F1: Leclerc kraloval i v Austrálii, Verstappen opět nedokončil

Luboš Řepa

Luboš Řepa

F1: Leclerc kraloval i v Austrálii, Verstappen opět nedokončil


Fantastický start do nového ročníku prožívá monacký pilot italské stáje Ferrari Charles Leclerc. Po vítězství v Bahrajnu a druhém místě v Saúdské Arábii si připsal triumf na Velké ceně Austrálie a v čele průběžného pořadí šampionátu opět zvýšil svůj náskok na pronásledovatele.

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !

Rivalita mezi Ferrari a Red Bullem pokračuje

Jak již naznačila kvalifikace, bylo zřejmé, že největší boj se opět bude odehrávat mezi piloty Red Bullu a Ferrari. A očekávání se naplnila. Charles Leclerc skvěle odstartoval a podařilo se mu udržet jeho hlavní konkurenty za svými zády. Úřadující šampion Verstappen sice kroužil dlouhou dobu na trati v závěsu za monackým pilotem, na to, aby jej předjel však neměl dostatek výkonu a tak jezdec stáje Ferrari postupně navyšoval náskok a až do protknutí šachovnicové vlajky jej nikdo výrazně neohrozil. Za zády nizozemského pilota pak probíhal souboj mezi Hamiltonem, Russellem, Norrisem i Segio Perézem.

„Jsou za námi teprve tři závody, takže je těžké přemýšlet o šampionátu. Máme ale velmi silný a spolehlivý vůz. Doufám, že to tak bude pokračovat a budeme mít dál šanci na titul. Po těch dvou letech, které byly složité, se konečně mohu usmívat. Je skvělé být zpět na těchto příčkách,“ uvedl po skončení závodu Leclerc.

Zdroj: total-motorsport.com

Do souboje o podium chtěl jistě také zasáhnout Carlos Sainz, kterému se nevyvedla kvalifikace a do závodu startoval až z deváté příčky. Hned v úvodu závodu však dostal jeho monopost smyk, španělský jezdec zůstal zapadlý ve štěrku a neočekávaně musel v závodě skončit. Tentýž osud potkal také Maxe Verstappena. Z jeho vozidla se totiž začalo jednadvacet kol před koncem kouřit a nizozemský pilot musel svůj monopost odstavit. Verstappen a potažmo celý Red Bull se s technickými problémy potýká od začátku nového ročníku. Obhájce titulu nedokončil dva z úvodních tří závodů a v průběžné tabulce ztrácí na vedoucího Leclerca už 46 bodů.

„Zatím nevíme, v čem byl problém. Na motor to nevypadá, spíše šlo o únik paliva. Ta frustrace je pochopitelná. Rychlost Ferrari byla navíc dnes někde jinde,“ uvedl šéf stáje Red Bull Horner k dalšímu odstoupení Maxe Verstappena.

Přeživší Peréz a Russell na podium

Po odstoupení Verstappena zvládl nejlépe bitvu o druhé místo nizozemcům týmový kolega Segio Peréz. Papírové dvojka týmu je i v celkovém pořadí dokonce před obhájcem titulu Verstappenem. První podium v barvách Mercedesu si pak v Austrálii vyjel George Russell. Diváci navíc byli svědky zajímavé situace, když krátce před koncem závodu dojížděl Hamilton svého týmového parťáka, z boxů však dostal příkaz nepředjíždět. Sedminásobný šampion tak dojel mimo podium na čtvrté příčce.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Vzestupnou tendenci svých výkonů potvrdil také pátý Lando Norris z McLarenu. Komu se však závodní víkend vůbec nepovedl je čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Jezdec stáje Aston Martin havaroval již během tréninku. V kvalifikace pak stihl odjet pouze jedno kolo a do nedělního závodu startoval až z osmnácté pozice. Ani v závodě se však nevyhnul problémům a po havárii v 26. kole musel odstoupit. Završil tak nešťastný závodní víkend, jeho první v letošním roce. U předchozích dvou Velkých cen německý pilot chyběl, kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

F1: Velká cena Austrálie

  1. Charles Leclerc 1:27:46,548
  2. Sergio Pérez -20,524
  3. George Russell -25,593
  4. Lewis Hamilton -28,543
  5. Lando Norris -53,303
  6. Daniel Ricciardo -53,737
  7. Esteban Ocon -1:01,683
  8. Valtteri Bottas -1:08,439
  9. Pierre Gasly -1:16,221
  10. Alexander Albon -1:19,382

F1: průběžné pořadí

  1. Charles Leclerc - 71 bodů
  2. George Russell - 37 bodů
  3. Carlos Sainz - 33 bodů
  4. Sergio Pérez - 30 bodů
  5. Lewis Hamilton - 28 bodů
  6. Max Verstappen - 25 bodů
  7. Estaban Ocon - 20 bodů
  8. Lando Norris - 16 bodů
  9. Kevin Magnussen - 12 bodů
  10. Valtteri Bottas - 12 bodů