Tip na zápas Bolívie – Brazílie (Kvalifikace MS, 30. 3.)

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Tip na zápas Bolívie – Brazílie (Kvalifikace MS, 30. 3.)


Tentokrát pro svou sázku zamířím do jihoamerické části kvalifikace o postup na MS ve fotbale. Na stadionu Estadio Hernando Siles v La Pazu se domácí Bolívie představí v derniéře kvalifikačního cyklu proti Brazílii. A právě stadion hraje v mé sázce hlavní roli. V kurzu 1.66 volím tip na to, že Bolívie dá alespoň jednu branku.

Bolívie – Brazílie (Kvalifikace MS ve fotbale, 30. 3., 01:30)

O stadionu bolívijského národního týmu již někdy slyšel každý, kdo se o fotbal zajímá. Estadio Hernando Siles leží 3 637 metrů nad mořem a je nejvýše položeným fotbalovým stadionem na světě, který pro své potřeby využívá reprezentace nějaké země. Kromě bolívijské reprezentace na něm běžně hrají i některé další kluby, např. The Strongest.

Vsadit na Bolívie OVER 0,5 gólu v kurzu 1.66 u GG.BET

To, jakou výhodu pro Bolívijce stadion představuje, je jasné při pohledu do statistik. Z celkových 15 bodů, které v kvalifikaci získali, jich hned 13 pochází právě z Estadio Hernando Siles. Z 8 domácích utkání je jejich bilance 4 – 1 – 3, přičemž všechny tři prohry byly o jeden gól (Argentina 1:2, Ekvádor 2:3, Chile 2:3). Ve všech 8 utkáních navíc Bolívijci skórovali! Jejich domácí skóre je 17:10, venkovní 6:28. Stejné je to i v mezinárodních klubových soutěžích pořádaných Jihoamerickou fotbalovou konfederací CONMEBOL. Bolívijské týmy totiž stadion v La Pazu hojně využívají a body, které jsou v konkurenci týmů z kvalitativně lepších soutěží schopny uhrát, pochází zpravidla právě odsud.

Proti stadionu se v minulosti několikrát protestovalo a v jednu chvíli FIFA dokonce vydala nařízení, že se kvalifikační utkání na závěrečné vrcholné akce nesmí konat ve vyšší nadmořské výšce než 2 500 metrů. Po protestech, které následovaly, upravila kvótu na 3 000 metrů a Estadio Hernando Siles obdržel výjimku. Následně však bylo kontroverzní pravidlo zrušeno úplně.

Brazilci s kyslíkovými bombami po zápase v Bolívii v roce 2018

Brazilci s kyslíkovými bombami po zápase v Bolívii v roce 2018 (zdroj: en.as.com)

Jak se vysoká nadmořská výška stadionu projevuje na výkonnosti?

Účinky nadmořské výšky se obvykle projevují až po určité době pobytu v takové oblasti, Brazilci tedy plánují strávit v La Pazu pouze 6 hodin. I tak jsou pro ně zdejší podmínky strašné. Vzduch v takové výšce je tak řídký, že běžný člověk by měl problém fandit, natož hrát v plném tempu fotbalový zápas. Brazilci budou mít pro zápas k dispozici v šatně a u střídaček kyslíkové balónky. Po posledním vzájemném zápase na neoblíbeném stadionu v roce 2017, který skončil 0:0, vznikla známá momentka, kdy si hostující fotbalisté dopřávají kyslíku z kyslíkových bomb (obrázek výše).

Často se stává, že se hráči během zápasu dlouho vydýchávají a mívají problémy s bolestmi hlavy. Hostující týmy zde zpravidla prohrávají ve statistikách, jakými jsou počet naběhaných kilometrů, počet metrů ve sprintu, průměrná rychlost ve sprintu apod.

První vzájemný zápas vyhrála Brazílie 5:0. Na stadionu v La Pazu to však bude úplně jiný zápas. Bolívie má šanci Brazilcům porážku alespoň částečně vrátit a určitě se nebude chtít s kvalifikací rozloučit před vlastními fanoušky bez vstřeleného gólu. Brazílie zde nezvítězila od roku 1997. Kurz přes 1.60 je neodolatelný! Brazilci navíc mají postup již dávno zajištěný, v zápase nebudou mít takovou motivaci.

Úvodní bonus u MostBet

Tip: Bolívie OVER 0,5 gólu