Alcaraz slaví první triumf na grandslamu a stane se nejmladší jedničkou historie

Roman Mráz

Roman Mráz

Alcaraz slaví první triumf na grandslamu a stane se nejmladší jedničkou historie


Ve finále mužského US Open se z premiérového grandslamového titulu radoval třetí nasazený Carlos Alcaraz, který za tři hodiny a dvacet minut porazil nasazenou pětku Caspera Ruuda 3:1 na sety. Vítězství z newyorského grandslamu posune španělského teenagera na pozici světové jedničky, čímž ve věku 19 let a 4 měsíců překonal dvacet let starý rekord Lleytona Hewitta.

V sázce nová světová jednička i první grandslam

Souboj Alcaraze s Ruudem byl přehlídkou tenisového umění nastupující mladé generace. Zároveň šlo ve finále letošního US Open mezi oběma hráči také o to, kdo z nich si na americkém betonu připíše svůj první grandslamový titul vůbec. Španělský ranař se ve finále grandslamu ukázal poprvé, zatímco jeho norský soupeř už měl zkušenost z letošního antukového French Open. Byť proti Nadalovi zkušenost negativní.

Pro oba mladíky bylo finále US Open důležité ještě z jednoho důvodu. V případě úspěchu by se totiž jeden, nebo druhý hráč stal novou světovou jedničkou. Na obou stranách bylo tedy motivace dostatek, aby také ne, vždyť úspěch na grandslamu je sám o sobě, dá se říct, tou nejvyšší metou pro většinu tenistů.

Finalisté US Open Casper Ruud s Carlosem Alcarazem

                                                                       Finalisté US Open Casper Ruud s Carlosem Alcarazem                          zdroj: firstpost.com

Průběh finále US Open

Od začátku zápasu předváděli oba soupeř velmi kvalitní a dynamický tenis, plný dlouhých výměn, náběhů na síť, či kraťasů. Jejich výměny často brali divákům na monstrózním stadionu Arthura Ashe i těm u televizních obrazovek doslova dech. 

Ikdyž zápas nabídl z kraje několik brejkových příležitostí pro oba tenisty, tak jediný proměněný brejkbol si v prvním setu připsal Carlos Alcaraz za stavu 1:1. Nor mohl odpovědět brejkem vzápětí, ale svou příležitost nevyužil a španělský tenista si vedení udržel až do konce prvního dějství, které vyhrál nakonec v poměru 6:4.

Ve druhém setu byl za stavu 2:2 Alcaraz opět blízko k prolomení servisu soupeře, ale tentokrát svou šanci neproměnil. Naopak Casper Ruud se poučil z prvního setu a když mu Alcaraz nabídl svůj servis hned v následující hře, Nor nabídkou nepohrdnul. A protože za stavu 5:2 prolomil Ruud podání španělského tenisty ještě jednou, byl stav zápasu po dvou setech vyrovnaný.

V tuto chvíli bylo jasné, že kdo získá třetí sadu, bude mít psychologickou výhodu na své straně a zároveň bude k triumfu na US Open o dost blíž.

A začátek třetího setu vypadal lépe pro Alcaraze, který hned v první hře sebral Ruudovi podání a následně svůj brejk potvrdil. Nor se však nevzdal, ve čtvrté hře oplatil svému protivníkovi stejnou mincí a srovnal na 2:2. Od té doby si diváci museli na další brejkbol počkat až do samého konce třetího setu. Velkou možnost získat servis i set měl totiž za stavu 6:5 Casper Ruud, proti dobře hrajícímu Alcarazovi však nevyužil ani jeden ze dvou nabídnutých setbolů. Tento moment zřejmě Ruuda poznamenal, protože v tiebreaku ztratil hned třikrát svoje podání a zkrácené dějství prohrál jednoznačně 1:7.

O tom, že Carlos Alcaraz bude nakonec tím, kdo si z New Yorku odveze svůj premiérový grandslamový úspěch, rozhodl jediný brejk v šesté hře čtvrtého setu, který Španěl využil a zápas dovedl do vítězného konce. Svého norského soka tak porazil i ve třetím ze čtyř vzájemných střetnutí.

Casper Ruud tak musel letos spolknout již druhou grandslmovou porážku ve finále a těšit ho po prohraném nedělním finále může zřejmě jen posun na druhou příčku žebříčku ATP.

Ohlasy po zápase

Vítěz US Open 2022 Carlos Alcaraz:

Tohle je něco, o čem jsem od dětství snil. Je to něco, na čem jsem opravdu tvrdě pracoval. Těžko teď o všem mluvit. Mám v sobě strašně moc emocí."

Španělský tenista nezapomněl také vyzdvihnout podíl na úspěchu svého trenéra a bývalou světovou jedničku Carlose Ferrera.

Tuhle trofej zvedám díky němu. Kdybych ho neměl, nebylo by to možné. Juan Carlos je jako můj druhý otec. Mohl trénovat spoustu špičkových hráčů, ale rozhodl se být se mnou."

Carlos Alcaraz po proměněném mečbolu

                                                        Okamžiky po proměněném mečbolu byly pro Carlose intenzivní              zdroj:newsingermany.com

Vyjádřil se také ke hře svého protivníka:

Kromě tenisu by mohl být i skvělým fotbalovým brankářem. To jak dokáže vystihnout, na kterou stranu míček poletí, je fascinující.“

Finalista Casper Ruud:

Oba s Carlosem jsme věděli, o co hrajeme. Bylo nám jasné, co je v sázce. Myslím, že to vše pasuje. Jsem samozřejmě zklamaný, že nejsem světovou jedničkou, ale být světovou dvojkou také není špatné." 

Zápis do historie

Úspěch na posledním letošním grandslamu znamenal pro Alcaraze hned dvojnásobnou radost. Jednak si přidá do vitríny svou první trofej z grandslamového turnaje a druhak se stal novou světovou jedničku mužského tenisu, když vystřídal dosavadního lídra ATP a loňského šampiona US Open Daniila Medveděva.

Navíc se dosud nikdo v historii ATP nestal králem mužského žebříčku v tak mladém věku jako to dokázal španělský tenista. Alcarazovi stále není ještě ani dvacet let a překonal tak již dvacet let starý rekord Lleytona Hewitta, kterému bylo v době, kdy se stal poprvé světovou jedničkou, necelých 21 let.

Letos je to tak pro španělského teenagera doslova sezóna snů. Povedlo se mu totiž vyhrát turnaje všech kategorií. Rok začal Carlos únorovým úspěchem na turnaji kategorie 250 v Riu de Janeiru, následoval titul z Masters v Miami, poté ovládl pětistovku v Barceloně, další Masters v Madridu a teď má v kapse i vysněný grandslam z US Open. Celkově již má tak v letošní sezóně na kontě pět turnajových vavřínů a jistě bude chtít nějaký ještě přidat v podzimní halové části sezóny.