Postup jako světlo na konci jabloneckého tunelu


Přestože se Jablonec nachází v nejhlubší krizi za poslední roky, může si paradoxně dnes večer poprvé v historii zajistit účinkování v jarní fázi evropských pohárů. Je k tomu však zapotřebí, aby dnes porazil lídra skupiny Alkmaar a v souběžně hraném utkání zvítězila Kluž nad Randers.

FK Jablonec - AZ Alkmaar (Evropská konferenční liga, 25. 11., 21:00)

Při losování Evropské konferenční ligy měli čeští zástupci na nizozemské soupeře štěstí. Kromě Alkmaaru se dnes v Česku představí také druhý tým ze země tulipánů a stejně jako jabloneckému soupeři stačí Feyenoordu ze zápasu se Slavií k pojištění prvního místa a přímého postupu do osmifinále bod.

Českému fanouškovi je však mnohem milejší představa vítězství domácích. Pro Jablonec však půjde o nesmírně náročný úkol. V dosavadních pěti pohárových utkáních proti nizozemským soupeřům ještě nevyhrál a vstřelil pouze jediný gól. Prohrou 0:1 skončilo také první vzájemné měření sil v Alkmaaru. Naopak Alkmaar zatím v sedmi utkáních proti českým celkům neprohrál a s bilanci 4-3-0 jede do Jablonce jako favorit.

V Evropě se Jablonec léčí z ligových výsledků

Je skoro až k neuvěření, že budou Severočeši do posledního kola usilovat o postup do jarní fáze Konferenční ligy, když na nich leží taková deka. Vždyť v lize naposledy vyhráli 12. září v domácím utkání proti Karviné a momentálně jim se třinácti body patří až 13. příčka. Od zmíněného utkání dokázali zvítězit pouze třikrát. Jednou v rámci Konferenční ligy nad Kluží a dvakrát v MOL Cupu nad soupeři z nižších soutěží.

Jejich nedělní generálka dopadla katastrofálně. Na Slavii nepůsobili jako důstojný soupeř a zaslouženě odjížděli z Prahy s pětigólovým výpraskem.

Konferenční liga však pro jablonecké zatím působí jako terapie. Po čtyřech odehraných utkáních mají pět bodů a v tabulce stále drží druhé místo.

Za očekáváním zůstává v domácí soutěži také Alkmaar. Ten v sobotu na domácím stadionu pouze remizoval 1:1 s Nijmegenem a v osmnáctičlenné tabulce mu patří až 12. místo. "Odehráli jsme první z deseti zápasů, které nás čekají v následujících pěti týdnech. Nad Nijmegenem jsme měli vyhrát, bohužel se nám to nepodařilo. V České republice si chceme vést lépe a uspět," uvedl kouč Alkmaaru Pascal Jansen.   

Zatímco domácím bude kvůli červené kartě z utkání proti Randers chybět stoper Kubista a nejistý je také start Miloše Kratochvíla, hosté budou kompletní.

Kde sledovat zápas mezi Jabloncem a Alkmaarem živě?

Přímý přenos z jablonecké Střelnice odvysílá sportovní kanál Sport 1. O tom, kde tento kanál můžete naladit, se dozvíte v našem přehledu sportovních kanálů. Výkop utkání je naplánován na 21:00.

Předzápasové kurzy na zápas FK Jablonec - AZ Alkmaar

Vstupní bonus u Rabony

Tip redakce: