech se objevil celkem čtyřikrát a za devět bodů vyzávodil konečné 10. místo v šampionátu. Společně se svým stájovým kolegou Nickem Heidfeldem vyjeli Sauberu nejlepší umístění v poháru konstruktérů, ve kterém skončili čtvrtí.

Räikkönen s Nickem Heidfeldem

Räikkönen s Nickem Heidfeldem v roce 2001 (zdroj: scuderiafans.com)

Odchod k McLarenu (2002 – 2006)

Po vydařené první sezóně měl Räikkönen možnost odejít za lepším. Kromě McLarenu si na něj dělalo zálusk i Ferrari, které ale již dva kvalitní jezdce mělo (Michael Schumacher, Rubens Barrichello), a tak se mladý Fin s přezdívkou „Iceman“ upsal McLarenu, kde nahradil svého krajana Miku Häkkinena, jenž ukončil kariéru.

Při svém debutu v novém působišti zaznamenal skvělé třetí místo ve VC Austrálie. Přestože se McLaren potýkal se spolehlivostí motorů a Räikkönen dokončil jen sedm závodů ze sedmnácti, posbíral 24 bodů a celkově skončil šestý, což bylo jen o pozici hůře než jeho zkušenější stájový kolega David Coulthard.

Sledujte závody Formule 1 živě

Následující sezónu patřil mezi nejlepší a celou sezónu šlapal na paty celkovému vítězi Michaelu Schumacherovi. V sezóně 2003 zaznamenal také své premiérové vítězství. Stalo se tak ve druhém závodě sezóny ve Velké ceně Malajsie. Na konci ročníku ztratil na druhém místě na Schumachera pouze dva body.

Sezóna 2004 začala pro Fina katastrofálně. Kvůli častým poruchám motoru získal v úvodních sedmi závodech sezóny pouhý bod za jedno osmé místo a pětkrát závod vůbec nedokončil. V konečném pořadí šampionátu obsadil až sedmou pozici.

Rok 2005 byl úplně o něčem jiném. Z devatenácti Velkých cen jich sedm dokázal vyhrát, což je největší počet vítězství, kterého během jedné sezóny dosáhl, a v celkovém pořadí skončil druhý za vítězným Fernandem Alonsem.

Svou poslední sezónu u McLarenu dokončil na pátém místě a následovalo angažmá u Ferrari.

Konečně titul (2007 – 2009)

Titulu se Räikkönen dočkal hned v první sezóně v nové stáji. Sezónu začal vítězstvím v Austrálii a zakončil vítězstvím v Brazílii, čímž si zajistil celkové prvenství, a to i přesto, že před posledním závodem sezóny byl až na třetí pozici za dvěma jezdci McLarenu – debutujícím Lewisem Hamiltonem, na kterého ztrácel sedm bodů, a dvojnásobným mistrem světa Alonsem, na něhož mu chyběly tři body. V závěrečném závodě v Brazílii se však Hamiltonovi nedařilo a skončil až sedmý. Alonso dojel na třetí pozici a toho všeho Räikkönen využil a díky vítězství jim oběma titul o jediný bod vyfoukl. Šlo o jediný titul, který kdy „Iceman“ slavil.

Jediný titul získal Räikkönen v dresu Ferrari v sezóně 2007

Jediný titul získal Räikkönen v dresu Ferrari v sezóně 2007 (zdroj: sportslumo.com)

Po životním úspěchu následovaly dvě rozpačité sezóny, během kterých zaznamenal pouze tři vítězství, což se promítlo do konečného pořadí. V roce 2008 skončil třetí a v následujcí sezóně ještě o tři místa hůře.

Po konci sezóny 2009 s ním Ferrari rozvázalo smlouvu, aby mohlo podepsat Fernanda Alonsa. Následovala sice jednání s některými stájemi, ale vše nakonec dopadlo úplně jinak. Räikkönen prohlásil, že se ve formuli nudí a že by si rád vyzkoušel rallye, k níž měl vždy blízko.

Sezóny 2010 a 2011 strávil závoděním v Mistrovství světa v rallye. Kromě toho si zazávodil i v NASCAR.

Návrat do F1 v Lotusu (2012 – 2013)

Před sezónou 2012 usiloval Kimi o návrat do Formule 1, která mu začala chybět. Podepsal roční kontrakt s nepříliš ambiciózní stájí Lotus.

V sezóně se mu dařilo nad očekávání a dokonce si připsal i jedno vítězství, což bylo první vítězství Lotusu od sezóny 1987, kdy s ním vyhrál legendární Ayrton Senna! Sezónu zakončil na překvapivém třetím místě a především díky němu se jeho tým umístil na čtvrtém místě v poháru konstruktérů.

Po nečekaném úspěchu na něj Lotus uplatnil opci i pro následující sezónu. A i v té dokázal Räikkönen jednou zvítězit. Stalo se tak v úvodním závodu sezóny v Austrálii. Šampionát dokončil na skvělém pátém místě a následoval návrat do Ferrari.

Opět u Ferrari (2014 – 2018)

Po výborných výsledcích u Lotusu chtěl Kimi opět patřit mezi nejlepší s konkurenceschopným vozem. To však u Lotusu nebylo možné, a tak se vrátil k Ferrari. Jenže ani u italského týmu se mu nedostalo dobrého vozu a sezónu 2014 dokončil až jako dvanáctý. Šlo o nejhorší sezónu, kterou od svého debutu v F1 prožil. Na svého týmového kolegu Fernanda Alonsa ztratil propastných 106 bodů a v pořadí konstruktérů skončilo Ferrari až čtvrté.

V následujících sezónách následovalo zlepšení (2015 – 4. místo, 2016 – 6. místo, 2017– 4. místo), které vyvrcholilo třetím místem ve Finově poslední sezóně 2018 u slavné značky.

Kruh se uzavřel (2019 – 2021)

Po konci sezóny 2018 bylo oznámeno, že Räikkönen Ferrari opustí, aby se vrátil k Sauberu, který mu dal ve Formuli 1 první příležitost. Smlouvu uzavřel na dva roky. Tým se před začátkem nové sezóny přejmenoval na Alfa Romeo Racing.

Sezónu 2019 dokončil na celkovém 12. místě, což byl nejlepší výsledek jezdce této stáje od roku 2013.

V sezóně 2020 i následující sezóně 2021, po níž ve dvaačtyřiceti letech svou bohatou kariéru ve Formuli 1 ukončil, vybojoval shodně 16. místo v pořadí jezdců.

Räikkönen se s Formulí 1 rozloučil v sezóně 2021 v dresu týmu Alfa Romeo

Räikkönen se s Formulí 1 rozloučil v sezóně 2021 v dresu týmu Alfa Romeo (zdroj: formula1.com)

Osobní život

Kimi se narodil jako mladší ze dvou bratrů (jeho bratr Rami se prosadil jako profesionální jezdec rallye) v Espoo, předměstí hlavního města Helsinek. Jeho rodiče Matti a Paula museli tvrdě pracovat, aby svým synům dokázali financovat jejich závodění. Jeho otec měl v jednu dobu i tři zaměstnání zároveň. To se však postupem času začalo více a více vyplácet. Kimi byl během své kariéry několikrát uveden časopisem Forbes na seznamu nejvíce vydělávajících sportovců.

V roce 2004 se Räikkönen oženil s bývalou Miss Scandinavia Jenni Dahlman. Pár se však o deset let později rozvedl. Následně se zasnoubil s modelkou Minnou-Mari Virtanen, s níž vychovává dvě děti.

Mezi jeho záliby patří kromě motorsportu také snowboarding a lední hokej. V roce 2011 založil vlastní tým pro mistrovství světa v motokrosu pojmenovaný Ice 1 Racing. Kromě toho v roce 2004 se svým manažerem založili tým Räikkönen Robertson Racing (známý jako „Double R“), který závodil ve formulích nižší kategorie, např. ve Formuli 3.

Více informací z jeho soukromého i závodního života můžete zjistit z jeho životopisné knihy.

Kimi Räikkönen s rodinou

Kimi Räikkönen s rodinou (zdroj: mtvuutiset.fi)

Kniha Neznámý Kimi Räikkönen

Neznámý Kimi Räikkönen je závodníkův autorizovaný životopis, který má na svědomí Kari Hotakainen. Její anglický překlad vyšel s velkým očekáváním v říjnu 2018. Z knihy se stal bestseller. Pořídit si ji můžete i v českém překladu.

Vedle Kimiho v této knize mluví jeho matka, bratr, manželka a důvěrní přátelé. Ke slovu se dostanou i další jezdci formule 1, šéfové týmů, mechanici, kondiční trenér, manažeři i úplně obyčejný fanoušek F1. Dočtete se toho spoustu o ježdění, rodině, důvěře, volném času a dramatických okamžicích v dosavadním životě tohoto zajímavého mladého muže. Neznámý Kimi Räikkönen je nespoutaná, vtipná a zároveň dojemná kniha. Odhalí svět rychlosti i těm, kteří se o motoristický sport nezajímají. Najdete tu také množství dosud nezveřejněných fotografií z rodinného archivu Kimiho Räikkönena.

Kimiho merch Kimi by West Coast Choppers

V roce 2018 se dal Räikkönen dohromady s celosvětově známým stavitelem zakázkových motocyklů a automobilů Jesse Jamesem, jehož značka West Coast Choppers je známá mezi motorkáři po celém světě, a domluvili se na spolupráci.

Na jejich eshopu kimibywestcoastchoppers.com můžete nalézt oblečení, kšiltovky, čepice a různé doplňky a dárkové předměty.

Vstupní bonus u 22Bet

Kimi Räikkönen na sociálních sítích

Räikkönen je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete především na instagramu a twitteru.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Mikka Häkkinen

Fernando Alonso

Rubens Barrichello

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.kimiraikkonen.com/
  2. https://gpf1.cz/kimi-raikkonen-se-po-odchodu-z-f1-stal-sefem-zavodniho-tymu/
  3. https://sport.aktualne.cz/kimi-raikkonen/l~i:keyword:5754/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Kimi_R%C3%A4ikk%C3%B6nen
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kimi_R%C3%A4ikk%C3%B6nen
  6. https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/neznamy-kimi-raikkonen-prvni-a-posledni-autorizovana-kniha-o-mistru-sveta-formule-1-282610622