MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - USA

USA tradičně patří ke světovým hokejovým velmocím. Pro české hokejisty byli vždy obávaným a nepříjemným soupeřem. Pojďme se podívat na to, jakou vzájemnou bilanci spolu tyto dvě země mají.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - USA

USA tradičně patří ke světovým hokejovým velmocím. Pro české hokejisty byli vždy obávaným a nepříjemným soupeřem. Pojďme se podívat na to, jakou vzájemnou bilanci spolu tyto dvě země mají.


Mistrovství světa

S USA jsme se na MS v historii samostatného státu potkali poprvé v roce 1993, kdy duel skončil remízou 1:1. Jedinou branku Česka tehdy vsítil Drahomír Kadlec. Od této doby se hráči se lvem na prsou utkali s USA na mistrovstvích světa celkem osmnáctkrát. Naposledy se tak stalo v loňském roce (2023), kdy výběr Kariho Jalonena ve čtvrtfinále play-off nevstřelil ani jednu branku a podlehl USA 0:3. Nemůžeme ale říct, že by se Čechům proti USA dlouhodobě nedařilo. Na mistrovství světa v roce 2022 Česko nejprve vyhrálo 1:0 a v boji o třetí místo rozstřílelo USA 8:4.

Co se týká celkové vzájemné bilance na mistrovstvích světa, je to rovných 9:9. Ani jednou se vzájemné zápasy na MS nerozhodly v prodloužení, ale rovnou třikrát rozhodovaly samostatné nájezdy. Dvakrát skončily lépe pro USA, ale ve čtvrtfinále play-off Světového šampionátu 2005 Češi zvítězili 3:2 sn. Jediným úspěšným střelcem v nájezdové loterii byl Martin Ručinský.

Na letošním MS Česko může narazit na výběr USA nejdříve v semifinále, jelikož Spojené státy hrají v ostravské skupině B.

Zimní olympijské hry

Na olympijských hrách se střetla Česká hokejová reprezentace s tou americkou celkem čtyřikrát. Naposledy se tak stalo v roce 2018 ve čtvrtfinále, kdy Češi vyhráli po nájezdech 3:2. Jedinou, a rozhodující trefu, si připsal Petr Koukal. V roce 2014 se naopak dařilo lépe USA, které vyhrály ve čtvrtfinále play-off 5:2. Vůbec nejslavnějším zápasem s USA je bezpochyby čtvrtfinále Zimních olympijských her v Naganu v roce 1998. Nejprve prohrávali od 17. minuty 0:1, ale do druhé třetiny doslova vlétli. Nejprve skóre vyrovnal Vladimír Růžička, další branku přidal Jaromír JágrMartin Ručinský. 39 vteřin před koncem základní hrací doby výhru definitivně pojistil Jiří Dopita a Češi se radovali z postupu do semifinále (Tento zápas si můžete připomenout ve videu.). Poprvé se Česko s USA potkalo na ZOH v roce 1994, kdy zvítězili Češi 5:3. Co se týče ZOH, mají Češi s USA vzájemnou bilanci 3:1.

Ostatní turnaje

Jediným turnajem mimo mistrovství světa a olympijských her, na kterém se potkala reprezentace Česka a USA, byl v roce 1993 Channel One Cup a v roce 2016 Světový pohár. První z těchto duelů ovládly Spojené státy 9:4. Na Světovém poháru se dařilo lépe Čechům, kteří zvítězili 4:3. Vítězný gól vstřelil ve 38. minutě Milan Michálek.

Přátelské zápasy

Česká reprezentace s USA žádná přátelská utkání v historii samostatného státu neodehrála.

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Švýcarsko

 

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Švédsko