133. Velká pardubická: Váňa trenérem jednoho z favoritů, o šestý titul v kariéře bude usilovat Faltejsek

Už v neděli 8. října vypukne v Pardubicích největší dostihová akce v Česku a jeden z nejtěžších závodů v Evropě. V 16 hodin odstartuje už 133. ročník Velké pardubické, na které se letos představí 18 koní se svými jezdci. Nebude chybět obhájce titulu Mr Spex a loni bronzový Sacamiro. Velké naděje se také upínají ke koni Logian Whistle, kterého trénuje Josef Váňa starší. Překvapit však může kdokoliv a do cíle doběhnou jen ti nejlepší.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

133. Velká pardubická: Váňa trenérem jednoho z favoritů, o šestý titul v kariéře bude usilovat Faltejsek

Už v neděli 8. října vypukne v Pardubicích největší dostihová akce v Česku a jeden z nejtěžších závodů v Evropě. V 16 hodin odstartuje už 133. ročník Velké pardubické, na které se letos představí 18 koní se svými jezdci. Nebude chybět obhájce titulu Mr Spex a loni bronzový Sacamiro. Velké naděje se také upínají ke koni Logian Whistle, kterého trénuje Josef Váňa starší. Překvapit však může kdokoliv a do cíle doběhnou jen ti nejlepší.


Podmínky účasti

Jelikož Velká pardubická nepatří vůbec mezi jednoduché závody, musí koně i jezdci splnit určité podmínky. Koně musí splnit alespoň jedno z následujících kritérií: zúčastnit se alespoň jednoho kvalifikačního dostihu a dokončit ho do 5. místa s maximálně dvacetivteřinovou ztrátou na vítěze; absolvovat dostih v Crysal Cupu / steeplechase / steeplechase cross country / cross country s minimální délkou 4 800 m, a to v Irsku, Anglii, Francii nebo Itálii. Výjimka je udělena pouze poslednímu vítězi Velké pardubické, který na dalším ročníku má zajištěný start automaticky. Podmínky musí splnit i jezdci, a to mít na kontě alespoň 10 vítězství v překážkových dostizích v kariéře. Další podmínkou je buď absolovování alespoň jedné steeplechase / steeplechase cross country v roce, kdy se chce jezdec zúčastnit, a nebo dokončit alespoň jeden kvalifikační dostih pro Velkou pardubickou.

Program dne

Jako už tradičně není Velká pardubická jen o jednom závodu, ale o několika dostizích, které vyvrcholí hlavním závodem. Návštěvníky tak čeká bohatý celodenní program.

9:00 Otevření areálu
11:00 Slavnostní zahájení
11:30 Cena společnosti VCES a. s. - Cena Laty Brandisové
12:10 Cena společnosti Chládek a Tintěra - Cena ČASCH
12:50 Pohár BICZ Holding 2023
13:30 Cena hejtmana Pardubického kraje - Cena Vltavy
14:15 Cena Lesů České republiky - Cena Labe
14:55 Poplerův memoriál skupiny SOMI
16:00 133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou
16:30 Slavnostní vyhlášení
   

O hlavním závodu

Hlavní a nejslavnější dostih se koná pravidelně druhou říjnovou neděli. Letos půjde o 133. ročník a je na programu od 16 hodin. Jedná se o nejlavnější dostih v České republice a patří i mezi nejslavnější závody světa. První ročník se uskutečnil už v roce 1874. Trasa je dluhá 6900 metrů a závodníci na ní musí absolvovat 31 překážek. Před startem však mají ještě povinnost zdolat jednu cvičnou překážku, aby byli na trať vůbec vpuštěni. Nejznámější, nejkontroverznější a právem nejobávanější překážkou na pardubickém závodišti je Velký Taxisův příkop. Tato překážka se jede jako čtvrtá v pořadí a je složena ze 150 cm vysokého živého plotu, jehož zadní hrana je ještě o 10 cm vyšší. Hned za ním následuje jeden metr hluboký příkop, který se poté svažuje nahoru k doskočišti. Pro jezdce je důležité, aby na tuto překážku správně najel, rozhoduje ale i rychlost, jelikož pro zdárné překonání Taxisova příkopu je potřeba, aby kůň skočil téměř šest metrů do dálky. Tuto překážku si zároveň nikdo nemůže natrénovat. Skáče se jedinkrát v roce, patří k nejtěžším v Evropě a tréninky na ní jsou zakázané. Tento velmi obtížný skok prošel už několika úpravami. Zásadní bylo částečné zasypání příkopu v roce 1994, původně byla hloubka 200 cm. Velký Taxisův příkop už si ve své historii vyžádal mezi koňmi 25 obětí, naposledy šlo o hnědáka Sottoventa, jenž si na této překážce v roce 2020 zlomil vaz a musel být utracen. Z letošní startovní listiny má špatnou zkušenost s touto překážkou z posledních pěti let hned 7 žokejů (Myška, Novák, Mullins, Kratochvíl, Kocman, Faltejsek a Odložil). Naposledy kvůli ní nedojel Jaroslav Myška s Imphalem a nyní už trenér Jaroslav Břečka s koněm Star. Z roku 2021 má špatnou zkušenost i Player a Kaiserwalzer.

Velký Taxisův příkop, Zdroj: https://www.krajskelisty.cz/pardubicky-kraj/24698-nejenze-chybeli-divaci-dostih-poznamenala-tragedie-taxis-si-vzal-dalsi-zivot-velka-pardubicka-se-letos-moc-nevyvedla.htm

Všechny překážky Velké pardubické: Živý plot, Živý plot s příkopem, Malý vodní příkop, Velký Taxisův příkop, Irská lavice, Popkovický skok, Francouzský skok, Malé zahrádky, Anglický skok, Živý plot s příkopem, Živý plot - seskok, Živý plot, Poplerův skok, Drop, Kamenná zeď, Hadí příkop, Velký vodní příkop, Malý Taxisův příkop, Velké zahrádky, Suchý příkop, Steeplechase skok, Živý plot, Velký anglický skok, Suchý příkop, Havlův skok, Steeplechase skok.

Startovní listina

Číslo Kůň Žokej Trenér
1 Jet Fighter Sean Francis O'Keefe Peter Maher
2 Alpha Mael Petr Tůma Peter Maher
3 Sacamiro Jan Faltejsek Eva Petříková
4 Lodgian Whistle Ondřej Velek Josef Váňa st.
5 Lombragini Adam Čmiel Stanislav Popelka
6 Dulcar de Sivola Josef Borč Vendula Jirčáková
7 Royal Gino Jan Odložil Marián Štangel
8 Player Marcel Novák Lenka Kvapilová
9 Zataro Jakub Kocman Stanislav Popelka
10 Star Marek Stromský Hana Kabelková
11 Argano Martin Liška Martin Liška
12 Stuke Benoit Claudic Radek Holčák
13 Mr Spex Patrick Mullins Luboš Urbánek
14 Talent Pavel Složil Hana Kabelková
15 Santa Klara Jan Kratochvíl Josef Váňa ml.
16 Imphal Ludovic Solignac Stanislav Popelka
17 Kaiserwalzer Jaroslav Myška Jaroslav Brečka
18 Godfrey Daniel Vyhnálek Dalibor Török
       

Zajímavosti a největší favorité 133. ročníku

Hlavního závodu se zúčastní celkem 18 koní. Nejmladším je šestiletý valach Jet Fighter, nejstaršími naopak dvanáctiletí Alpha Male, Lombargini, Star a Talent. Na startovní listině je i jediný hřebec Royal Gino a klisna Santa Klara. Na rozdíl od loňského ročníku se na start postaví i čtyři koně ze zahraničí - Jet Fighter, Alpha Male, Kaiserwalzer a Royal Gino. Loňské vítězství nebude obhajovat žokej Lukáš Matuský, kterého trápí zranění, stejně jako dalšího zkušeného žokeje Josefa Bartoše. Největším favoritem je letos Sacamiro, na kterého usedne zkušený Jan Faltejsek. Tento kůň se loni umístil na 3. místě a letos absolvoval dva kvalifkační závody na třetím a prvním místě. Dalším aspirantem na výhru je ryzák Argano, který má z kvalifikací také první a třetí místo. Vloni jel Velkou pardubickou vůbec poprvé a skončil pátý. Hodně pozornosti se též upíná na Lodgiana Whistle, kterého netrénuje nikdo jiný než Josef Váňa starší. Letos vyhrál dva ze tří závodů. Nesmíme také zapomenout na loňského vítěze Mr Spexe, který pojede Velkou pardubickou už potřetí.

Rekordy Velké pardubické

Za svou bohatou historii nasbírala Velká pardubická několik rekordů. Nejúspěšnějším koněm je Železník, který jako jediný zvítězil čtyřikrát (1987-1989, 1991). Třikrát dokázali vyhrát Brigand, Lady Anne, Epigraf, Korok, Sagar, Peruán, Tiumen. Zatím polsední trojnásobnou vítězkou je Orphee des Blins, která jako jediná klisna v historii má tzv. čistý hattrick - dostih ovládla třikrát za sebou, a to v letech 2012-2014. Nejúspěšnějším jezdcem a legendou Velké pardubické je Josef Váňa starší, který tento závod vyhrál celkem osmkrát. Čtyřikrát v sedle Železníka, jednou s Vronskym a třikrát s Tiumenem. Druhou příčku v tomto pořadí drží Jan Faltejsek s pěti výhrami, který letos usedne na hřbet Sacamira. Další rekord drží Lata Brandisová, která je vůbec první ženou, která se dostihu zúčastnila a jedinou zástupkyní něžného pohlaví, která dokázala tento závod vyhrát. Po ní na jednom z nejtěžších dostihů Evropy startovalo ještě 7 žen. Co se týká vítězného času, tak mezi klisnami je nejrychlejší v historii Sixteen, kerá byla vůbec první klisnou bílé barvy, která závod vyhrála. Stalo se tak v roce 2008 s časem 8:58,99 a vůbec poprvé byl závon dokončen pod devět minut. Absolutně nějrychlejším koněm je pak Ribelino, jenž v roce 2015 dojel v čase 8:56,01. Nejúspěšnějším trenérem historie je Josef Váňa starší, jehož koně zvítězili celkem jedenáctkrát (2x Sixteen, Cipísek, Vronsky, Chalco, Decent, Fellow, 3x Tiumen, No Time to Lose, Theophilos). Sedmkrát navíc se vými koňmi bral druhé místo. 

Odměny

1. místo 2 000 000 Kč
2. místo 1 100 000 Kč
3. místo 700 000 Kč
4. místo 500 000 Kč
5. místo 350 000 Kč
6. místo 200 000 Kč
7. místo 150 000 Kč
   

Sázkové příležitosti

Na dostihy se sází snad odjakživa a není tak divu, že i Velká pardubická nabízí spoustu sázkových přílěžitostí. Sázková kancelář Weltbet si pro tuto akci dokonce připravila i bonusové freebety. Sázkové příležitosti jsou však vypisovány těsně před závodem, proto budou doplněné později.

Kde sledovat Velkou pardubickou?

Živý přenos od slavnostního zahájení až po vyhlášení vítězů hlavního závodu poskytne ČT Sport. Hlavní závod pravděpodobně nabídnou i sázkové kanceláře. Jako dobrý příklad nám poslouží Tipsport TV. K využívání služeb Tipsport TV je potřeba se zaregistrovat na webových stránkách sázkové kanceláře Tipsport. Po krátké a rychlé registraci si stačí už jen pod záložkou TV vybrat událost, na kterou se zrovna chcete dívat. Vybírat můžete i z celé řady dalších oblíbených sportů, jako jsou třeba fotbal, hokej nebo tenis. 

Nenechte si ujít náš podcast o sázení a sportu!

Moderátor a expert na sázení v jedné osobě paulrockseek vás provede naším podcastem s názvem Svět zdravých a úspěšných hráčů, kde vyzpovídá celou řadu zajímavých hostů. Pokud nechcete přijít o žádné novinky, odebírejte podcast na platformě Youtube!