Karolína Plíšková

Karolína Plíšková patří mezi nejúspěšnější české tenistky poslední dekády. Bývalá světová jednička má na svém kontě hned tři triumfy z ženské týmové soutěže Fed Cup, šestnáct titulů na okruhu WTA a zapomenout bychom neměli ani na dvě, byť neúspěšná, grandslamová finále. Kromě toho Karolínu znají i lidé, kteří se o tenis nezajímají, díky její nadaci, nebo vztahu s bývalým sportovním moderátorem TV Nova Michalem Hrdličkou.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 21. března 1992, Louny
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 1. (17. července 2017)
  • Počet titulů single (k 5. 10. 2022): 16 WTA, 10 ITF
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 3x (2015, 2016, 2018)
  • Držení rakety: Pravou rukou
  • Přezdívka: Esová královna (Ace Queen)
  • Oficiální stránky: www.karolina-pliskova.com

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Karolína Plíšková

Karolína Plíšková patří mezi nejúspěšnější české tenistky poslední dekády. Bývalá světová jednička má na svém kontě hned tři triumfy z ženské týmové soutěže Fed Cup, šestnáct titulů na okruhu WTA a zapomenout bychom neměli ani na dvě, byť neúspěšná, grandslamová finále. Kromě toho Karolínu znají i lidé, kteří se o tenis nezajímají, díky její nadaci, nebo vztahu s bývalým sportovním moderátorem TV Nova Michalem Hrdličkou.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 21. března 1992, Louny
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 1. (17. července 2017)
  • Počet titulů single (k 5. 10. 2022): 16 WTA, 10 ITF
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 3x (2015, 2016, 2018)
  • Držení rakety: Pravou rukou
  • Přezdívka: Esová královna (Ace Queen)
  • Oficiální stránky: www.karolina-pliskova.com

 


Začátky kariéry

S tenisem začala Karolína Plíšková už ve čtyřech letech pod vedením rodičů Radka a Martiny Plíškových. Bílému sportu se věnovala také její sestra a zároveň o dvě minuty starší dvojče Kristýna, se kterou Karolína od mala často hrála a také spolu jezdily trénovat do nedalekého Litvínova. 

Že to rodiče myslí s tenisovou budoucností svých dcer naprosto vážně, dokazoval také individuální školní plán, který Karolíně i její sestře umožňoval věnovat se v maximální možné míře tenisu. Dva roky žila a především tvrdě trénovala Karolína také v Německu, kam se z Čech se svou rodinou dočasně přestěhovala. 

Karolína a Kristýna Plíšková

                                                                                                             Dvojčata  v akci                                                       zdroj: isport.blesk.cz

Po zkušenostech z Německa a návratu zpět do vlasti, začala česká tenistka působit v pražském celku TK Sparta Praha, kde se potkala například s Petrou Kvitovou, nebo Barborou Strýcovou.

Trojnásobná vítězka Fed Cupu debutovala ve čtrnácti letech na nižším stupni ženského profesionálního tenisu, takzvaném ITF okruhu. První zkušenosti získávala na turnajích v Chorvatsku a hned na druhém turnaji v Cavtatu došla do osmifinále. Ten samý rok si připsala i první účast na WTA turnaji doma v Praze, kde nicméně vypadla v kvalifikaci s Němkou Sabine Klaschke.

První triumf na okruhu ITF si česká tenistka připsala v italském Bolu, to se psal rok 2008.

Největšího úspěchu mezi juniorkami dosáhla Karolína bezesporu na prvním grandslamu sezóny v Melbourne, kde po finálovém vítězství nad Laurou Robson ovládla v roce 2010 celý turnaj.

Profesionální kariéra

Od roku 2009 se sice česká tenistka pohybuje v profesionálních tenisových vodách, ale i v následujících letech se účastní převážně stále ITF turnajů, na kterých získala celkem 10 titulů z dvouhry. A zejména na asijském kontinentu dosahuje Karolína dobrých výsledků, když vítězí v japonské Išikawě. První rok zakončuje Karolína nakonec na 221. místě.

Začátek sezóny 2010 přinesl pikantní finále v Kurumě, kde došlo na sesterský souboj s Kristýnou, která svou o pár minut mladší sestru porazila. 

Společně s Kristýnou tvořila Karolína v začátcích své profesionální kariéry také úspěšný deblový pár, když spolu vyhrály hned tři turnaje WTA ve čtyřhře. Postupně se ale začala mladší ze sester více prosazovat v singlu a čtyřhra šla částečně stranou.

Jelikož byla v roce 2010 Karolína stále hluboko pod příčkami zajišťujícími účast na grandslamech, musela o ně bojovat v nelítostných kvalifikačních bojích. Avšak ani ve Wimbledonu a posléze na US Open brány hlavního turnaje prozatím neotevřela.

První účast na grandslamu vybojovala česká tenistka na antukovém grandslamu v Paříži, kde prošla se ztrátou jediného setu tříkolovou kvalifikací. V hlavní soutěži se po prohře s wimbledonskou vítězkou Marion Bartoli sice příliš neohřála, přesto byla zvládnutá kvalifikace French Open vzpruhou a motivací do dalších let. Navíc jen pár týdnů po Paříži dokázala „Queen Ace projít také wimbledonskou kvalifikací. Bohužel i ve Wimbledonu jí vystavila stopku soupeřka v úvodním kole, tentokráte Sloan Stephensová z USA.

V roce 2013 jsou tenisoví fanoušci svědky dalších zlepšených výsledků české tenistky a zejména první titul na okruhu WTA z turnaje Malaysian Open v Kuala Lumpur byl opravdovým úspěchem. Karolína ve finálovém souboji porazila Bethani Mattek-Sands.

První zvládnuté grandslamové utkání zaznamenala Kája na trávě ve Wimbledonu téhož roku, když překvapivě vyřadila nasazenou třináctku Rusku Naděždu Petrovovou.

Triumf Plíškové v Kuala Lumpur

                                                            První trofej z okruhu WTA vybojovala Karolína v Kuala Lumpur          zdroj: sport.aktualne.cz

Na titul z Malajsie navázala Karolína hned v další sezóně triumfy na tvrdém povrchu v Soulu a Linci. Úspěch z Jižní Koree okomentovala tehdy dvaadvacetiletá hráčka slovy: „Bylo to skvělé finále a jsem šťastná, že mám druhý titul. Minulý týden jsem finále prohrála s Lisickou, teď už to vyšlo.“ Kromě finanční odměny 112 467 dolarů si odvezla také auto Kia Sorento. Na adresu bonusu dodala: „Nevěděla jsem, že dostanu také auto, to bylo obrovské překvapení. A přitom ještě ani nemám řidičák.“

Trojnásobná radost ve Fed Cupu

O tom, že tenisovému Česku vyrostla nová tenisová hvězda zkrátka již nebylo pochyb. Karolína navíc kromě přibývajících titulů z okruhu WTA, začínala být oporou také pro český národní fedcupový výběr, který v následujících čtyřech letech hned třikrát triumfoval.

Při úspěchu v roce 2015 pomohla Karolína Plíšková nejprve v 1. kole dvěma výhrami proti Kanadě a veledůležitou výhru vybojovala ve finále proti Rusku, když nastupovala na kurt za nepříznivého stavu 1:2 na zápasy proti Anastasii Pavljučenkové. Karolína však svou misi zvládla na jedničku a když poté uspěla i ve čtyřhře společně s Barborou Strýcovou, mohlo Česko slavit svůj 9. triumf ve Fed Cupu.

Od této chvíle patřila česká tenistka nedílně k oporám českého výběru a skvělými výkony pomohla ještě k dalším dvěma týmovým titulům. V roce 2016 potěšila české fanoušky opět ziskem dvou finálových bodů proti Francii. O dva roky později se do výběru Petr Pály dostala Karolína jen v semifinále proti Německu, ve kterém pomohla výhrou nad Angelique Kerber k celkovému vítězství v poměru 4:1.

Plíšková se radovala z vítězství ve Fed Cupu již třikrát

                                                                   Radost českých hráček a trenéra Pály z triumfu ve Fed Cupu               zdroj: sport.aktualne.cz

Finále v New Yorku i první světová jednička z Česka

Přestože se z české hráčky pomalu stávala obávaná soupeřka s dělovým servisem, bylo její finále na US Open 2016 pro tenisové odborníky i fanoušky spíš překvapením. Vždyť do té doby se na grandslamech dostala Karolína nejdále do 3. kola a jen o rok dříve vypadla v New Yorku již v kole prvním.

Na její řádění nebudou vzpomínat v dobrém především sestry Williamsovy. Ve 4. kole US Open si totiž česká hráčka nejprve poradila se starší ze sester Venus, když ve třetí sadě dokonce odvrátila za stavu 4:5 mečbol a v semifinále vyprovodila z turnaje i nasazenou jedničku Serenu Williams.

Stala se tak navíc teprve osmou hráčkou na okruhu WTA, které se povedlo na jednom turnaji vyřadit obě americké sestry. Ve finále bohužel nezvládla třísetové drama proti nastupující tenisové královně Angelique Kerber. I tak se Karolína po US Open vyšplhala na své kariérní dosvadní maximum – 6. místo.

Další důležitý milník pro Plíškovou i český tenis přišel v červenci roku 2017. Ačkoliv česká tenistka sotva označí Wimbledon toho roku za úspěšný (prohra v 2. kole), díky souhře výsledků svých soupeřek Halep a Kerber, se Karolína dostává na pozici číslo jedna! Stává se tak historicky první českou tenisovou jedničkou mezi ženami a celkově dvacátou třetí v pořadí.

Na dostřel grandslamu podruhé

I když se v posledních letech Karolína prosazovala také na prestižních turnajích kategorie Masters, ze kterých můžeme vypíchnout triumfy v Cincinnati 2016, nebo vítězství na římské antuce z roku 2019, tak úspěch na turnaji „Velké čtyřky“ české tenistce ve sbírce úspěchů stále chybí.

Po finálovém neúspěchu na US Open 2016 se blízko k vytouženému cíli dostává v roce 2017 na pařížské antuce, tam však podlehne v semifinále nasazené trojce Simoně Halep ve třech setech. Ve stejné fázi turnaje končí také v Austrálii o dva roky později, na prvním grandslamu sezóny jí vystaví stopku pro změnu Naomi Osáka. Ta nakonec zhatí sny o prvním australském triumfu také Petře Kvitové ve finále.

Ještě blíže k premiérovému zisku prestižního grandslamu je Karolína v roce 2021 na londýnské trávě. Zde sice poráží v semifinále nasazenou dvojku Bělorusku Arynu Sabalenko, ale ve finále je už nad její síly turnajová jednička Ashleigh Barty z Austrálie.

Největší úspěchy

  • světová jednička okruhu WTA mezi 17.7.– 11.9. 2017
  • dvojnásobná grandslamová finalistka (US Open 2016 a Wimbledon 2021)
  • semifinalistka French Open 2017 a Australian Open 2019
  • 16 WTA titulů ve dvouhře a 5 ve čtyřhře
  • Trojnásobná vítězka Fed Cupu (Billy Jean Cupu) v letech 2015, 2016 a 2018
  • 3x semifinále Turnaje mistryň (2017, 2018, 2019)

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

                               
   Turnaj / sezóna 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open A 1Q  1Q 1R  2R 3R 3R QF QF SF 3R 3R A  
   French Open A 2Q 1R 1R 2R 2R 1R SF 3R 3R 2R 2R 2R  
   Wimbledon 1Q A 1R 2R  2R 2R 2R 2R 4R 4R NH F 2R  
   US Open  1Q  1Q  2Q 1R 3R 1R F QF QF 4R 2R QF QF  
                               

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Partnerem Karolíny Plíškové je od roku 2016 známý český moderátor Michal Hrdlička, který na podzim 2015 potvrdil konec vztahu s Lucií Borhyovou, s níž má dceru Lindu.

Svatba mediálně ostře sledovaného páru proběhla v úzkém rodinném kruhu v Monacu 19. července 2018. Populární moderátor se navíc stal také manažerem Karolíny Plíškové prostřednictvím agentury PR Stars a pár je tak často vidět společně na turnajích po celém světě.

Zajímavostí je, že česká tenistka sice převzala jméno Hrdličková po svém manželovi, ale v tenisových kruzích používá stále své rodné příjmení Plíšková. 

Svatba Karolíny Plíškové s Michalem Hrdličkou

                                                                                                                                                                                                                             zdroj: karolina-pliskova.com

Mimo tenisových zápasů se Karolína v posledních letech věnuje své tenisové akademii nazvané Plíšková tennis academy, ve které předává své bohaté zkušenosti dětské generaci. Této činnosti by se podle svých slov ráda věnovala také po skončení tenisové kariéry.

Její jméno je spojeno mimo jiné i s nadační oblastí. V roce 2017 totiž Karolína založila Nadační fond Karolíny Plíškové, jehož hlavním posláním je finančními příspěvky podporovat dobročinné insituce nebo konkrétní osoby, kteří se nacházejí ve složitých situacích.

Ve stejném roce se rozhodla trojnásobná fedcupová vítězka finančne pomoci také dětským onkologickým pacientům na klinice v Motole, za každé své eso na US Open 2017 totiž poslala na účet onkologickému centru 200 €. Na newyorském grandslamu nastřílela celkem 33 es a pražské klinice tak přispěla nemalou částkou v hodnotě 6 600 €.

Výtěžek od Karolíny Plíškové pro FN Motol

                                                                                                                                                                                                                           zdroj: karolina-pliskova.com

Ve vzácných chvílích svého volného času se česká tenistka trochu překvapivě věnuje rybaření, ale také řekněme ryze ženským zájmům, jako je nakupování kabelek, či oblečení. Její oblibou je také tetování, zejména maorské symboly. S manželem Michalem Hrdličkou si dokonce nechala udělat společné tetování.

Karolína Plíšková na sociálních sítích

Stejně tak jako plno jiných vrcholových sportovců, je i Karolína aktivní na různých sociálních platformách. Pokud tedy patříte mezi její fanoušky, záleží jen na vás, na jaké sociální síti budete sledovat novinky ze života, nebo sportovních úspěchů Karolíny Plíškové.

 

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Barbora Krejčíková

Kateřina Siniaková

Petra Kvitová

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.karolina-pliskova.com/
  2. https://www.wtatennis.com/players/313974/karolina-pliskova
  3. https://www.tenisportal.cz/hrac/pliskova/
  4. https://www.olympijskytym.cz/athlete/karolina-pliskova
  5. https://sport.aktualne.cz/karolina-pliskova/l~i:keyword:120861/
  6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Karol%C3%ADna_Pl%C3%AD%C5%A1kov%C3%A1