Padlo konečné rozhodnutí. Wimbledon bude bez Medveděva a spol.

Roman Mráz

Roman Mráz

Padlo konečné rozhodnutí. Wimbledon bude bez Medveděva a spol.


Spekulace z posledních týdnů se nakonec proměnily ve skutečnost. Pořadatelé nejslavnějšího tenisového turnaje ve Wimbledonu rozhodli o tom, že kvůli ruské invazi na Ukrajině, si nebudou moci zahrát travnatý grandslam hráči z Ruska a Běloruska. Zákaz se týká i ostatních turnajů konaných na území Velké Británie. Na zeleném pažitu v Londýně se tak nepředstaví například mužská světová dvojka Daniil Medveděv, či Anastasia Pavljučenková figurující na 15. místě žebříčku WTA.

Putinův mluvčí rozhodutí odsoudil

Konečný verdikt o (ne)účasti ruských tenistů ve Wimbledonu měl přitom původně padnout až v polovině května. Pořadatelé turnaje se nakonec po několika jednáních s britskou vládou rozhodli zveřejnit výsledek téměř o měsíc dříve. Rozhodnutí vyloučit ruské a běloruské hráče, odůvodnili zástupci wimbledonského turnaje takto:

Vzhledem k takto neoprávněné a bezprecedentní vojenské agresi by bylo neakceptovatelné, aby ruský režim mohl získat jakékoliv benefity z účasti ruských či běloruských hráčů na turnaji. Uvědomujeme si, že to je tvrdý trest, a mrzí nás, že hráči a hráčky budou trpět kvůli krokům lídrů ruského režimu."

Zákaz pro Medveděva a spol. samozřejmě nezůstal bez odezvy ruské strany. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova jsou tenisté do celé situace kolem napadení Ukrajiny vtaženi neprávem a odsoudil rozhodnutí.

"Znovu používají sportovce jako rukojmí pro politické předsudky, politické intriky. To je nepřijatelné."

Medvedev ve Wimbledonu

foto: tennisuptodate.com

Budou následovat zákazy i na dalších grandslamech?

Tenisoví fanoušci tak přijdou na travnatých turnajích o účast dvou ruských tenistů z TOP 10. Loňské osmifinále nedostane možnost obhájit světová dvojka Daniil Medveděv ani osmička Andrey Rublev. Stejně tak si v Londýně nezahraje Aslan Karatsev, nebo Karen Kchachanov. O účast přijdou také ruské a běloruské tenistky, z nichž nejvýše postavené jsou Ruska Anastasia Pavljučenková a Bělorusky Aryna Sabalenková s Viktorií Azarenkovou, které jsou v TOP 20 ženského tenisového žebříčku.

Wimbledon se stal prvním turnajem, který k tomuto zásadnímu kroku přistoupil. Zda se k zákazu připojí i ostatní grandslamy, je v tuto chvíli nejisté. Menší turnaje k vyloučení tenistů nemají pravomoce, protože spadají pod mezinárodní tenisovou federaci a také pod profesionální okruh. Kdežto grandslamy jsou na těchto institucích nezávislé a mají tak ohledně zákazů a trestů volné ruce. Jisté je pouze to, že současná situace nemá žádné vítěze, jen poražené.