Jo-Wilfried Tsonga ukončí po French Open kariéru. Kde sledovat jeho rozloučení online?

Roman Mráz

Roman Mráz

Jo-Wilfried Tsonga ukončí po French Open kariéru. Kde sledovat jeho rozloučení online?


Šestatřicetiletý francouzský tenista, který posbíral na okruhu ATP 18 turnajových triumfů, se rozhodl na letošním antukovém grandslamu v Paříži před domácími fanoušky skončit s profesionálním tenisem. V mužském tenisovém žebříčku se dostal nejvýše v únoru 2012 na 5. místo. Své rozhodnutí oznámil na sociálních sítích: "Dnes bych rád oznámil, že jsem se rozhodl ukončit tenisovou kariéru, přinesla mi neuvěřitelné zážitky a mnoho radosti."

Kariéra, která stála za to, ale poslední roky už bylo tělo proti

Tsongu si budou tenisoví fanoušci pamatovat především pro jeho silový tenis, dobré podání, ale také sympatické vystupování mimo kurty. Během své dlouhé a úspěšné kariéry na okruhu ATP, kterou začal v roce 2004, získal 18 singlových titulů, na olympiádě v Londýně 2012 vybojoval ve čtyřhře s Michaelem Llodrou stříbrnou medaili a o pět let později se podílel také na zisku Davis Cupu pro Francii. 

Poslední roky to však už nebylo ono. Francouzského tenisu doháněl nejen věk, ale také vleklé zdravotní problémy, kvůli kterým odehrál od začátku roku 2020 pouze dvacet zápasů na okruhu a jen čtyři z nich byly vítězné.

"V posledních letech si každý den říkám, co to dělám, proč si takhle ubližuju, stojí mi to za tu námahu? Mozek mi říká, že můžu hrát tenis celý život, ale tělo už nespolupracuje. Proto jsem se rozhodl, že letošní French Open bude mým posledním představením."

Památné semifinále na AO 2008, ve kterém nedal Tsonga šanci Nadalovi:

Na grandslamech je jeho maximem finále na Australian Open v roce 2008, kde však podlehl Novaku Djokovičovi, pro kterého to byl první získaný grandslam v kariéře. Dvakrát se probojoval do semifinále ve Wimbledonu a právě na domácím French Open, na jehož kurtech se rozhodl Tsonga letos skončit s profi tenisem.

"Na French Open budu startovat popatnácté, právě tenhle turnaj nejlépe reprezentuje to, co jsem ve své kariéře dokázal. Doufám, že si udržím fyzickou kondici a předvedu v Paříži to nejlepší, jako při každé účasti. Cílem je být sám sebou, vždycky jsem chtěl podat co nejlepší výkon. Vždy jsem si dával velké cíle a letošní French Open bude poslední příležitostí."

Tsonga s trofejí z turnaje Masters v Torontu 2014

                                                                                 Vítězství na turnaji Masters v Torontu 2014                                   zdroj: news.sky.com

Těžký oříšek i pro Federera a spol.

Jistě by měl Tsonga úspěchů více, nemuset hrát v možná nejsilnější historické tenisové generaci hráčů jako Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray. Ale Francouz dokázal porážet i tyto tenisty. Společně s Tomášem Berdychem a Stanem Wawrinkou jsou ostatně jediní tenisté na okruhu ATP, kteří porazili všechny borce z Big four na grandslamu. Celkově má na svém kontě Tsonga 45 výher proti hráčům z TOP 10, ve které sám strávil 260 týdnů.

Kde sledovat živě Tsongovo rozloučení během French Open?

Odchází tak jeden z nejlepších tenistů své generace, který si za svou kariéru vydělal na turnajích ATP přes 22 mil. amerických dolarů a byla by škoda si nechat ujít Tsongovo poslední zápasy v kariéře.

Kdy a kde je můžete sledovat? French Open se bude letos konat v termínu od 22. května do 5. června 2022. Zápasy bude živě přenášet kanál Eurosport, či jeho aplikace, nebo ČT Sport. Další možností, kde vidět zápasy nejen Jo-Wilfrieda Tsongy, jsou stream přenosy na stránkách sázkových kanceláří Tipsportu, Fortuny, nebo na webu Chance