Nejlepší střelci NHL: vládne Auston Matthews, Pastrňák v druhé desítce


Základní část aktuální sezóny v NHL se blíží k jejímu závěru a kromě bojů o poslední místa v play-off, vrcholí také souboje o individuální trofeje. Jednou z nejprestižnějších je bezesporu Maurice Richard Trophy, která se uděluje nejlepšímu střelci základní části. Momentálně k ní má nejblíže americký ostrostřelec Auston Matthews z Toronta, český útočník David Pastrňák je zatím na 14.  místě. 

Dožene ještě někdo brankostroj z Toronta?

Letošní sezóna NHL je opravdu bohatá na góly. S průměrem 6,24 branek na zápas se jedná o nejgólovější základní část od ročníku 1995/96. Jen pro připomenutí, tehdy se proháněli po zámořských arénách borci jako Mario Lemiux, Pavel Bure, Teemu Selänne, Brett Hull nebo Jaromár Jágr, který si ve zmiňované sezóně vytvořil osobní střelecké maximum - 62 gólů.

Šedesátigólová meta dost možná padne i letos. Na prvním místě je čtyřiadvacetiletý Auston Matthews, který nastřílel v letošní sezóně doposud 58 branek a potřeboval k nim odehrát pouze 70 zápasů, což znamená gólový průměr 0,83. To jsou vskutku impozantní čísla. Začátkem dubna také vyrovnal a posléze překonal klubový rekord Toronta Maple Leafs, který činil 54 branek a který do té doby držela legenda javorových listů Rick Vaive. Stal se také teprve pátým hráčem Maple Leafs, který vstřelil tři a více gólů alespoň ve čtyřech zápasech v jedné sezóně.

„Hodně to pro mě znamená. Už jen to, že jsem zmíněný ve stejné větě jako Rick. Borci jako on reprezentovali to, co znamená hrát za Toronto.“

Sestřih 50 letošních branek Austona Matthewse v NHL:

Ale Matthews vlastně jen postupnými krůčky vylepšuje své výkony z minulých sezón. Hned ve své premiérové sezóně dokázal nastřílet rovných 40 branek. Předloni zaostal o pouhou jedinou branku za vítězným duem Pastrňák, Ovečkin. Oba hráči tehdy zakončili sezónu s 48 góly. V loňské zkrácené sezóně už neměl mezi střelci konkurenci a vsítil 41 gólů v 52 utkáních. Letos má na druhého Leona Draisaitla z Edmontonu aktuálně náskok 4 branek, přičemž oba hokejisté odehrají ještě šest zápasů.

Na třetím místě bychom našli Chrise Kreidera s 50 úspěšnými střeleckými pokusy. Právě Kreider je velkým střeleckým překvapením letošní sezóny. Doposud bylo totiž maximem pro brzy jednatřicetiletého útočníka Rangers 28 vstřelených branek v základní části. Navíc mu zbývají už jen čtyři góly, aby vyrovnal klubový rekord Jaromíra Jágra ze sezóny 2005/06.

Leon Draisaitl

                                         Teoretickou šanci dostihnout Austona Matthewse má zřejmě už jen Leon Draisaitl       foto: nhl.com

O dvě branky méně než Kreider zatím dal nestárnoucí Alexander Ovečkin. Ten letos překonal počin Jaromíra Jágra v podobě 766 branek v NHL a vystřídal ho na třetím místě historických statistik. Jeho Washington odehraje ještě šest utkání, což se zdá vzhledem k Rusově formě dost na to, aby překonal magickou padesátku.

Páté místo spolu sdílejí Kirill Kaprizov z Minnesoty a Kyle Connor z Winnipegu. Oba dva útočníci vstřelili shodně 43 branek.

Věříte, že Auston Matthews obhájí loňského nejlepšího střelce, nebo si chcete vsadit třeba na edmontského ostrostřelce Leona Draisaitla?

Na stránkách našich partnerských sázkových kanceláří můžete.

 

Mezi Čechy suverénní Pastrňák

A jak to vypadá v české kolonii? Ani tady se žádné velké překvapení nekoná. S 38 góly vévodí Čechům v NHL David Pastrňák, který má desetigólový náskok na druhého Tomáše Hertla ze San Jose. S šestnácti brankami je na třetím místě útočník Tampy Bay Ondřej Palát. O další místo se pak dělí dvojice forvardů Ondřej Kaše a Pavel Zacha se čtrnácti úspěšnými pokusy. 

Za očekáváním je naopak český talent Martin Nečas z Caroliny, kterému se letos bodově ani gólově nedaří tolik jako v uplynulých sezónách. Česká naděje má zatím zapsáno ve statistikách 13 gólů, přičemž potenciál Nečase se pohybuje nad hranicí minimálně 20 branek...Příliš to tam nepadá ani Dominiku Kubalíkovi z Chicaga. V předloňské nováčkovské sezóně vsítil 30 branek a mluvilo se o něm i v souvislosti s cenou pro nejlepšího nováčka, zatímco letos je stejně jako Nečas na 13 gólech.

Tabulka nejlepších střelců NHL:

            Hráč                                                           Klub                                   Počet branek      Zbývá odehrát zápasů
 

1. Austin Matthews              Toronto Maple Leafs             58                         6

 
 
2. Leon Draisaitl                   Edmonton Oilers                   54                         6
 
 
3. Chris Kreider                     New York Rangers                50                         6
 
 
4. Alexander Ovečkin          Washington Capitals             48                        6
 
 
5. Kirill Kaprizov                    Minnesota Wild                      43                        7
 
 
6. Kyle Connor                     Winnipeg Jets                         43                        6
 
 
7. Connor McDavid             Edmonton Oilers                    42                        6
 
 
8. Matthew Tkachuk            Calgary Flames                      39                         6
 
 
9. Elias Lindholm                  Calgary Flames                      39                         6
 
 

10. Matt Duchene                Nashville Predators               38                        6