US Open 2022: informace, favorité, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

US Open 2022: informace, favorité, live stream


Poslední grandslamová kapitola letošní tenisové sezóny pod názvem US Open se jako obvykle uskuteční na přelomu srpna a září v americkém New Yorku. Půjde v pořadí již o 142. ročník tohoto prestižního grandslamového turnaje. Organizátoři navíc letos navýšili finanční odměny poprvé v historii turnaje přes 60 mil. $. Vítěz mužské i ženské dvouhry si tak přijde na rovných 2 600 000 $. Tituly z minulého roku budou obhajovat Rus Daniil Medveděv a Britka Emma Raducanu.

US Open 2022

  • Místo konání: New York, USA
  • Termín: 29. srpna - 11. září 2022
  • První ročník: 1881
  • Kategorie: Grandslam
  • Největší favorité: Rafael Nadal , Daniil Medveděv , Nick Kyrgios
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Simona Halep , Naomi Osaka
  • Povrch: Tvrdý povrch
  • Prize money: 60 mil. $
  • Ředitel: Stacey Allaster
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na US Open turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, US Open je jedním ze čtyř Grand Slamů, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: www.usopen.org/en_US/draws/mens-singles.html?promo=topnav
  • Oficiální web: www.usopen.org/index.html
Dějiště US Open

zdroj: laykold.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

US Open, neboli také Flushing Meadows se poprvé konalo již v roce 1881, tehdy ještě na Long Islandu ve městě Newport a původně se hrálo na trávě. V průběhu let se název pro poslední grandslamový podnik sezóny několikrát změnil, do roku 1968 ho mohli tenisoví fasnoušci znát pod jménem US National Championships. Ten samý rok přivítalo americké tenisové mistrovství také poprvé profesionály. V roce 1978 se newyorský grandslam přestěhoval na současnou adresu do Národního tenisového centra Billy Jean Kingové.

Změnami postupem času neprocházel pouze název turnaje, ale také povrch na kterém se tenisové souboje odehrávaly. Původní zelený pažit vydržel na US Open opravdu dlouho, téměř sto let trvalo, než se ho organizátoři rozhodli v roce 1975 vyměnit za pomalou antuku. Ta však na turnaji vydržela pouhé tři ročníky a od roku 1978 se US Open koná na tvrdém povrchu – betonu, tak jak je známý všem tenisovým příznivcům v současné době.

Trofeje pro vítěze US Open

                                                                       Trofej udělovaná pro vítěze a vítězku US Open                      zdroj: www.essentiallysports.com

Mezi zajímavosti jediného grandslamu hraného na americkém kontinentu je, že se v roce 1973 US Open stalo vůbec prvním grandslamovým turnajem, na kterém si muži i ženy rozdělili stejné finanční odměny. Prvenství mezi velkou čtyřkou mu zajistilo také to, že se organizátoři turnaje rozhodli uplatnit v rozhodující páté sadě tiebreak.

O průkopnictví mezi „turnaji velké čtyřky“ můžeme v souvislosti s Flushing Meadows mluvit také v případě tzv. jestřábího oka, které bylo na turnaji vyzkoušeno poprvé v roce 2006. Od roku 2018 pak mohou využívat tohoto moderního technologického systému všechny soutěžní kurty.

Co se týče návštěvnosti US Open, tak je tento tenisový turnaj v USA velice populární a tím pádem také hojně navštěvovaný. Rekordní návštěvou se doposud může pochlubit US Open 2019, kdy v průběhu dvou týdnů zavítalo do hledišť téměř tři čtvrtě miliónů (737 872) diváků.

Poslední zajímavost se pojí ke stále probíhající pandemii koronaviru, v roce 2020 se totiž stalo US Open prvním grandslamem v historii, který proběhl bez jediného diváka v ochozech.

Dějiště turnaje:

V pořadí čtvrtý grandslam sezóny se hraje v newyorském tenisovém areálu Billie Jean King National Tennis Center, ve kterém je hráčům i tenisovým fanouškům k dipsozici 22 dvorců a dalších 11 v přilehlém okolí. Současně jde o největší sportovní areál na světě pojmenovaný po sportovkyni. Povrch je na všech zmíněných kurtech stejný, jedná se o tvrdý povrch zvaný Laykold, jenž v roce 2019 nahradil Decoturf, na kterém se hrálo od roku 1978. 

Největším stadionem Billie Jean King National Tennis Center je kurt pojmenovaný po bývalém skvělém tenistovi Arthurovi Asheovi. Jeho kapacita je vskutku impozantní - 23 771 diváků. Tento v současné době hlavní kurt US Open byl postaven v roce 1997 společností Rosetti Architects a nahradil do té doby největší stadion Louise Armstronga. Celková cena stavby činila 254 milionů amerických dolarů. Největší tenisový stadion na světě se od roku 2016 může pochlubit zatahovací střechou a také tím, že se na něm každoročně hrají finále mužské i ženské dvouhry.

Centrkurt Arthura Ashe

                                                                                                Centrkurt Arthura Ashe                                                                    zdroj: usopen.org

Právě dvorec Lousie Armstronga je momentálně druhým největším na US Open. Název kurtu je památkou na amerického jazzového hudebníka Louise Armstronga. Otevřen byl relativně nedávno a to v roce 2018, když nahradil kurt stejného jména, který byl v roce 2016 zbourán. Cena výstavby se vyšplhala k půl miliardě dolarů a stavbu zajistila opět detroitská firma Rosetti Architects. Návštěvní kapacita dvorce činí 14 053 míst. Stejně jako centrkurt je stadion Louise Armstronga vybaven zatahovací střechou, která se zatahuje rychlostí až 40 km/h.

Kurt Louise Armstronga

                                                                                                   Kurt Louise Armstronga                                             zdroj: nytimes.com

Posledním z velkokapcatiních dvorců areálu Billie Jean King National Tennis Center je Grandstand Stadium. Původně byl otevřen již v roce 1978, aby v roce 2016 došlo k jeho rekonstrukci a modernizaci, v rámci které byla kapacita kurtu navýšena o dva tisíce návštěvníků na 8 125 sedících diváků. Při rekonstrukci došlo také k přemístění dvorce ze severovýchodní do klidnější jihozápadní části areálu a celková geometrie i vlastnosti panelů byly navrženy tak, aby odrážely minimum slunečních paprsků do dvorce včetně tribun.

Vítězové mužské dvouhry posledních pěti let:

Čeští vítězové US Open:
  • 1985 - 87: Ivan Lendl

Vítězky ženské dvouhry posledních pěti let:

  • 2021: Emma Raducanu - Leylah Fernandez 6:4, 6:3
  • 2020: Naomi Osaka - Victoria Azarenka 1:6, 6:3, 6:3
  • 2019: Bianca Andreescu - Serena Williams 6:3, 7:5
  • 2018: Naomi Osaka - Serena Williams 6:2, 6:4
  • 2017: Sloane Stephens - Madison Keys 6:3, 6:0
České vítězky US Open:
  • 1985: Hana Mandlíková

Rekordy turnaje

Mužská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Jimmy Connors (1974, 1976, 1978, 1982, 1983) a Roger Federer (2004-2008), oba 5x 
  • Nejvíce titulů v řadě: Roger Federer 5x (2004-08) 
  • Nejmladší vítěz: Pete Sampras 19 let a 28 dní (1990)
  • Nejstarší vítěz: William Larned 38 let a 8 měsíců (1911)
  • Nejkratší dohrané utkání: Roger Federer - David Goffin 6:2, 6:2, 6:0 - 1:19 hod. (2019)

Ženská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Chris Evert (1975-1978, 1980, 1982) a Serena Williams (1999, 2002, 2008, 2012-2014), obě 6x
  • Nejvíce titulů v řadě: Chris Evert 4x (1975-1978)
  • Nejmladší vítězka: Tracy Austin 16 let, 8 měsíců a 28 dní (1979)
  • Nejstarší vítězka: Molla Mallory 42 let, 5 měsíců a 27 dní (1926)
  • Nejkratší dohrané utkání: Serena Williams - Wang Čchiang 6:1, 6:0 - 44 minut (2019)
  • Nenasazené vítězky: Kim Clijsters (2009), Sloane Stephens (2017) a Emma Raducanu (2021)

Na co vsadit?

Mužská dvouhra:

Za ideálního předpokladu, kdy se na US Open sejde kompletní mužská tenisová špička, by k největším favoritům bezesportu patřil Novak Djokovič, kterého však americké úřady na turnaj nepustí, neboť stále nepodstoupil očkování proti koronaviru. Ze hry venku je také Saša Zverev, který se zotavuje po zranění kotníku z letošního Roland Garros. 

K hlavním adeptům na vítězství v newyorském grandslamu tak musíme počítat se stálicí mužského okruhu ATP Rafaelem Nadalem. O tom, že Nadal v New Yorku umí, asi přesvědčovat tenisové fanoušky nemusíme. Ti jistě ví, že zde už čtyřikrát triumfoval, ale kvůli jeho zdraví je to letos opět s velkým otazníkem. Přes léto totiž laboroval se zraněním, které si přivodil ve Wimbledonu a do kolotoče turnajů ATP naskočil teprve před týdnem v Cincinnati, kde podlehl hned v prvním zápase Tayloru Fritzovi. "Do New Yorku zbývá týden a půl. Je smutné, že už tady nebudu pokračovat. Potřebuju se dostat do grandslamového módu." řekl po prohře Nadal. Plánovaná příprava na amerických betonech před US Open tedy nic moc. Pokud ale bude španělský několikanásobný grandslamový vítěz již naprosto v pořádku, tak pokažená série amerických turnajů tolik vadit nemusí. Navíc se do turnaje nezapojí španělovo velcí konkurenti Djokovič se Zverevem a to je něco, co se Nadalovi také hodí do krámu.

Kurz Tipsportu na triumf Nadala: 6,50

Za poslední tři ročníky se vždy dostal alespoň do semifinále US Open a z loňska dokonce obhajuje v New Yorku titul. Ano, řeč je o ruském tenistovi Daniilu Medveděvovi. Narozdíl od Nadala absolvoval Medveděv v rámci letní americké tour hned tři turnaje a nedá se říct, že by neměl formu. V Los Cabos si připsal začátkem srpna titul, následně nestačil na Masters v Montrealu v 2. kole na rozjetého Kyrgiose, aby přípravu na amerických betonech zakončil v Cincinnati, kde prohrál v semifinále s Tsitsipasem ve třech setech. Ve Flushing Meadows tak musíme s Medveděvem rozhodně počítat, vždyť je to jeho nejoblíbenější grandslam, alespoň co se výsledků týče. 

Kurz Tipsportu na triumf Medveděva: 3,50

Titul na US Open 2021 získal Daniil Medveděv

                                                                         Titul na US Open 2021 získal Daniil Medveděv                            zdroj: cbssports.com

Pak tu máme ještě jistého australského bouřliváka, který pravidelně plní noviny svými častými výstřelky. Nemyslíme si, že by letos dokázal Nick Kyrgios US Open celé vyhrát, ikdyž ve Wimbledonu ukázal, že potenciál by tu byl. Nicméně při pohledu na jeho formu z posledních měsíců je jasné, že Kyrgiose nebude chtít ve své části pavouka žádný z favoritů. Na zmíněné finále ve Wimbledonu navázal úspěšně i na amerických betonech. Ve Washingtonu si po třech letech připomněl, jaké to je, vyhrát turnaj ATP. Na Masters v kanadském Montrealu pro změnu vyřadil světovou jedničku Medveděva a vypadl až ve čtvrtfinále. Jen turnaj v Cincinnati se Nickovi příliš nepovedl a stopku mu vystavil už ve 2. kole Taylor Fritz, to ale už Australanovi očividně docházely baterky. Poslední týden před US Open má Kyrgios volno, takže si jistě pořádně odpočine a my věříme, že se letos v New Yorku podívá minimálně do čtvrtfinále.

Kurz Tipsportu na triumf Kyrgiose: 7,50

Ženská dvouhra:

U žen je situace přeci jen o něco složitější při hledání hlavních favoritek US Open, než u mužů. Loňská obhájkyně Britka Emma Raducanu je letos z formy, když ještě nevyhrála více než dva zápasy v řadě. Během turnajů US série sice zaznamenala dvakrát osmifinále, ale na druhý triumf v řadě na newyorském grandslamu to letos z její strany spíše nevypadá.

Překvapivou vítězkou loňského ročníku US Open se stala Emma Raducanu

                                               Překvapivou vítězkou loňského ročníku US Open se stala Emma Raducanu           zdroj: skysports.com

Ještě před dvěmi měsíci by byla jasnou adeptkou na titul Polka Iga Swiatek, která sice bude patřit k horkým kandidátkám na triumf i tak, ale od svého úspěchu na Roland Garros na začátku června ještě nevyhrála Swiatek více než dva zápasy v řadě. Během americké tour odehrála dva přípravné turnaje na Masters v Torontu a Cincinnati, přičemž v obou případech vypadla shodně a překvapivě již v 2. kole, když jí vystavila stopku nejdříve Hadad Mia a posléze také Madison Keys. Na druhou stranu by bylo pošetilé si myslet, že Swiatek bude na každém turnaji postupovat do finále, jako tomu bylo v letošní sezóně mezi únorem a červnem, kdy si Polka připsala neuvěřitelnou šňůru šesti po sobě jdoucích titulů. Takovou úroveň je zkrátka nemožné držet celý rok a Polka bude v New Yorku jistě dobře připravená na další úspěch. Na posledním grandslamu sezóny došla Polka v kariéře nejdále loni a to do osmifinále. 

Kurz Tipsportu na triumf Swiatek: 4,50

Uspět bude v New Yorku jistě chtít také Rumunka a momentální sedmička žebříčku WTA Simona Halep. V létě se po semifinále ve Wimbledonu rozehrávala na třech přípravných turnajích před posledním grandslamem sezóny. Ve Washingtonu sice vypadla překvapivě již ve 2. kole s Kalinskaya, tam ale musela ve druhém setu odstoupit kvůli zdravotním potížím. To nejlepší naopak předvedla o týden později během Masters v Torontu, kde si připsala cenný turnajový triumf a mohla se tak radovat z druhého letošního titulu. Americkou tour zakončila v Cincinnati, kde vyřadila nejdříve v 1. kole Rusku Potapova, ale následně musela před 2. kolem z turnaje odstoupit. Co se týče maxima ve Flushing Meadows, tak toho dosáhla Halep v roce 2015 postupem do semifinále. Z loňska pak obhajuje rumunská tenistka osmifinále.

Kurz Tipsportu na triumf Halep: 8,50

Jako třetí největší favoritku na celkový úspěch vidí sázkovky trochu překvapivě Japonku Naomi Osaka. Ta se začátkem srpna rozešla po tříleté spolupráci s trenérem Wimem Fissettem a na jeho místo angažovala Japonka svého otce. Pod jeho vedením však během tří turnajů v rámci US series vyhrála jediné utkání v San José. Ani zbytek letošní sezóny není pro Osaka procházkou růžovým sadem, když na většině turnajů nepřešla více než dvě kola. Výjimkou bylo pouze Masters v Miami, kde se Japonka po dlouhé době potkala s formou a podlehla až ve finále rozjeté Swiatek. Plusovými body budiž pro Osaka to, že na newyorském grandslamu již dvakrát zvedala pohár pro vítězku (2018, 2020). Ale bude to letos stačit?

Kurz Tipsportu na triumf Osaka: 13

Oficiální kanály ATP tour

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

  • Eurosport: všechny grandslamové turnaje, Turnaj mistrů, turnaje kategorie 250, 500, 1000 (Masters)
  • Nova Sport: turnaje kategorie 250
  • Sport 1, 2: turnaje kategorie 250
  • ČT Sport: ATP cup, Davis Cup, Billy Jean King Cup(dříve Fed Cup), Laver Cup, několik zápasů z French Open.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.