Rekordních 989 zápasů NHL v řadě Keitha Yandlea skončilo proti Torontu

Roman Mráz

Roman Mráz

Rekordních 989 zápasů NHL v řadě Keitha Yandlea skončilo proti Torontu


Od 22. března roku 2009 nechyběl Keith Yandle ani v jednom utkání základní části zámořské NHL. Rekordní série 989 zápasů trvala až do zápasu Philadelphie Flyers proti Torontu Maple Leafs, který se hrál v noci ze soboty na neděli. Poprvé po třinácti letech tak scházel americký zadák v sestavě.

K tisícovce nakonec chybělo jen pár zápasů

Když rekordní série Keitha Yandlea v březnu 2009 začínala, působil zámořský obránce v klubu, který byste podle názvu už v dnešní NHL nenašli. Celek z texaského města Glendale se tehdy jmenoval Phoenix Coyotes, než byl v roce 2014 přejmenován na Arizonu Coyotes. Byla to také poslední sezóna Waynea Gretzkého na trenérské lavičce tohoto pouštního klubu. Našli bychom tu tenkrát i poměrně početnou kolonii českých hokejistů v čele s Martinem Hanzalem, Zbyňkem Michálkem a Petrem Průchou.

Téměř polovinu z rekordní šňůry odepsal Yandle právě u týmu z Arizony. Na jaře 2015 byl odtud vyměněn do New York Rangers, se kterými se následně probojoval až do finále Východní konference. V New Yorku však vydržel pouze do následující sezóny a putoval na Floridu k místním Panthers. Zde se tehdy na jednu sezónu potkal také s Jaromírem Jágrem. Poslední rok působí Yandle ve Philadelphii Flyers.

Rekordní se tato obdivuhodná série nepřetržitě odehraných zápasů stala letos 25. ledna, kdy Yandle překonal Douga Jarvise a jeho do té doby nepřekonaných 965 zápasů. Dlouho to vypadalo, že americký obránce pokoří také magickou tisícovku, ale nakonec se tak nestalo. Chybělo mu do ní pouhých jedenáct zápasů. Přesto nedal příliš najevo zklamání z konce série.

"Samozřejmě jsem si na té šňůře zakládal. Každopádně to byla skvělá jízda a jsem šťastný, že jsem se vůbec do NHL dostal a že jsem se tam tak dlouho udržel. Vděčím téhle soutěži za mnohé."

Keith Yandle s Jaromírem Jágrem na Floridě

                                         Na Floridě se Yandle potkal také s Jaromírem Jágrem                              zdroj: isport.blesk.cz

Rekord na který dřel 13 let, možná vydrží jen pár měsíců

Možná, že ho kouč Mike Yeo mohl nechat odehrát ještě těch zbývajících pár střetnutí, ale podle trenéra Flyers je teď důležitější dávat šanci také mladým hráčům, kteří potřebují získávat v NHL potřebné zkušenosti. A protože Philadelphia už je letos bez šancí na postup do play-off, je to ideální doba pro zapracování nových hráčů.

"Keith je fenomenální profesionál, mé rozhodnutí přijal extrémně dobře. Samozřejmě byl zklamaný, ale věřím, že mu postupně dojde, co v NHL dokázal. Kdo může říct, že v téhle lize dosáhl něčeho, co nezvládl nikdo před ním?"

Tak jako tak, tento vytrvalostní rekord možná nebude patřit americkému zadákovi dlouho. V závětří totiž číhá další americký hokejista Phil Kessel, shodou okolností působící aktuálně u celku Arizona Coyotes. Momentálně mu chybí na Yandlea už jen 21 zápasů. V letošní sezóně už se mu to sice nepovede, protože Arizoně zbývá odehrát v základní části jen čtrnáct zápasů, ale tu příští už by dostihnout aktuálního rekordmana dost pravděpodobně mohl, když forma i zdraví vydrží.