Max Verstappen

Nizozemský pilot Formule 1 Max Verstappen je jedním z nejlepších jezdců současnosti. Nadání zdědil po rodičích. Jeho otcem je bývalý pilot F1 Jos Verstappen a matkou úspěšná motokárová závodnice Sophie Kumpen. Max je držitelem celé řady rekordů. Ve Formuli 1 debutoval při Velké ceně Austrálie 2015 v pouhých 17 letech a 166 dnech. Svou první Velkou cenu vyhrál v sezóně 2016 ve věku 18 let a 228 dní. V sezóně 2021 se dočkal titulu mistra světa, když o svém prvenství rozhodl v posledním kole posledního závodu sezóny.

  • Tým: Red Bull Racing
  • Stát: Nizozemsko
  • Datum narození: 30. září 1997
  • Oficiální web: https://www.verstappen.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2015
  • Počet pódiových umístění F1 (k 22. 5. 2022): 64
  • Počet vítězství v F1 (k 22. 5. 2022): 24
  • Počet mistrovských titulů v F1 (k 22. 5. 2022): 1 (2021)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Max Verstappen

Nizozemský pilot Formule 1 Max Verstappen je jedním z nejlepších jezdců současnosti. Nadání zdědil po rodičích. Jeho otcem je bývalý pilot F1 Jos Verstappen a matkou úspěšná motokárová závodnice Sophie Kumpen. Max je držitelem celé řady rekordů. Ve Formuli 1 debutoval při Velké ceně Austrálie 2015 v pouhých 17 letech a 166 dnech. Svou první Velkou cenu vyhrál v sezóně 2016 ve věku 18 let a 228 dní. V sezóně 2021 se dočkal titulu mistra světa, když o svém prvenství rozhodl v posledním kole posledního závodu sezóny.

  • Tým: Red Bull Racing
  • Stát: Nizozemsko
  • Datum narození: 30. září 1997
  • Oficiální web: https://www.verstappen.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2015
  • Počet pódiových umístění F1 (k 22. 5. 2022): 64
  • Počet vítězství v F1 (k 22. 5. 2022): 24
  • Počet mistrovských titulů v F1 (k 22. 5. 2022): 1 (2021)

 


Začátky Verstappenovy kariéry

Max Verstappen byl k závodění předurčen. Jeho rodiči jsou bývalý jezdec F1 Jos Verstappen a úspěšná motokárová závodnice Sophie Kumpen.

Na motokárách začal jezdit již v raném dětství. Od šesti let pravidelně závodil na dráze v Genku. Netrvalo to dlouho a malý Max se začal zúčastňovat národních a mezinárodních šampionátů. Do roku 2013 vyhrál takřka vše, co se dalo.

V roce 2013 ve svých patnácti letech ovládl mistrovství světa v nejvyšší motokárové kategorii KZ1 a jeho kariéra nabrala na obrátkách. Ještě téhož roku dostal příležitost testovat Formuli 3.

Následující rok 2014 již vlétl do Formule 3 naplno. Během své první sezóny dokázal zaznamenat neuvěřitelných 6 vítězství v řadě a v celkovém hodnocení obsadil skvělé 3. místo.

Ještě téhož roku se zúčastnil volného tréninku na VC Japonska a stal se tak nejmladším jezdcem v historii F1, který se během závodního víkendu objevil na trati. Zároveň byl představen jako oficiální jezdec týmu Toro Rosso, spadajícího pod Red Bull, pro sezónu 2015!

Max Verstappen se svým otcem Jose Verstappenem

Max Verstappen se svým otcem Jose Verstappenem (zdroj: thesportsrush.com)

Nejmladší jezdec ve Formuli 1 v historii

V hlavním závodu Velké ceny debutoval Verstappen 15. března 2015 v Austrálii v pouhých 17 letech a 166 dnech, čímž překonal dosavadní rekord Jaime Alguersuariho téměř o dva roky! Od následující sezóny zvýšila FIA (Mezinárodní automobilová federace) limit pro jezdce Formule 1 na 18 let. Ve svém prvním závodě držel Verstappen několik kol bodovanou pozici, kvůli poruše motoru ale musel ze závodu odstoupit. Vše si vynahradil hned v následující Velké ceně Malajsie, kde dojel na bodované sedmé pozici. Ve věku 17 let a 180 dní tak stanovil další rekord.

Během své první sezóny ve Formuli 1 zaznamenal Verstappen dvě čtvrtá místa a celkově dokázal bodovat v deseti závodech z devatenácti. Se 49 body se umístil na 12. pozici celkového pořadí mistrovství světa.

Vstupní bonus u 22Bet

Následující ročník 2016 sice začal opět u týmu Toro Rosso, ovšem po čtvrté Velké ceně v ročníku se vedení Red Bullu rozhodlo pro výměnu jezdců mezi svým hlavním týmem a „rezervním“ týmem Toro Rosso. K hlavnímu týmu povolalo Verstappena a k Toro Rosso přeřadilo Daniila Kvjata.

Verstappen se za nabídnutou šanci odvděčil, jak nejlépe mohl – ihned ve svém prvním závodě za Red Bull ve Velké ceně Španělska vyhrál. Po několikáté tak přepsal historii. Během svých prvních osmi závodů za Red Bull hned 7x bodoval, z toho 4x skončil na pódium. Sezónu 2016 zakončil na pátém místě.

Na své druhé vítězství mezi elitou v F1 musel Verstappen čekat až do druhé poloviny sezóny 2017 na okruh do Malajsie. Do konce sezóny přidal ještě vítězství v Mexiku a šampionát zakončil na šestém místě.

V každé následující sezóně přišlo zlepšení. V roce 2018 se díky dvěma vítězstvím a 11 pódiovým umístěním dostal na čtvrté místo celkového pořadí.

Sledujte závody Formule 1 živě

V roce 2019 dokázal zvítězit ve třech závodech a poprvé zakončil sezónu mezi nejlepší trojicí, když skončil na třetím místě za Lewisem Hamiltonem a Valteri Bottasem.

Ve zkrácené covidové sezóně 2020 své třetí místo z předcházejícího ročníku zopakoval.

Šampión Verstappen

Jeho čas přišel v následující sezóně 2021. Po celý rok se Verstappen přetahoval s Lewisem Hamiltonem o titul mistra světa, až musel rozhodnout poslední závod v Abú Dhabí.

Ve strhující podívané vedl téměř celý závod Hamilton a jel si pro titul mistra světa. Jenže šest kol před koncem havaroval Nicolas Latifi a na trať musel safety car. Ačkoli vedení Mercedesu logicky tlačilo na to, aby se za zpomalovacím vozem závod dojel, nestalo se tak. Při výjezdu safety caru stihl ještě Verstappen zajet do boxu pro nové pneumatiky, ty nejměkčí. A právě to rozhodlo o jeho vítězství. Vedení závodu totiž rozhodlo, že před posledním kolem zajede safety car zpět do boxů a závěrečné kolo se pojede. Právě v posledním kole pak Verstappen na nové sadě pneumatik Hamiltona udolal a dojel si pro vítězství.

Ve své osmé sezóně mezi nejlepšími se tak Verstappen konečně dočkal a ve 24 letech se stal šampiónem celého seriálu Formule 1.

Max Verstappen s trofejí pro mistra světa za rok 2021

Max Verstappen s trofejí pro mistra světa za rok 2021 (zdroj: racingnews365.com)

Jeho cíle pro další sezóny zůstávají neměnné, i nadále bude usilovat o titul světového šampióna. Za jeho největší soupeře v následujících sezónách jsou považováni především Charles Leclerc, Sergio Pérez, George Russell či Carlos Sainz Jr.

Rekordy ve Formuli 1

Jak jste se mohli dočíst výše, Verstappen je držitelem hned několika rekordů. Je to dáno jeho brzkým nástupem do Formule 1. Pokud se mu bude nadále dařit porážet své soupeře a závodění ho neomrzí, klidně může zaútočit i na rekordy nejcennější, tedy na celkový počet mistrovských titulů, jehož držiteli jsou se sedmi trofejemi Michael Schumacher a Lewis Hamilton.

Většina rekordů, které Max drží, souvisí s jeho velmi mladým věkem, ve kterém se do F1 dostal. Je například nejmladší jezdec v historii, který se kdy ve Formuli 1 představil během závodního víkendu. To bylo v 17 letech a 3 dnech během tréninku na VC Japonska 2014.

V 17 letech a 166 dnech startoval jako nejmladší ve Velké ceně. Jen o 14 dní později jako nejmladší v historii bodoval. Svůj první závod vyhrál v 18 letech a 228 dnech, což je další z řady rekordů.

V sezóně 2021 se dostal díky 18 pódiovým umístěním do čela této statistiky. Michaelu Schumacherovi, Sebastianu Vettelovi a Lewisi Hamiltonovi se to povedlo 17x. Na druhou stranu Michael Schumacher to dokázal v 17 závodech, takže drží nepřekonatelnou hranici 100% úspěšnosti. 

         
   REKORD  VĚK  VELKÁ CENA  
   Nejmladší jezdec na startu VC  17 let a 166 dní  VC Austrálie 2015  
   Nejmladší jezdec, který bodoval ve VC  17 let a 180 dní  VC Malajsie 2015  
   Nejmladší jezdec, který vyhrál VC  18 let a 228 dní  VC Španělska 2016  
   Nejmladší jezdec, který zaznamenal pódiové umístění  18 let a 228 dní  VC Španělska 2016  
   Nejmladší jezdec, který během VC alespoň kolo vedl  18 let a 228 dní  VC Španělska 2016  
   Nejmladší jezdec, který během VC zajel nejrychlejší kolo  19 let a 44 dní  VC Brazílie 2016  
   Nejmladší jezdec, který během VC získal grand slam*  23 let a 277 dní  VC Austrálie 2021  
   Nejvíce pódiových umístění v jednom ročníku  18  Sezóna 2021  
         

*grand slam = pole position, výhra, nejrychlejší kolo a vedení v každém kole

Osobní život

Přestože se Max, celým jménem Max Emilian Verstappen, narodil a vyrůstal v Belgii a matka je Belgičanka, rozhodl se závodit pod nizozemskou vlajkou po svém otci, s nímž vyrůstal. Holanďany byl koneckonců obklopen celé své dětství, když vyrůstal ve městě Maaseik, které leží na hranici s Nizozemskem.

Max má mladší sestru Victorii. Rodiče se rozešli ještě, když byl Max malý, a zatímco on vyrůstal se svým otcem, jeho sestra zůstala s matkou.

Max se vždy cítil více Holanďan než Belgičan. Vzhledem k tomu, že mnoho času trávil se svým holandským otcem a Holanďany, kteří se kolem motokár pohybovali, je jeho rozhodnutí reprezentovat rodnou zemi svého otce pochopitelné. Sám se k tomu vyjádřil následovně: „V Belgii jsem vlastně jen přespával, ale přes den jsem jezdil do Nizozemska a měl jsem tam i své přátele. Byl jsem vychován jako Holanďan a tak to také cítím.

Stejně jako mnoho dalších světových sportovců se rozhodl usídlit v Monaku. Přestěhoval se tam v roce 2015. Uvedl však, že to nebylo z daňových důvodů.

Verstappen je vášnivým pilotem i mimo závodní okruhy. Hodně času věnuje závodním simulátorům. Zúčastnil se také několika simulátorových závodů. Kromě závodění miluje fotbal. Je velkým fanouškem fotbalových klubů PSV Eindhoven a FC Barcelona.

Verstappenova přítelkyně Kelly Piquet

Pokud je fandům formule příjmení Verstappenovy přítelkyně povědomé, nepletou se. Kelly Piquet je dcerou slavného brazilského pilota Formule 1 Nelsona Piqueta. Ten se stal v 80. letech trojnásobným mistrem světa (1981, 1983 a 1987) a dodnes platí za jednoho z nejlepších závodníků v historii motorsportu.

Vztah Maxe a Kelly je zajímavý především pro bulvár. O více než osm let starší modelka a bloggerka totiž před Verstappenem žila s Daniilem Kvjatem, kterého Verstappen vystřídal u hlavního týmu Red Bullu. S ruským pilotem má dokonce dceru Penelope.

Max Verstappen s Kelly Piquet

Max Verstappen s Kelly Piquet (zdroj: taylordailypress.net)

Kelly není jen krásnou ženou plnící sociální sítě svým dokonalým tělem. Mluví třemi světovými jazyky – anglicky, francouzsky a portugalsky a naučila se i azbuku. Po střední škole studovala obor politologie a ekonomie na katedře mezinárodních vztahů na Marymount Manhattan College v New Yorku.

Během studia na vysoké škole absolvovala stáž v módním průmyslu. Stala se blogerkou a pravidelnou sloupkařkou časopisu Marie Claire. Její články publikovaly časopisy Vogue Latin America, Bergdorf Goodman a tisková agentura KCD. Sama se také účastnila focení jako modelka. Jako dobrovolnice působila v Tanzánii, kde doučovala angličtinu.

Max Verstappen na sociálních sítích

Verstappen je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete na instagramu, facebooku či twitteru.

Verstappenův merch

Max má stejně jako mnoho dalších závodníků vlastní webové stránky, na kterých se zaměřuje především na prodej vlastního merche. Kromě pánského, dámského a dětského oblečení zde seženete např. modely formulí či závodních helem. Samozřejmostí je také velké množství suvenýrů a dárkových předmětů. Verstappenův merch můžete zakoupit na webu https://www.verstappen.com/.

Stejně jako každý další závodník je i Verstappen spojen s oficiálním merchem, který nabízí přímo Formule 1. Tyto kousky seženete na webu f1store.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Jos Verstappen

Lewis Hamilton

Michael Schumacher

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.verstappen.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/max-verstappen.html
  3. https://www.redbullracing.com/int-en/drivers/max-verstappen
  4. https://f1sport.auto.cz/max-verstappen
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Verstappen
  6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Max_Verstappen