Nejlepším evropským sportovcem za rok 2021 se stal Djokovič

Roman Mráz

Roman Mráz

Nejlepším evropským sportovcem za rok 2021 se stal Djokovič


Srbský tenista Novak Djokovič získal ocenění už počtvrté v kariéře. Loňské prvenství obhajoval polský fotbalista Robert Lewandowski, který se letos umístil na druhém místě. Na třetím místě skončil nizozemský pilot formule 1 Max Verstappen. 

Djokovič zvítězil již počtvrté

Novak Djokovič má za sebou úspěchy nabitou sezónu. Dokázal vyhrát tři grandslamy a na US Open dokonce útočil na zisk kalendářního grandslamu, který mu nakonec ve finále sebral ruský tenista Medveděv. I tak mu ale ocenění neuteklo, stejně jako v letech 2011, 2015 a 2018. Na druhém místě skončil fotbalista Bayernu Mnichov Robert Lewandowski, který získal o 39 bodů méně než srbský tenista. Také Lewandowski bude vzpomínat na rok 2021 s hrdostí. Jeho 41 gólů pomohlo získat Bayernu titul v německé lize a především překonal letitý rekord Gerda Müllera v počtu nastřílených branek v jedné bundesligové sezóně. Třetí příčku obsadil nizozemský pilot formule 1 Max Verstappen závodící za monopost Red Bull Racing, který se stal mistrem světa pro letošní rok.

O žebříčku rozhodují agentury

Anketa pro nejlepšího evropského sportovce se vyhlašuje od roku 1958. Žebříček se sestavuje na základě hlasování evropských tiskových agentur. Letos do ankety poslalo hlasy 26 evropských agentur, mezi nimi i česká ČTK. Jedinou českou vítězkou v historii je běžkyně Jarmila Kratochvílová, která zvítězila v roce 1983.