Potvrdí Češi proti Kuvajtu roli favorita?


Ještě před posledním kvalifikačním utkáním s Estonskem čeká fotbalovou reprezentaci přátelské utkání s exotickým soupeřem. Ve čtvrtek 11. listopadu se na Andrově stadionu v Olomouci představí proti Kuvajtu. S týmem z Perského zálivu již máme dvě zkušenosti, obě však spadají do fotbalové historie.

Česko - Kuvajt

Poslední vzájemný zápas sehrály týmy před šestadvaceti lety. Z vítězství 2:1 se po gólech Petra Gabriela a Radka Druláka radovali svěřenci Dušana Uhrina. Mnohem významější utkání jsme s Kuvajtem odehráli ještě jako ČSSR na MS 1982 ve Španělsku. V úvodním utkání skupiny československý tým s asijským soupeřem pouze remizoval 1:1, což se později ukázalo jako rozhodující ztráta pro nepostoupení ze skupiny.

V současnosti figuruje Kuvajt až na 142. místě žebříčku FIFA a je již bez šance na postup na mistrovství světa v Kataru. O tu ho připravila druhá fáze asijské kvalifikace. V pětičlenné skupině sice skončil na druhém místě za Austrálií, s níž dvakrát prohrál 0:3, ale v tabulce druhých týmů obsadil poslední místo a na postup do třetí fáze si musel nechat zajít chuť. V zářijovém přáteláku podlehli Kuvajťané v Sarajevu 0:1 Bosně a Hercegovině.

Největší úspěchy kuvajtské kopané spadají do začátků 80. let minulého století. V roce 1980 se na domácím šampionátu stali Kuvajťané poprvé a naposledy mistry Asie. Z asijského šampionátu mají také stříbro (1976) a bronz (1984). Vrcholem úspěšné éry byla dosud jediná účast na mistrovství světa ve Španělsku (1982).

Sestava prošpikovaná změnami?

Jasným favoritem čtvrtečního utkání bude domácí reprezentace, jejíž trenéři mají ideální příležitost vyzkoušet si některé alternativy. "Nepůjde sice o body do tabulky, ale budeme si moci vyzkoušet hráče nebo taktické záměry, na což v soutěžních zápasech není prostor. Vždyť jen pár dnů na to nás bude čekat utkání proti Estonsku, kdy ještě budeme hrát o lepší výchozí pozici v baráži o postup na mistrovství světa. A hlavně nás potom v březnu bude čekat zmíněná klíčová baráž," řekl trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý. 

Šilhavý nakonec bude mančaft řídit pouze na dálku, jelikož byl pozitivně testován na covid. Tým tak povede asistent Chytrý, pro kterého nepůjde o nic nového. Stejnou situaci už zažil při loňském zápase Ligy národů ve Skotsku, kde národní výběr prohrál 0:1. Tehdy se trenér Šilhavý nakazil koronavirem poprvé.

"Pro nás je to samozřejmě komplikace, ale i na tuto variantu jsme byli připravení. Vloni ve Skotsku jsme si to vyzkoušeli. S Jardou budeme v častém kontaktu a budeme všechno probírat. Věřím, že oba zápasy zvládneme úspěšně," okomentoval nastalou situaci Chytrý. 

Nominace české reprezentace:

  • Brankáři: Jindřich Staněk (Plzeň), Tomáš Vaclík (Olympiacos Pireus), Aleš Mandous (Slavia)
  • Obránci: Vladimír Coufal (West Ham), Tomáš Kalas (Bristol), Aleš Matějů (Brescia), David Zima (FC Turín), Jakub Brabec (Aris Soluň), Filip Novák (Fenerbahce), Milan Havel (Plzeň), Filip Panák (Sparta)
  • Záložníci: Antonín Barák (Hellas Verona), Tomáš Souček (West Ham), David Pavelka (Sparta), Alex Král (West Ham), Michal Sadílek (Twente), Jakub Pešek (Sparta), Lukáš Masopust (Slavia), Jan Kopic (Plzeň), Jan Sýkora (Plzeň)
  • Útočníci: Matěj Vydra (Burnley), Jan Kuchta (Slavia), Michael Krmenčík (Slavia)

Kde sledovat zápas mezi Českem a Kuvajtem živě?

Přímý přenos z Olomouce odvysílá sportovní kanál České televize ČT Sport. V případě, že nemáte možnost sledovat televizní přenos, můžete si zápas pustit na webu České televize díky službě iVysílání. Výkop utkání je naplánován na 18:30.

Předzápasové kurzy na zápas Česko - Kuvajt

Vstupní bonus u 22bet

Tip redakce: