Novak Djokovič

Mnohonásobný grandslamový vítěz, který strávil na pozici světové jedničky dohromady více než sedm let a na svém kontě má také triumf v Davis Cupu, či olympijskou medaili.

Tak by se daly ve stručnosti shrnout úspěchy srbského tenisty Novaka Djokoviče a přitom bychom zdaleka neobsáhli všechny. Na okruhu ATP se Srb pohybuje již od roku 2004 a ze tu dobu se stihl nesmazatelně zapsat do tenisové i sportovní historie.

                                                                                        

  • Stát: Srbsko
  • Datum narození: 22. května 1987
  • Oficiální web: www.novakdjokovic.com/en
  • Nejvyšší umístění: 1. (4. července 2011) 
  • Počet titulů: 88 (21 grandslamů) *
  • Poměr zápasů: 1012:204 *
  • Přezdívka: Djoker, Nole

     * statistiky uvádíme na základě stránek anglické verze wikipedie (k 19.9. 2022)

Roman Mráz

Roman Mráz

Novak Djokovič

Mnohonásobný grandslamový vítěz, který strávil na pozici světové jedničky dohromady více než sedm let a na svém kontě má také triumf v Davis Cupu, či olympijskou medaili.

Tak by se daly ve stručnosti shrnout úspěchy srbského tenisty Novaka Djokoviče a přitom bychom zdaleka neobsáhli všechny. Na okruhu ATP se Srb pohybuje již od roku 2004 a ze tu dobu se stihl nesmazatelně zapsat do tenisové i sportovní historie.

                                                                                        

  • Stát: Srbsko
  • Datum narození: 22. května 1987
  • Oficiální web: www.novakdjokovic.com/en
  • Nejvyšší umístění: 1. (4. července 2011) 
  • Počet titulů: 88 (21 grandslamů) *
  • Poměr zápasů: 1012:204 *
  • Přezdívka: Djoker, Nole

     * statistiky uvádíme na základě stránek anglické verze wikipedie (k 19.9. 2022)


Juniorská kariéra

S tenisem začal Novak již ve čtyřech letech a jen o dva roky později si talentovaného klučiny všimla srbská tenisová legenda Jelena Genčicová, která o tehdy šestiletém Djokovičovi prohlásila: „To je největší talent, který vidím od dob Moniky Selešové“. Jejich spolupráce trvala dalších šest let.

Poté si na radu právě Genčicové vzal Novaka pod svá křídla Niki Pilič, bývalý úspěšný srbský tenista a vítěz US Open ve čtyřhře, který se Djokovičovi věnoval čtyři roky ve své tenisové akademii v německém Oberschleißheimu.

Na juniorských mezinárodních turnajích se Novak objevuje od svých čtrnácti let a okamžitě potvrzuje slova Genčicové o mimořádném talentu, když vítězí na tenisovém ME jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře. Navíc pomůže Srbsku ke zlaté medaili v soutěži družstev.

Mladý Novak Djokovič

                                                                      Novak v raných začátcích své tenisové kariéry                   zdroj: selecciones.com.ar

Před vstupem do velkého mužského světa tenisu obráží Novak, tak jak bývá u tenistů v tomto věku obvyklé, hlavně turnaje kategorie Futures a challangery. Mezi jeho šestnáctým a osmnáctým rokem si připisuje na těchto turnajích celkem šest triumfů.

Profesionál

První nesmělé krůčky na okruhu ATP zaznamenal Novak v létě 2004 v sousedním Chorvatsku na antukovém turnaji v Umagu, kde však skončil hned v 1. kole na raketě Itala Volandriho. O tři měsíce dříve už však stihl debut v Davis Cupu proti Lotyšsku. Rok 2004 zakončil nakonec na 186. místě žebříčku ATP.

Následující sezónu si Nole na Australian Open připsal první start na grandslamu. Osud k němu ale při losu příliš nakloněn nebyl, protože mu přidělil pozdějšího vítěze turnaje Marata Safina, který povolil Novakovi v zápase pouhé tři gamy. Výsledky na dalších grandslamech měly ale stoupající tendenci a na US Open došel do 3. kola. V této sezóně se Novsak také poprvé objevil v první stovce a rok zakončil na 78. místě.

Roky 2006 a 2007 byly ve znamení dalšího progresu v kariéře srbského tenisty. Na French Open 2006 si připsal své první grandslamové čtvrtfinále a jen pár týdnů po Wimbledonu, kde došel do 4. kola, si Novak připisuje svůj premiérový titul na okruhu ATP v holandském Amersfoortu. Do konce roku vítězí ještě na halovém turnaji v Métách a rok zakončuje jako světová šestnáctka.

První titul Djokoviče

                                                        První titul na okruhu ATP vybojoval Novak v Amersfoortu                              zdroj: tennis.com

První titul z prestižní série Masters si Novak odvezl v roce 2007 z amerického Miami, když vítězí na tamnějším turnaji v Key Biscayne. Další úspěch přichází v kanadském Montrealu, kde končí na jeho raketě jak Rafael Nadal, tak ve finále i tehdejší jednička Roger Federer a Djoker si připisuje již druhý triumf na Masters. Zároveň se na US Open dostává do svého prvního grandslamového finále, ve kterém ale nestačí na Federera, kterému podlehl 6:7, 6:7, 4:6.

První grandslam i bronz z olympiády

Na grandslamový úspěch ale nakonec Djokovič nečeká dlouho a již necelý půl rok po neúspěchu ve finále US Open si spraví chuť na prvním grandslamu roku 2008 v Austrálii. V semifinále vrací Rogeru Federerovi porážku z New Yorku a ve finále zdolá Wilfrieda Tsongu 3:1 na sety. Zároveň se ve věku 20 let a 250 dní stal Novak nejmladším hráčem historie, který se dostal na všech grandslamech do semifinále.

Cenný kov si Srb odvezl z olympijského Pekingu, kde v boji o třetí místo porazil Jamese Blakea a mohl slavit svou první a dosud jedinou olympijskou medaili.

Rok 2008 zakončí Djokovič výhrou na výběrovém na prestižním Turnaji mistrů, když ve finále zdolá ruského tenistu Nikolaye Davyděnka.

Triumf na Australian Open 2008

                                                                                                                                                                         zdroj: sport1.com

Vítěz Davisova poháru

Dalším důležitým milníkem v kariéře Novaka Djokoviče byl v roce 2010 úspěch v Davisově poháru. V bělěhradském semifinále této soutěže se nejdříve podílel na vyřazení českých tenistů, když vyhrál důležitou nedělní dvouhru proti Tomášovi Berdychovi a i díky tomuto bodu slavilo Srbsko vítězství v poměru 3:2.

Ve finále Davis cupu, které se konalo opět na domácí horké půdě v Bělehradě, nedal Djokovič v souboji proti Francii šanci Monfilsovi ani Simonovi a celé Srbsko se spolu s ním mohlo radovat ze zisku první salátové mísy v historii.

2011 aneb rok Novaka Djokoviče

Téměř půl roku si v sezóně 2011 držel srbský tenista svou neporazitelnost. Během této neuvěřitelné série vyhrává zápasy i turnaje jak naběžícím páse. Na začátku roku si připisuje na Australian Open svůj druhý grandslamový úspěch, následuje titul z Dubaje, Indian Wells, Miami, Bělehradu, Madridu a Říma. Toho roku okusí svou první prohru až v semifinále French Open od Rogera Federera, který tak zastaví Djokovičovu sérii 43 výher v řadě.

Ve druhé půlce sezóny Novak sice trochu zvolní, ale i přesto ovládne Wimbledon a 4. července se stává poprvé v kariéře světovou jedničkou. Poprvé vítězí i na americkém betonu na US Open a potvrzuje tak, že je neoddiskutovatelným vládcem mužského tenisu roku 2011.

Krok od kalendářního grandslamu

Několikrát během své dlouhé a úspěšné kariéry byl Novak doslova krůček od zisku tzv. kalendářního, neboli čistého grandslamu, to znamená zisku všech čtyř grandslamových titulů během jedné sezóny. Kromě již zmíněného roku 2011 byl Djokovič velice blízko ještě v letech 2015 a 2021. 

V obou případech mu k pomyslnému úspěchu chyběl jediný vítězný zápas. V roce 2015 totiž ovládl po finálové výhře nad Andym Murrayem Australian Open a nad Rogerem Federerem i Wimbledon s US Open. Na French Open nicméně prohrál trochu překvapivě ve finále se Švýcarem Stanem Wawrinkou a na další pokus čekal Djokovič dalších šest let.

A nutno podotknout, že v loňské sezóně (2021) byl Djokovič ke kalendářnímu grandslamu dosud nejblíže. Uspěl ve všech třech grandslamech od začátku sezóny a zbývala na něj již jen poslední výzva v podobě US Open. Navíc zde nestartovali zranění Rafael Nadal s Federerem a tak se zdálo, že by to Novak konečně mohl dokázat. Po výhrách nad nebezpečným Berrettinim a Zverevem v druhém týdnu US Open na něj čekal ve finále druhý nasazený Daniil Medeveděv, který však se Srbem neměl slitování a opatil mu tak finálovou porážku z Australian Open. Ani na třetí pokus to tedy Djokovičovi opět nevyšlo.

US Open 2021

                                                                                            Novak během finále US Open 2021                                          zdroj: tt.loopnews.com

Největší úspěchy

Během své dosud trvající veleúspěšné kariéry získal Novak nespočet titulů, ocenění a trofejí. Mezi ty nejdůležitější pak rozhodně musíme řadit grandslamové triumfy. Od ledna 2008, kdy uspěl na Australian Open až do triumfu na Wimbledonu 2022, posbíral Nole neuvěřitelných 21 grandslamových zářezů a je tak k dnešnímu dni (20.9. 2022) na historicky druhém místě po Rafaelu Nadalovi. Celkově se pak podíval do grandslamového finále ve 32 případech, což je samo o sobě rekord.

Pochopitelně díky velkému množství titulů strávil Nole také spousty týdnů na pozici světové jedničky, konkrétně 373 týdnů a v tomto ohledu se jedná o nejdelší sérii v historii ATP

Na prestižním Turnaji mistrů slavil Novak triumf hned v pěti ročnících (2008, 2012–2015).

Úspěšný byl také v týmových soutěžích. Davis Cup vyhrál v roce 2010 a o deset let později přidal do sbírky také cenu za triumf v ATP Cupu.

Na olympijských hrách doposud vybojoval jednu medaili, když v Pekingu 2008 zvítězil v boji o bronz

Kariérní výsledky na Grand Slamech

                                         
   Turnaj / sezóna 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  
   Australian Open 1R 1R 4R W QF QF W W W QF W W 2R 4R W W W A  
   French Open 2R QF SF SF 3R QF SF F SF F F W QF QF SF F W QF  
   Wimbledon 3R 4R SF 2R QF SF W SF F W W 3R QF W W NH W W  
   US Open 3R 3R F SF SF F W F F SF W F A W 4R 4R F A  
                                         

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Kariérní výsledky na Turnaji mistrů

                                     
   Sezóna 03-06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21  
   Turnaj mistrů DNQ ZS W ZS SF ZS W W W F F DNQ F ZS SF SF  
                                     

Legenda: A – neúčast, DNQ – nekvalifikoval se, ZS – základní skupina, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Rekordy

  • nejdelší období na 1. místě – 373 týdnů
  • 7x světová jednička na konci roku
  • nejvíce výher proti hráčům z TOP 10 – 232
  • 5x finálová výhra v řadě proti Nadalovi (2011)
  • 2x kariérní grandslam
  • 32x ve finále grandslamu
  • 3x finále v řadě na každém grandslamu
  • alespoň 80 výher na každém grandslamu
  • nejdelší grandslamové finále historie na Australian Open 2012 proti Nadalovi – 5.53 hodin
  • vítěz všech 4 Grand Slamů na 3 různých površích v řadě
  • vítěz devíti ročníků na Australian Open
  • nejkratší doba kvalifikování na Turnaj mistrů – 18 týdnů a 6 dní (2011)
  • čtyři tituly v řadě na Turnaji mistrů
  • 2x vítěz všech turnajů série Masters
  • nejmladší mužský vítěz dvouhry na turnaji Masters v Miami – 19 let a 316 dnů (2007)

uvedené rekordy jsou platné k 21.9. 2022

25 nezapomenutelných okamžiků v kariéře Novaka Djokoviče:

Osobní život

Novak se narodil v Bělehradě, tehdy hlavním městě Socialistické federativní republiky Jugoslávie (dnes Srbska) do rodiny Srdjana a Dijany Djokovičových. Vyrůstal se dvěma mladšímu bratry – Djordje (*1991) a Mark (*1995), kteří se stejně jako Nole věnovali profesionálně tenisu, ale bez větších úspěchů.

Srbský tenista je známý svým lingvistickým talentem, mimo rodné srbštiny mluví také plynule anglicky, německy a italsky. 

S další oblíbenou Novakovou činností je spojena jeho přezdívka Djoker, která vznikla spojením jeho příjmení a anglického slova joker (vtipálek). Tu si vysloužil za své imitování jiných tenistů, či tenistek během zápasů. Po vítězném čtvrtfinále na US Open v roce 2007 například takto parodoval chování a pohyby Rafaela Nadala a Marie Šarapovové, za což sklidil ovace od pobaveného newyorského publika. 

Jelikož je v Srbsku fotbal nejoblíbenějším sportem, nenechává tento sport pochopitelně chladným ani Djokoviče. Ten se přiznává z obdivu k srbskému týmu Crvena Zvezda Bělehrad, italskému velkoklubu AC Milán, nebo portugalské Benficy Lisabon.

V roce 2016 se srbský tenista vyjádřil ve smyslu, že je již rok pecetariánem, což znamená, že kromě ryb je jeho strava výhradně veganská. Tuto dietu pak propaguje i ve své monacké restauraci, kterou otevřel ve stejném roce a jež je zaměřená také veganským směrem. V médiích se v souvislosti s veganstvím několikrát vyjádřil, že této stravě vděčí za své tenisové úspěchy.

Rodina

Srbský několikanásobný grandslamový vítěz je již od roku 2005 partnerem Jeleny Rističové, se kterou se seznámil na střední škole. Ještě před svatbou v červenci 2014 oznámil populární pár světu šťastnou novinu v podobě potomka, který přišel na svět 21. října téhož roku. Novak s Jelenou pojmenovali prvorozeného syna Stefan. O tři roky později se srbskému páru narodila ještě dcera Tara.

Novak s rodinou

                                                                                                Novak s manželkou a dětmi                                                            zdroj: youtube.com

A kdo vlastně je žena stojící po boku jednoho z nejúspěšnějších tenistů historie? Především je Jelena známá svými aktivitami v humanitárních oblastech, snaží se například zlepšit situaci znevýhodněných srbských dětí v rodinné charitativní organizaci Novaka Djokoviče, kde působí jako ředitelka.

Předtím se věnovala studiu na milánské univerzitě Bocconi, kde studovala management luxusních značek. A protože je Jelena nejen inteligentní ale také krásná žena, má zkušenosti i s modelingem, v roce 2013 byla oznámena jako tvář značky spodního prádla a plavek Figleaves

Novak Djokovič na sociálních sítích

Merch Novaka Djokoviče

Pokud jste fanoušky Djokera a chtěli byste si koupit oblečení, nebo jen suvenýr spojený se jménem srbského tenisty, tak to není žádný problém. V současné době funguje mnoho různých internetových e-shopů, kde si lze vybrat od triček až po sportovní tašky, nebo rakety.

Ze zahraničních internetových obchodů určitě můžeme doporučit Etsy, ve kterém máte k dispozici opravdu širokou škálu suvenýrů a věcí s Novakem. Kromě klasického oblečení si můžete zakoupit napřiklad také obrazy, nebo hrníčky se srbským několikanásobným grandslamovým vítězem.

Tradičně je velký výběr také na Amazonu. Jestli máte obavy z nákupů přes cizí eshopy, tak můžete pro změnu navštívit český internetový obchod tennis-zone.cz.

 

Nenechte si ujít profily dalších tenistů:
         
 

Roger Federer

Rafael Nadal

Karolína Plíšková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://novakdjokovic.com/en/
  2. https://www.atptour.com/en/players/novak-djokovic/d643/overview
  3. https://www.tenisportal.cz/hrac/djokovic/
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Novak_Djokovi%C4%87
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Novak_Djokovic
  6. https://www.sport.cz/tag/novak-djokovic-20278