První kroky po propuštění z léčebny a návrat do běžného života

Gabriela Štiková

Gabriela Štiková

První kroky po propuštění z léčebny a návrat do běžného života


Závislost má dopad na různé oblasti života jedince i jeho rodiny (např. narušené vztahy v rodině, ztráta zaměstnání, sociální dopady apod.), proto návrat do běžného života po léčbě závislosti na gamblingu může být náročný.

Léčbou to nekončí. Je potřeba myslet na to, jak udržet pozitivní změny v chování a životním stylu, které jste získali během léčby. Zde je několik kroků a strategií, které vám mohou pomoci udržet se na správné cestě a zabránit relapsu.

Mějte svůj plán post-léčebné péče

Před opuštěním z léčebného zařízení je důležité mít jasný plán post-léčebné péče. Tento plán by měl zahrnovat pravidelné schůzky s terapeutem specializujícím se na závislosti nebo účast na podpůrných skupinách či domluvené kontroly s léčebným zařízením. Udržování pravidelného kontaktu s odborníky vám může poskytnout cennou podporu a orientaci po opuštění léčebného zařízení. Existují i tzv. doléčovací centra, která poskytují podporu lidem, kteří prošli léčbou a potřebují pomoci při návratu do plnohodnotného života. Některá zařízení pořádají v rámci doléčování pro své klienty pravidelné vzdělávací besedy, společenské akce, organizují terapeutická rodinná sezení apod.

Vytvořte si podpůrnou síť

Podpora od rodiny, přátel a lidí, kteří prošli podobnou zkušeností, je nepostradatelná. Sdílení vašich zkušeností a pocitů s lidmi, kteří vás rozumí, může výrazně snížit pocit izolace a pomoci vám zůstat na správné cestě. Podpůrné skupiny pro osoby závislé na gamblingu, jako jsou Anonymní gambleři, nabízejí strukturované setkání a vzájemnou podporu.

Identifikujte a vyhýbejte se spouštěčům

Důležitým krokem v prevenci relapsu je identifikace situací, pocitů nebo osob, které vás v minulosti vedly k hazardním hrám. Po jejich identifikaci je klíčové vyvíjet strategie, jak se těmto spouštěčům vyhnout nebo jak se s nimi vypořádat bez toho, abyste se uchýlili k gamblingu.

Zaměřte se na zdravý životní styl

Fyzická aktivita, zdravá strava a dostatek spánku jsou základními stavebními kameny pro udržení dobrého duševního zdraví. Pravidelný pohyb může snížit stres a zlepšit náladu, což může být obzvláště užitečné během období zotavování.

Nastavte si nové cíle

Stanovení si realistických cílů a práce na jejich dosažení může být silně motivující a pomáhá vám udržet si pozitivní směřování. Ať už jde o profesní ambice, vzdělávací cíle nebo osobní projekty, důležité je mít něco, na čem můžete pracovat a co je pro vás naplňuje pocitem smysluplnosti.

Naučte se nové způsoby zvládání stresu

Závislost na gamblingu často slouží jako nezdravý způsob, jak čelit stresu a úzkosti. Naučit se zdravé strategie zvládání stresu, jako je meditace, hluboké dýchání, nebo jóga, může být klíčové pro dlouhodobé udržení si života bez závislosti na hraní.

Hledejte smysluplné aktivity

Nalezení aktivit, které jsou pro vás smysluplné a uspokojující, může pomoci zaplnit prázdné místo, které zanechal gambling. Ať už jde o dobrovolnictví, koníčky nebo trávení času s rodinou, důležité je najít způsoby, jak si život užívat bez potřeby hraní.

Návrat do běžného života po léčbě závislosti na gamblingu je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a pevnou vůli. Pamatujte, že v tom nejste sami. Využijte dostupné zdroje, vyhledejte podporu a pracujte na sobě každý den. Vaše úsilí se vyplatí. Získáte zpět kontrolu nad svým životem a naleznete cestu k trvalému zotavení.