Hokejové rekordy: Nejtvrdší střela a nejdelší zápas

Hokej je dynamickým a rychlým sportem, který si získal srdce fanoušků po celém světě. V průběhu let bylo ve světě hokeje zaznamenáno mnoho rekordů, na některé se v tomto článku podíváme. Jaká byla historicky nejprudší naměřená střela, kdo odehrál nejdelší hokejový zápas a v čem drží Češi prvenství?

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

Hokejové rekordy: Nejtvrdší střela a nejdelší zápas

Hokej je dynamickým a rychlým sportem, který si získal srdce fanoušků po celém světě. V průběhu let bylo ve světě hokeje zaznamenáno mnoho rekordů, na některé se v tomto článku podíváme. Jaká byla historicky nejprudší naměřená střela, kdo odehrál nejdelší hokejový zápas a v čem drží Češi prvenství?


Nejprudší střela

Rekord v nejprudší střele dlouho držel slovenský obránce Zdeno Chára, který během NHL All-Star Skills Competition v roce 2012 vypálil puk rychlostí 108,8 míle za hodinu (cca 175,1 km/h). Tento rekord byl ale v roce 2020 překonán českým útočníkem Martinem Frkem. Tomu se to podařilo na All-Star Game AHL. Nejrychlejší střela co byla v hokeji naměřena letěla rychlostí 109,2 míle za hodinu (175,7 km/h), což si asi jen těžko umíme představit. Musíme ale dodat, že rychlosti střel se běžně neměří, dochází k tomu pouze u takovýchto dovednostních soutěží. Je tedy těžké říct, jestli tento rekord v nějakém zápase byl nebo nebyl překonaný.

Nejdelší zápas

Nejdelší zápas v historii hokeje se odehrál v březnu roku 2017 v norské lize. Utkání play-off mezi Storhamarem a Sarpsborgem trvalo přesně 217 minut a 14 vteřin. Šlo o páté utkání ve čtvrtfinálové sérii a celkem se zde základní hrací doba nastavila osmkrát. Zvítězil Storhamar, který zásluhou Joakima Jensena zvítězil 2:1 a v sérii 3:2. Prodloužení se hrála po dvaceti minutách a předešlý rekord byl pokořen o více jak 40 minut. Do této doby držel prvenství semifinálový duel ply-off NHL mezi Montrealem a Detroitem, který trval 176 minut a 30 vteřin.

Je tu ale jedno delší utkání, které se ovšem do statistik tak úplně nepočítá. Nešlo totiž o soutěžní (respektive ligový) zápas, ale o utkání mezi Týmem naděje (Team Hope) a Týmem lék (Team Cure). Jak názvy týmů napovídají, šlo o charitativní utkání, které se konalo na ledové ploše nedaleko Edmontonu. Zapojilo se do něj celkem 40 hráčů a zápas trval neuvěřitelných 252 hodin. Souboj odstartoval 4. února a skončil 15. února. Hokejisté tedy soupeřili více než 10 dní. V utkání padlo 5 177 gólů a Tým naděje zvítězil v poměru 2649:2528. Zápas se tehdy hrál pod otevřeným nebem a nejnižší teploty se tehdy pohybovaly okolo mínus 55 °C. Mrzlo tak silně, že nejen že v průběhu zápasu praskl puk, ale hráčům se lámaly i nože u bruslí. Na léčbu rakoviny se tehdy vybralo cca 1,8 milionu dolarů a zápas je zaznamenán v Guinessově knize rekordů.

V české extralize padl historický rekord v délce zápasu 13. dubna 2023. Šlo o šesté semifinálové utkání mezi Vítkovicemi a Hradcem Králové, které trvalo 138 minut a 51 vteřin. V tomto čase vstřelil ve vlastním oslabení branku vítkovický kapitán Dominik Lakatoš a rozhodl tak o výhře svého týmu 2:1. Celý zápas se navíc odehrál na ledě Hradce Králové a místní fanoušci, kteří vydrželi až téměř do půlnoci, odcházeli domů značně zklamaní. 

Nejvyšší návštěva MS

Češi jsou obecně považováni za hokejový národ a o tom svědčí i tento rekord. Prvenství v nejvyšší celkové návštěvě hokejového MS drží Česká republika. V roce 2015 navštívilo zápasy v Praze a Ostravě celkem 741 690 diváků, co odpovídá průměru 11 589 diváků na jedno utkání. O vyrovnání nebo navýšení tohoto rekordu se bude Česko znovu snažit na MS 2024.

Mohlo by vás zajímat

 

Program české reprezentace před MS 2024

 

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Švédsko