ATP Canada Masters 2022: informace, historie, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Canada Masters 2022: informace, historie, live stream


Po tříměsíční přestávce se mohou tenisoví příznivci opět těšit na prestižní turnaj kategorie Masters 1000, který bude během druhého srpnového týdne hostit kanadský Montreal. Chybět by v pavouku neměly hvězdy současné tenisové scény v čele s Daniilem Medveděvem, Rafaelem Nadalem, či Stefanosem Tsitsipasem. Mimo hru jsou naopak stále zranění Alexander Zverev, Roger Federer a také čtyřnásobný vítěz Canada Open Novak Djokovič, který nemůže startovat v Kanadě z důvodu neočkování proti koronaviru. Turnajové vítězství z loňského roku obhajuje Rus Medveděv. 

National Bank Open

Centrkurt tenisového Masters v Montrealu

                                                                                       Centrkurt IGA Stadium v Montrealu                                            zdroj: wtatennis.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Turnaj se koná již od roku 1881 a řadí se tak k suverénně nejstarším tenisovým akcím na světě vůbec, na americkém kontinentě se pak jedná o skutečně nejstarší turnaj. První ročníky se pořádaly v areálu Toronto Lawn Tennis Club.

Ještě než prožil tenisový svět svou vlastní revoluci v roce 1968, kdy do tenisu přišel profesionalismus, nesl turnaj název Canadian National Championships. O deset let později došlo k další podstatné změně, protože až do roku 1978 se v Kanadě hrálo na antuce, než se pořadatelé rozhodli pro změnu v podobě rychlejšího tvrdého povrchu.

Ačkoliv se turnaj původně hrál pouze v Torontu, tak začátkem 80. let se jako pořadatelské město přidal i Montreal. Obě města se tak od roku 1981 každoročně střídají v pořádání prestižního Masters.

Co se týče financování tak nákladné sportovní události, jakou tenisové Masters 1000 bezesporu je, tak dlouhá léta byla s turnajem spojena především telekomunikační společnost Rogers Communications, podle které také nesl turnaj jméno. Tu však v roce 2021 vystřídal v pozici hlavního sponzora bankovní dům National Bank of Canada a spolu s novým sponzorem si tak tenisoví fanoušci od loňska zvykají také na nový název.

Samotný turnaj probíhá v posledních letech s 56 přihlášenými hráči ve vyřazovacím pavouku, přičemž šestnáctka nasazených tenistů má v prvním kole volný los. Tak jako ostatní turnaje, s výjimkou grandslamů, se také v Kanadě hraje od prvního kola až po finále na dva vítězné sety. 

Dějiště turnaje

Jak jsme již výše psali, tak se v pořadatelství kanadského Masters 1000 střídají města Montreal a Toronto. V Montrealu mají tenisté k dispozici areál o počtu dvanácti kurtů s tvrdým povrchem zvaným Decoturf, který má stejné parametry jako povrch, na kterém se hraje poslední grandslam sezóny US Open. Nejdůležitější zápasy se odehrávají na hlavním stadionu zvaném IGA Stadium, který byl postavený v roce 1996 a jehož kapacita v současné době činí 11 815. Název kurtu je odvozen od quebecké sítě supermarketů.

Turnaj v Torontu zajišťuje tenisový areál Keele Campus York University s hlavním kurtem nazvaným Sobeys Stadium. Kapacita tohoto tenisového stánku je o něco větší než má montrealský IGA Stadium, konkrétně 12 500 diváků. Sobeys Stadium byl postaven v roce 2004 na místě zbouraného National Tennis Centre a jeho povrch Decoturf je shodný s montrelským areálem. Kromě Sobeys Stadium je součástí tenisového areálu také dalších 11 menších kurtů.

Sobeys Toronto

                                                                                         Hlavní kurt v Torontu                            zdroj: dreamtimes.com

Poslední vítězové:
  • 2021: Daniil Medveděv - Reilly Opelka 6:4, 6:3
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Rafael Nadal - Daniil Medveděv 6:3, 6:0
  • 2018: Rafael Nadal - Stefanos Tsitsipas 6:2, 7:6 (4)
  • 2017: Alexander Zverev - Roger Federer 6:3, 6:4

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 6x Ivan Lendl (1980, 1981, 1983, 1987 - 1989)
  • Nejvíce finále: 9x Ivan Lendl (1980 - 1983, 1985, 1987 - 1989, 1992)
  • Nejvíce zápasů: 66 - Ivan Lendl
  • Nejvíce vítězných zápasů: 57 - Ivan Lendl
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: 18 - Ivan Lendl
  • Nejmladší vítěz: Frank Parker - 16 let, 5 měsíců a 25 dní (1932)
  • Nejstarší vítěz: James F. Foulkes - 38 let, 3 měsíce a 23 dní (1910)

Na co vsadit?

Hráčů, kteří mohou nakonec zvítězit na montrealském Masters je jistě více než prstů na jedné, možná i dvou rukách zdravého člověka. Nicméně i s ohledem na neúčast již zmíněných Novaka Djokoviče a Alexandera Zvereva, naše redakce nejvíce věří španělskému duu Rafael Nadal a Carlos Alcaraz, ke kterým přidáváme ruského tenistu Daniila Medveděva. 

  • Rafael NADAL

Je to už téměř dvacet let, co se Rafael Nadal představil poprvé na Canada Masters. V roce 2004 coby osmnáctiletá naděje světového tenisu ještě neuspěl a vypadl v 1. kole s tehdejší tenisovou superstar Lleytonem Hewittem, aby již rok nato celý turnaj (hrálo se v Montrealu) poprvé v kariéře ovládl. Když sečteme účasti v obou městech, tak si španělský tenista připsal dohromady již pět triumfů. O něco více se mu daří právě v Montrealu, kde se bude hrát i letos a odkud si přivezl již tři vavříny. Poslední úspěch je ještě poměrně čerstvý, konkrétně z roku 2019. A letošní Španělova forma ho rozhodně předurčuje k tomu být mezi hlavními adepty na titul i letos. Rafa prohrál v aktuální sezóně pouze čtyři zápasy a především její první čtvrtina stála z Nadalova pohledu opravdu za to, když zvítězil na čtyřech po sobě jdoucích turnajích včetně Australian Open a první porážku v kalendářním roce 2022 mu připravil až začátkem května Carlos Alcaraz na antuce v Madridu. Do sbírky později Rafa přidal již tradičně také další triumf z Roland Garros. Záležet ovšem bude hodně opět na jeho nevyzpytatelném zdraví. Od Wimbledonu se totiž Nadal léčil se zraněním břišních svalů a v tréninku je teprve dva týdny.

  • Carlos ALCARAZ

Pro druhého Španěla v našem výběru Carlose Alcaraze to bude letos na Canada Masters premiéra. Devatenáctiletý mladík už si sice na okruhu ATP stihl připsat šest triumfů, mezi nimiž nechybí ani sesterské Masters turnaje v Miami a Madridu, ale na turnaji v Montrealu, potažmo Torontu, nastoupí Carlos poprvé v životě. U něj tedy nemůžeme předpovídat úspěch na základě výsledků z let minulých, nicméně Alcaraz už jednoznačně ukázal, že zvládá i prestižní turnaje na tvrdém povrchu. V Indian Wells letos vypadl až v semifinále s Nadalem a o triumfu v Miami jsme již psali. Celkově má letos na hardu zatím impozantní bilanci 12:2. A výbornou formu prokazuje také v druhé polovině roku, když po 4. kole ve Wimbledonu zapsal dvakát antukové finále v Hamburgu a naposledy v Umagu.

  • Daniil MEDVEDĚV

Zapomínat bychom neměli ani na obhájce titulu z roku 2021 Daniila Medveděva, jehož letošní sezóna je poměrně vyrovnaná, ale turnajový titul mu v ní zatím chybí. Dosud si připsal 3x finále, mimojiné i z prvního grandslamového turnaje sezóny Australian Open. Kromě toho doplácí také na agresi jeho země na Ukrajině, kvůli které měl zákaz hrát například ve Wimbledonu. Co se týče Canada Masters, tak se zde ruský tenista ukázal shodně dvakrát v Montrealu i Torontu, v prvním jmenovaném městě si odbyl v roce 2017 premiéru. Kromě loňského triumfu, kdy porazil ve finále Reillyho Opelku, stojí za zmínku ještě montrealské finále z roku 2019, ve kterém mu ale nedal nejmenší šanci Nadal. Otázka také je, jak na tom bude Medveděv s herní praxí, poněvadž poslední zápas odehrál před měsícem a půl.

Finále v Montrealu 2021 obstarali Opelka s Medveděvem

                                                                         Finále Canada Masters 2021 obstarali Opelka s Medveděvem               zdroj: freetips.com

Kalendář turnajů Masters pro rok 2022

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   10. – 20. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   23. března – 3. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   10. – 17. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   1. – 8. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   8. – 15. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 14. srpna  Canada Open (Kanada)      Tvrdý povrch  
   14. – 21. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   9. – 16. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   31. října – 6. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály ATP tour

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

  • Eurosport: všechny grandslamové turnaje, Turnaj mistrů, turnaje kategorie 250, 500, 1000 (Masters)
  • Nova Sport: turnaje kategorie 250
  • Sport 1, 2: turnaje kategorie 250
  • ČT Sport: ATP Cup, Davis Cup, Billy Jean King Cup(dříve Fed Cup), Laver Cup, několik zápasů z French Open.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.