Lucie Šafářová

Brněnská rodačka Lucie Šafářová je bývalá úspěšná tenistka a olympijská medailistka z Ria de Janiera, jejíž žebříčkové maximum ve dvouhře bylo 5. místo z roku 2015. Největších kariérních úspěchů nicméně dosáhla ve čtyřhře, ze které má ve sbírce ,kromě Wimbledonu, všechny grandslamové tituly. Partnerem Lucie je bývalý český hokejový reprezentant a mistr světa Tomáš Plekanec, se kterým vychovávají dceru Leontýnu a syna Olivera.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 4. února 1987, Brno
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 5. (14. září 2015)
  • Počet titulů ve dvouhře: 7 WTA, 7 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře: 15 WTA (5x grandslam), 1 ITF
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 4x (2011, 2012, 2014, 2015)
  • Držení rakety: Levou rukou
  • Přezdívka: Lůca

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Lucie Šafářová

Brněnská rodačka Lucie Šafářová je bývalá úspěšná tenistka a olympijská medailistka z Ria de Janiera, jejíž žebříčkové maximum ve dvouhře bylo 5. místo z roku 2015. Největších kariérních úspěchů nicméně dosáhla ve čtyřhře, ze které má ve sbírce ,kromě Wimbledonu, všechny grandslamové tituly. Partnerem Lucie je bývalý český hokejový reprezentant a mistr světa Tomáš Plekanec, se kterým vychovávají dceru Leontýnu a syna Olivera.

  • Stát: Česká republika
  • Datum a místo narození: 4. února 1987, Brno
  • Nejvyšší umístění ve dvouhře: 5. (14. září 2015)
  • Počet titulů ve dvouhře: 7 WTA, 7 ITF
  • Počet titulů ve čtyřhře: 15 WTA (5x grandslam), 1 ITF
  • Počet titulů ve Fed Cupu (Billie Jean Cupu): 4x (2011, 2012, 2014, 2015)
  • Držení rakety: Levou rukou
  • Přezdívka: Lůca

 


Začátky kariéry

Raketu vzala do ruky Lucie poprvé ve třech letech pod dozorem svého otce Milana Šafáře. V pozdějších letech si českou tenistku vzal pod svá křídla brněnský klub z Židenic ŽLTC. A tenisové zkušenosti sbírala nejen v Čechách. Když odešel její otec pracovně do Rakouska, kde si vydělával v tenisovém klubu, vzal s sebou i svou osmiletou dceru, která se tak nějakou dobu připravovala na rakouských kurtech.

V devíti letech se Lucce dostalo pocty si zatrénovat společně s německou tenisovou legendou Steffi Graf.

Lucie Šafářová

                                                                                  Tenis si česká hráčka oblíbila již v raném věku                                    zdroj: stars24.cz

Po návratu do České republiky trénuje Lucka částečně v Prostějově a částečně v Brně. Od čtrnácti let však spojuje svou tenisovou příslušnost již pouze s TK Agrofert Prostějov a to až do konce své úspěšné kariéry.

Během juniorských let také Lucie Šafářová reprezentuje Česko na MS juniorek v kategorii do čtrnácti a později i do šestnácti let.

Profesionální kariéra

Tenisoví příznivci mohli sledovat Lucii Šafářovou na profesionálním okruhu WTA již od roku 2001, kdy bylo české tenistce pouhých 14 let. Profi okruh si tehdy vyzkoušela poprvé na plzeňském turnaji, ve kterém prohrála v prvním kole s Libuší Průšovou.

Premiérový titul na okruhu WTA získává česká tenistka jen tři měsíce po svých osmnáctých narozeninách v portugalském Estorilu. Ve finále si tehdy poradila s Číňankou Li Na ve třech setech. Ve stejném roce si připisuje ještě triumf v USA v rámci Forest Hills Tennis Classic. Naopak finále travnatého turnaje v Hertogenboschi Lucie prohrává s krajankou Klárou Zakopalovou. 

Ve stejném roce můžeme Lucii prvně vidět v akci i na grandslamech. Kromě Australian Open startuje na všech dalších turnajích „Velké čtyřky“, byť jsou to zatím pouze jednozápasové zkušenosti.

Rok 2005 zakončila Lucie poprvé v kariéře v TOP 50, když uzavírala pátou desítku žebříčku.

Lucie Šafářová

                                                                                                                                                                                                                                           zdroj: tenisovysvet.cz

Následující sezónu začíná Lucka nejlepším možným způsobem, když vítězí na lednovém turnaji v australském Gold Coast. Na sklonku léta 2006 si česká tenistka připisuje svůj premiérový grandslamový skalp a to na US Open, kde poráží Samanthu Stosur a daleko od výhry není ani v následujícím kole proti Francouzce Aravane Rezai, které nakonec podlehne po třísetovém boji.

Výrazný grandslamový úspěch si Lucie připisuje nečekaně již o pár měsíců později v Austrálii. Během jejího čtvrtfinálového tažení turnajem pošle domů například Italku Schivaone a v osmifinále dokonce i obhájkyni titulu Amelii Mauresmo. Její cestu ukončí až o kolo dál krajanka Nicole Vaidišová

Body nejen z Austrálie pomohou české tenistce na konci roku k místění v TOP 30, konkrétně sezónu zakončí na 24. příčce.

S dobrou formou se Lucka potkává v létě 2008. Nejprve vybojuje na olympiádě v čínském Pekingu osmifinále a jen o pár dní později vítězí opět po roce na druhém straně zeměkoule v americkém Forrest Hill po finálové výhře nad Pcheng Šuaj.

Triumf ve dvouhře na americkém kontinentu byl však na dlouho tím posledním ve sbírce Lucie. V následujících čtyřech letech totiž česká tenistka prohrává hned pět finálových soubojů na turnajích v Quebecu, Paříži, Kuala Lumpur, Kodani a Charlestonu.

Součástí Fed Cupového úspěchu

Chuť z finálových nezdarů si česká tenistka spravuje alespoň v týmové soutěži Fed Cup, kde je součástí úspěšného českého výběru, který soutěž vyhrává v letech 2011, 2012, 2014 a 2015. 

Zejména při finálovém triumfu v roce 2012 hraje Lucie Šafářová prim a poráží v pražské O2 Areně obě srbské hvězdy Annu Ivanovič i Jelenu Jankovič a výrazně se tak podílí na finálové výhře v poměru 3:1.

Důležitou finálovou výhru ve Fed Cupu si Lucka připisuje také o dva roky později proti Německu, když poráží Angeliqu Kerber.

Z triumfu ve Fed Cupu se Lucka raduje hned čtyřikrát

                                                                              Z triumfu ve Fed Cupu se Lucka raduje hned čtyřikrát                       zdroj: tyden.cz

Období největších úspěchů

Ze singlového turnajového triumfu se po několikaleté odmlce Lucie raduje opět v roce 2013, to když vítězí na jejím oblíbeném turnaji v kanadském Quebecu po finálovém vítězství nad Marinou Erakovič. O rok dříve si česká tenistka pro změnu vylepšuje své dosavadní žebříčkové maximum – 17. místo.

To se však již blíží výkonnostní vrchol v tenisové kariéře Lucky Šafářové, který přichází kolem roku 2015. A to jak ve dvouhře, tak zejména ve čtyřhře. 

Předzvěstí byl již skvělý výkon a semifinále na londýnské trávě ve Wimbledonu v roce 2014. Lucie zde došla mezi čtyři nejlepší, kde jí zastavila až další Češka Petra Kvitová. Dobře hraje v Americe na US Open, tam česká tenistka vyhrává tři kola.

Následující sezóna však překonává vše, co Lucie doposud ve dvouhře dokázala. Připisuje si celkem čtyři finálové účasti na okruhu WTA, z nichž to pařížské je dokonce s nálepkou grandslamové. Na její raketě končí bývalé či budoucí hvězdy jako například Maria Sharapova, Garbine Muguruza, či Anna Ivanovič. Ve finále nestačí až na Američanku Serenu Williams. 

Veleúspěšná sezóna 2015 znamená také nejlepší kariérní umístění Lucie Šafářové na žebříčku ve dvouhře, když poprvé a naposledy zakončí sezónu v TOP 10 a to na 9. příčce, přičemž v polovině září téhož roku je Lucka dokonce světovou pětkou. Díky skvělým výsledkům se česká tenistka probojuje i na závěrečný Turnaj mistryň, kde končí v základní skupině po jediné výhře nad Kerber z Německa.

Nejlepší deblistka na světě

Soutěži dvojic se česká tenistka začíná více věnovat zhruba v roce 2012, kdy na turnajích nastupuje nejdříve s různými parťačkami a zkouší s kým to asi bude klapat na kurtu nejvíc. Velice dobře si rozumí například s Ruskou Pavlujčenko, se kterou vítězí o rok později i na prestižním antukovém Masters v Madridu.

Největších úspěchů však Lucie dosahuje po boku americké tenistky Bethanie Mattek, s níž se na kurtu objevuje poprvé v roce 2015 na australském grandslamu a se kterou zde vybojuje nečekaný triumf. Společně uspějí ještě na French Open i na kanadském Masters v Torontu a jejich výborné výkony je kvalifikují na podzimní Turnaj mistryň, kde však vyhrávají pouze jeden zápas a končí již po základní skupině.

Šafářová s Mattek triumfují na Australian Open

                                                           Šafářová s Mattek společně triumfují celkem na pěti grandslamech           zdroj: tenisportal.cz

Skvělé výkony česko-americké dvojice pokračují i v sezóně 2016, zejména na tvrdém povrchu jsou téměř k neporažení, když doslova ovládnou konec sezóny s třemi po sobě jdoucími triumfy na americkém US Open i v Číně ve Wuhanu a Pekingu. Mezitím stihne Lucie ještě vybojovat bronzovou olympijskou medaili po boku Barbory Strýcové v Riu de Janeiru. Na konci roku opět nemine česko-americké duo další Turnaj mistryň a tentokrát vybojují postup až do finále, ve kterém se musí sklonit před ruskou dvojicí Makar, Vesnina.

Nejvyššího umístění ve čtyřhře dosahuje Lucie v srpnu 2017, když vyšplhá na samotný olymp ženské čtyřhry. Ve stejné sezóně vybojuje na Australian Open, potažmo French Open, svůj čtvrtý a pátý grandslamový titul.

Kariéru ve dvouhře ukončila Lucie Šafářová na konci roku 2018 vítězným zápasem České extraligy proti Tereze Martincové, zatímco ve čtyřhře pokračovala ještě pár měsíců v následující sezóně, aby se nakonec rozloučila v 1. kole na grandslamové antuce v Paříži, tedy v městě kde byla dříve tak úspěšná.

Největší úspěchy

  • zisk 7 WTA turnajů a 7 ITF podniků ve dvouhře
  • 5. místo na žebříčku WTA ve dvouhře
  • finále French Open 2015 a semifinále Wimbledonu 2014
  • turnaj mistryň 2015
  • zisk 15 WTA turnajů ve čtyřhře
  • dvojnásobná vítězka Australian Open i French Open ve čtyřhře 
  • vítězka US Open 2016 ve čtyřhře 
  • finalistka Turnaje mistryň 2016 ve čtyřhře 
  • bronzová medailistka z olympiády v Riu de Janeiru 2016
  • 4x vítězka ve Fed Cupu – 2011, 2012, 2014, 2015

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

Dvouhra:

                                     
   Turnaj / sezóna 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
   Australian Open   A   Q1  1R  QF  1R  3R 1R 3R  1R 2R  3R 1R A 2R 3R A  
   French Open  A  1R  1R  4R  2R  2R 2R 2R 2R 1R 4R F 3R 1R 2R A  
   Wimbledon  A  1R  A  3R  1R  1R 1R 2R 1R 2R  SF 4R 4R 2R 3R  
   US Open  Q2  1R  2R  3R  1R  1R  1R  3R  3R 2R 4R 1R 2R 4R 2R  
                                     

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Čtyřhra:

                                   
   Turnaj / sezóna 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
   Australian Open  A  1R  1R A  3R 1R 2R  1R QF  QF W A W QF A  
   French Open  A  1R  1R  1R  2R 2R 3R 1R QF 1R W 1R W 2R 1R  
   Wimbledon  1R  A  1R  1R  1R 2R 1R 1R  1R  QF QF 1R 2R QF  
   US Open  1R  1R  1R  2R  1R  2R   1R  1R 3R 2R A W SF 2R  
                                   

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

Osobní život

Rodačka z Brna se narodila v roce 1987 do rodiny Milana a Jany Šafářových, kteří měli kromě Lucie ještě o deset let starší dceru Veroniku. Ta odešla na prahu dospělosti studovat na univerzitu do USA.

Česká tenistka tvořila od svých patnácti let populární a mediálně sledovaný pár s o dva roky starším českým tenistou Tomášem Berdychem, se kterým si společně zahráli několikrát i na Hopman Cupu. Jejich vztah vydržel do roku 2011. 

Po rozchodu s Berdychem si Lucie také v následujících letech vybírá za partnery především tenisty. V roce 2013 to je například bývalý americký tenista Troy Hahn, o tři roky navazuje vztah pro změnu s bývalým českým tenistou Jakubem Lustykem.

Pravý partner, jak se zdá, přichází do života Lucie v roce 2018 v podobě českého hokejového reprezentanta Tomáše Plekance, se kterým se česká tenistka seznámila před zápasem Komety Brno, za kterou tehdy mistr světa z roku 2010 nastupoval.

Lucie s Tomášem a dcerou Leontýnou

                                                                                           Lucie s Tomášem a dcerou Leontýnou                                   zdroj: idnes.cz

Po třech letech společného soužití došlo v září 2021 na svatbu. Dvojice se již také dočkala potomků v podobě dcery Leontýny (*2019) a syna Olivera (*2022).

Lucie Šafářová na sociálních sítích

Stejně tak jako plno jiných vrcholových sportovců, je i Lucie aktivní na různých sociálních platformách, zejména pak na instagramu. Pokud tedy patříte mezi její fanoušky, záleží jen na vás, na jaké sociální síti budete sledovat novinky ze života Lucie Šafářové.

 

Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Barbora Krejčíková

Petra Kvitová

Karolína Plíšková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.tenisportal.cz/hrac/safarova/
  2. https://www.tenisovysvet.cz/player/detail/75--lucie-safarova
  3. https://zivotopis.osobnosti.cz/lucie-safarova.php
  4. https://www.olympijskytym.cz/athlete/lucie-safarova
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Lucie_%C5%A0af%C3%A1%C5%99ov%C3%A1
  6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lucie_%C5%A0af%C3%A1%C5%99ov%C3%A1