WTA 1000: Dubai Duty Free Tennis Championship, SAE

Roman Mráz

Roman Mráz

WTA 1000: Dubai Duty Free Tennis Championship, SAE


Tenisová sezóna začíná nabírat na obrátkách a po prvním grandslamu je na řadě také úvodní podnik prestižní série WTA 1000 v Dubaji konaný mezi 19. – 25. únorem. Aktuální ročník je doslova nabitý hvězdami a fanoušci bílého sportu se mohou těšit na to nejlepší z ženského tenisu v čele s Igou Swiatek, nebo vítězkou nedávno skončeného Australian Open Arynou Sabalenka. V akci se kromě toho představí také hned šestice českých tenistek. Triumf z předchozího ročníku pak obhajuje Lotyška Jelena Ostapenko.

Dubai Duty Free Tennis Championship

  • Místo konání: Dubaj, Spojené Arabské Emiráty
  • Termín: 19. – 25. 2. 2023
  • Kategorie: WTA 1000
  • Povrch: Tvrdý povrch 
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Aryna Sabalenka
  • Česká stopa: Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Markéta Vondroušová
  • Prize money: 2,788,468 $
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na WTA turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: Tenisový turnaj v Dubaji patří k nejvýznamnějším akcím sezóny a účast prakticky kompletní ženské špičky pochopitelně přiláká velkou pozornost také sázkových kanceláří. Můžete se těšit na široké spektrum nabízených sázkových příležitostí, včetně live sázek.
  • Los: Bude doplněn
  • Oficiální web: https://dubaidutyfreetennischampionships.com/                                                                                                                                                                                                                            
Dubai tennis Ostapenko

                                                                    Jelena Ostapenko ovládla turnaj v roce 2022                           zdroj: givemesport.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Dubajský turnaj patří v rámci tenisového kolotoče WTA k těm štědřejším a zároveň nejvýznamnějším akcím, patří totiž do kategorie WTA 1000, což je obdoba mužského Masters. První ročník sehrály ženy ve Spojených arabských emirátech v roce 2001 a vítězkou premiérového ročníku se tehdy stala švýcarská tenistka s českými kořeny Martina Hingis.

Turnaj se koná pravidelně na konci února na otevřených dvorcích sportovního areálu Aviation Club Tennis Centre. Ženské soutěže se zúčastní 56 tenistek a letos navíc přivítá Dubaj opravdu to nejlepší z nejlepšího. V Emirátech se totiž představí hned 18 tenistek z TOP 20 v čele se světovou jedničkou Igou Swiatek.

Se startovním polem aktuálního ročníku je velice spokojený i výkonný místopředseda a generální ředitel společnosti Dubai Duty Free – Colm McLoughlin: 

„Jsem naprosto nadšený z toho, jak se celý turnaj vyvíjel, a to zejména ze strany WTA. Nadále na naši akci každý rok přitahujeme největší tenisová jména.“

Salah Tahlak, turnajový ředitel Dubai Duty Free Tennis Championships, dodal: „Za posledních 23 let naše akce exponenciálně rostla. Od začátku bylo cílem přilákat co nejvíce špičkových hráčů a letošní sestava skutečně ukazuje, že cíl byl splněn.“

V roce 2009 se dubajskému tenisovému šampionátu dostalo negativní mediální pozornosti kvůli neudělení vstupního víza izraelské tenistce Šachar Pe'er. Podle ředitele Salah Tahlak to bylo z důvodu obav před hněvem arabských občanů v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem v letech 2008-09. Toto rozhodnutí však řada předních tenistů i tenistek odsoudila a několik hráčů v čele s Andy Roddickem se z turnaje na protest dokonce odhlásilo. Turnaji byla navíc udělena pokuta 300 tisíc dolarů. 

Dějiště turnaje

Turnaj konaný každoročně na konci února hostí populární a turisty vyhledávaná Dubaj. Zápasy celého turnaje se konají v areálu Aviation Club Tennis Centre, který disponuje kurty s tvrdým povrchem. 

Největším z kurtů je pak The Dubai Tennis Stadium s kapacitou 5 000 diváků, jenž hostí nejdůležitější zápasy turnaje již od roku 1993.

Dubai tennis centre court

                                                                                                                                                                                              zdroj: dubaidutyfreetennischampionships.com

Sportovní areál Aviation Club Tennis Centre je také známý svou výhodnou polohou. Leží totiž poblíž mezinárodního dubajského letiště, což zaručuje zejména hráčům pouze minimální čas na přesun do dějiště turnaje.

Kromě sportovních akcí hostí místní komplex také kulturní akce, jako například umělecké výstavy, či hudební koncerty. Vystupovali zde například umělci jako Bryan Adams, Sting, nebo Enrique Iglesias. 

Poslední vítězky:
  • 2022: Jelena Ostapenko – Veronika Kudermeta 6:0, 6:4
  • 2021: Garbine Muguruza – Barbora Krejčíková 7:6 (6), 6:3
  • 2020: Simona Halep – Jelena Rybakina   3:6, 6:3, 7:6 (5)
  • 2019: Jelena Bencic – Petra Kvitová  6:3, 1:6, 6:2
  • 2018: Elina Svitolina  – Darja Kasatkina 6:4, 6:0

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 4x Justin Henin (2003-04, 2006-07)
  • Nejvíce finále: 4x Justin Henin, viz. výše
  • Nejvíce titulů v řadě:  2x Justin Henin a Serena Williams (2009-10)
  • Nejvíce finále v řadě: 2x Justin Henin (2003-04) a Serena Williams (2009-10)

Na co vsadit?

     

  • Iga Swiatek 
  • Kurz Betana na výhru: bude doplněn po zveřejnění

Polská světová jednička má za sebou fantastický rok 2022, během něhož vybojovala osm titulů na okruhu WTA, mezi nimiž nechybí ani dvojnásobný grandslamový úspěch na French Open a US Open. Letošní rok však začala Iga podstatně vlažněji. Na přípravném turnaji United Cup si zapsala tři výhry a prohru proti Pegula, ale zejména osmifinálové zaváhání na Australian Open proti pozdější finalistce Rybakina se úplně nečekalo. I když je pravda, že Kazaška se v Austrálii potkala s formou jako hrom a měla s ní problémy i pozdější vítězka Aryna Sabalenko. Přesto se od Swiatek v Dubaji očekává, že naplní roli nasazené jedničky a výrazně vylepší své dosavadní maximum z Dubai Free Tennis Championships, kterým je dvojnásobné osmifinále z předchozích dvou ročníků.

 

   

Rozhodně lepší aktuální formu, než jednička Swiatek, má momentálně vítězka letošního Australian Open Aryna Sabalenka z Běloruska. Čtyřiadvacetiletá tenistka nejprve prošla turnajem v Adelaide bez ztráty setu a ve vítězném tažení pokračovala také na prvním grandslamu sezóny. Tam jí sebrala set pouze její finálová soupeřka Elena Rybakina. Můžeme sice namítat, že los při turnaji „Velké čtyřky“ byl pro Arynu spíše shovívavý, ale to nic nemění na tom, že má v kapse grandslamový titul a zároveň skvělou formu. V nejjlidnatějším městě SAE se Běloruska představí již posedmé a zatím došla nejdále do čtvrtfinále v letech 2020 a také o rok později.

Kalendář turnajů WTA 1000 pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   19. – 25. 2. 2023  Dubai Duty Free Tennis  Championship  Tvrdý povrch  
   8. – 19. 3. 2023  BNP Paribas Open Indian Wells  Tvrdý povrch  
   21. 3. – 2. 4. 2023  Miami Open  Tvrdý povrch  
   25. 4. – 7. 5. 2023  Mutua Madrid Open  Antuka  
   9. – 20. 5. 2023  Internazionali BND D' Italia  Antuka  
   7. – 13. 8. 2023  Omnium Banque Nationale Montreal  Tvrdý povrch  
   14. – 20. 8. 2023  Western & Southern Open Cincinnati  Tvrdý povrch  
         

Oficiální kanály Dubai Duty Free Tennis Championship

Dubai Duty Free v televizi

Přímé televizní přenosy turnajů ženského tenisového okruhu WTA můžete sledovat v rámci českých poskytovatelů pouze na kanále O2 TV Tenis. Na tomto programu vám neunikne žádný větší turnaj WTA od začátku sezóny v lednu až do jejího listopadového vyvrcholení s výjimkou grandslamů, jejichž práva vlastní Eurosport.

Dubai Duty Free live stream

Prestižní turnaj pořádaný ve Spojených arabských Emirátech vysílají prostřednictvím svých webů také tuzemské sázkové kanceláře. Stačí se na jejich stránkách zaregistrovat, což vám zaručí mimo jiné okamžitý přístup k právě vysílaným nejen tenisovým přenosům. A pokud jste fanoušky sázení, můžete si při sledování svých oblíbenců rovnou vsadit na některý z vypsaných zápasů.

Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Turnaj mistryň

Australian Open

Billy Jean King Cup