Tip na zápas Francie – Nizozemsko (ME v házené mužů, 20. 1. 2022)


První tip z házenkářského EURA mužů nám sice nevyšel (Rusové porazili Litvu pouze o dva góly, přestože v zápase se několikrát dostali i do sedmigólového trháku), to nám ale nezabrání v tom vsadit v utkání hlavní fáze mezi Francií a Nizozemskem maximálně 34 gólů Francouzů.

Francie – Nizozemsko (ME v házené mužů, 20. 1., 18:00)

Aktuální olympijští vítězové z Francie jsou v prvním utkání nadstavbové části proti Nizozemsku favorité, to bez debat. Že by si však zasloužili kurz 1,10 se nám ani zdaleka nezdá. Ve stejném kurzu favorizovali bookmakeři proti Holanďanům i domácí Maďary a jak to dopadlo (Oranjes zvítězili 31:28)...

„Tulipáni“ jsou obrovským překvapením turnaje, to ano, vždyť samotného šampionátu se účastní teprve podruhé v historii (poprvé v roce 2020). Předvádí zde však bojovné výkony na hranici svých možností. Jejich brankářská jednička Ravensbergen má úspěšnost 26,36 %, a pokud budou Francouzi střílet mezi tři tyče podobně jako ve skupině, tak 35 branek nepustí.

Bilance Francie ve skupině:

  • Francie – Chorvatsko, 27:23 (33 střel na branku)
  • Francie – Ukrajina, 36:23 (46 střel na branku)
  • Francie – Srbsko, 29:25 (40 střel na branku)

Až na zápas s Ukrajinou, jehož závěr Ukrajinci pěkně odflákli a během posledních 15 minut si nechali nasázet 13 branek, se Francie nedostala ani na 30 gólů.

Rozhodne důležitost utkání

Holanďané odehráli tři velmi vyrovnaná utkání, ve kterých nechali své soupeře vystřelit na branku celkem 118x, tzn. že průměrně šlo na jejich svatyni 39,3 střely/zápas. Jak jsme již zmínili, tak v prvním utkání skupiny způsobili šok domácímu Maďarsku. Důležitější však je, že na své výkony úspěšně navázali. Ve druhém utkání totiž Islandu podlehli pouze o gól a v souboji o postup porazili Portugalce 32:31, přičemž ani v tomto utkání nebyli favorité.

Bilance Nizozemska ve skupině:

  • Nizozemsko – Maďarsko, 31:28 (na jejich branku šlo 38 střel)
  • Nizozemsko – Island, 28:29 (na jejich branku šlo 36 střel)
  • Nizozemsko – Portugalsko, 32:31 (na jejich branku šlo 44 střel)

Utkání se samozřejmě může zvrhnout, ostatně oba týmy raději útočí než brání, my se však vzhledem k důležitosti zápasu přikláníme k opatrnějšímu průběhu. Z šestičlenné skupiny postupují do semifinále pouze dva celky a jedno místo má „rezervované“ Dánsko. Jediné, čeho se obáváme, je situace, kdy Holanďané budou během druhého poločasu stále cítit příležitost a hru úplně otevřou. Toho by mohli Francouzi využít a utrhnout se ze řetězu. Mnohem pravděpodobnější se nám však jeví, že na více než 34 gólů se nedostanou.

ME v házené na TV Tipsport

Tip: Francie méně než 34,5 gólů