MS v hokeji do 20 let: největší favorité

Již zítra v 15 hodin vstoupí čeští junioři do domácího šampionátu zápasem proti favorizovanému Rusku. To patří společně se zámořskými týmy k největším favoritům celého MS. Pojďme si hlavní uchazeče o medaile představit trochu blíže.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS v hokeji do 20 let: největší favorité

Již zítra v 15 hodin vstoupí čeští junioři do domácího šampionátu zápasem proti favorizovanému Rusku. To patří společně se zámořskými týmy k největším favoritům celého MS. Pojďme si hlavní uchazeče o medaile představit trochu blíže.

 


Kanada

Reprezentace javorového listu bývá tradičně favorit číslo jedna a ani letos tomu není jinak. Největší hvězdou výběru trenéra Huntera bude osmnáctileté levé křídlo Alexis Lafreniere (na úvodní fotce), pravděpodobná jednička příštího draftu. Lafreniere, jenž bývá s oblibou přirovnáván k Sydneymu Crosbymu, nasbíral v probíhající sezóně QMJHL rovných 70 bodů ve 32 zápasech! Atmosféru juniorského šampionátu zažil již na loňském domácím turnaji a v pěti zápasech si připsal jeden gól. "Loni jsem si vším prošel poprvé, takže už vím, co mě čeká. Určitě jsem se ale za ten rok posunul v dovednostech a zrychlil jsem" vykládal Lafreniere na předturnajovém kempu.

[hcm]bettingshopsbonus;tpl:default,11[/hcm]

Budoucími hvězdami draftu se to v kanadském týmu jenom hemží. Do první trojky bývá řazen i urostlý centr Quinton Byfield, teprve sedmnáctiletý borec hájící barvy Sudbury v OHL. Výborným útočníkem do přesilovky i oslabení je Dawson Mercer. Společně s Lafrenierem bývá považován za nejlepšího hráče QMJHL, kde hájí barvy Drummondvilu. Mezi tyčemi budou Kanaďané spoléhat pravděpodobně na Nico Dawse, jenž si získal pozornost výbornými výkony v OHL. Ve 20 utkáních za tým Guelph má průměr 2,06 a úspěšnost 93,9 %. Jedním z nejlepších obránců na turnaji bude Jamie Drysdale. Ve svých sedmnácti letech hraje druhou sezónou v OHL za tým Errie a ve 29 zápasech zaznamenal 31 bodů.! První desítka draftu by ho minout neměla.

K těmto hráčům bude mít trenér Hunter navíc k dispozici i pětku draftu z roku 2018, centra Barretta Haytona, který letos naskočil do 14 zápasů NHL. V týmu Arizony si připsal i prémiový gól v NHL.

Barrett Hayton

Kanaďané si budou chtít spravit chuť po nevydařeném loňském šampionátu, který sami pořádali, a na kterém vypadli ve čtvrtfinále s Finskem. Na českých, potažmo československých mistrovstvích, se jim navíc daří. Z pěti účastí si odvezli čtyři medaile, z toho dvě zlaté.

Více informací o historii juniorských šampionátů najdete v našem článku "MS v hokeji do 20 let: pohled do historie"

 

USA

Američané budou obhajovat stříbro z loňského šampionátu a mezi hráči, na které se budou moci spolehnout budou i vysoce draftovaní mladíci z loňského roku, jako např. Alex Turcotte, kterého si vybralo Los Angeles jako pátého v pořadí či Cole Caufield, patnáctka draftu, na kterého ukázal Montreal Canadiens. Většinu týmu, jako již tradičně, tvoří hráči z univerzitní ligy NCAA, ve které nastupuje rovnou 19 hráčů z třiadvacetičlenné nominace.

 

Rusko

Rusko je v pořadí favoritů dle bookmakerů na třetím místě. Bohužel pro naše mladíky jsou všechny tři týmy v naší skupině v Ostravě. Na druhou stranu to bude silná prověrka před případným čtvrtfinále.

Kurzy na celkové pořadí MS ve Fortuně

Ruský výběr bude patrně nejsilnější za poslední roky a jeho ambice ani nemohou být jiné než medailové. Hlavními hvězdami týmu budou hráči z KHL jako Grigori Denisenko (Lokomotiv Jaroslavl, draftován v 1. kole v roce 2018), Kirill Marchenko (Petrohrad, draftován ve 2.kole v roce 2018) a Alexander Romanov (CSKA Moskva, draftován ve 2. kole v roce 2018).

Cape Breton (QMJHL) posílí tým urostlé křídlo Yegor Sokolov a další zajímavé jméno na soupisce je Yegor Zamula, obránce hájící barvy Calgary ve WHL. Další poklad ruského hokeje se ukrývá v bráně. Jaroslav Askarov sice bude s velkou pravděpodobností turnajová dvojka za Amirem Miftachovem, ovšem jedná se o největší brankářský talent pro příští draft.  

 

Švédsko

Ve skupině "A" budou největšími favority severské týmy. Švédové budou mít k dispozici například obránce Sandina a Ginninga, účastníky loňského šampionátu, na kterém Švédové vypadli překvapivě ve čtvrtfinále. Rasmus Sandin i Adam Ginning byli draftováni již v roce 2018. Sandin jako 29. v pořadí a Ginning jako 50. Prvně jmenovaný již dokonce okusil NHL, v dresu Toronta naskočil v probíhající sezóně do 6 utkání.

Velkým příslibem do budoucna se jeví sedmnáctiletí útočníci Lucas Raymond a Alexander Holtz hrající domácí soutěž za Frölundu, respektive Djurgarden. S oběma hráči se počítá do první desítky draftu, o dva měsíce mladšímu Raymondovi se dokonce předvídá první trojka!

Lucas Raymond

 

Finsko

Obhájci zlatých medailí z Finka se na letošním šampionátu sice budou muset obejít bez nějaké výraznější hvězdy typu Kappa Kakka, který tým táhl na loňském šampionátu, ale o to více budou moci rozložit nevětší zodpovědnost mezi více hráčů a zaujmout týmovým pojetím hry, jakým se prezentovali na seniorském světovém šampionátu, kde jim toto pojetí hokeje vyneslo zlatou medaili.

Zkušenosti z NHL by mohl zúročit obránce Ville Heinola, jenž si v 8 startech za Winnipeg připsal 5 bodů za gól a čtyři asistence. V týmu bude i Toni Utunen, střelec postupujícího gólu ve čtvrtfinále proti domácí Kanadě.

V útoku by Finy mohli táhnout hlavně účastník dvou předcházejících šampionátů a dvacítka draftu z roku 2018 – Rasmus Kupari, jenž momentálně působí v AHL a Matias Maccelli, který letos předvádí skvělé výkony v 1. finské lize v týmu Ilves (26 zápasů – 10 gólů + 15 asistencí).

Ville Heinola

 

Dalšími zajímavými jmény pro sledování mohou být například Lukáš Dostál, brankář českého výběru, který podává skvělé výkony ve finské lize v týmu Ilves. Z českých útočníků i Jakub Lauko, Jan Jeník či Matěj Pekař a naděje pro budoucí draft Jan Myšák a Jaromír Pytlík.

Více o našem týmu v článku "MS v hokeji do 20 let: širší nominace českého týmu"

Pozor si budou muset dát naši hokejisté na německou raketu Tima Stützleho, který má velkou naději být mezi nejlepší desítkou příštího draftu. Rychlý centr s výtečným bruslením a výborným přehledem prozatím válí v německé lize za Mannheim, kde posbíral již 23 bodů v pětadvaceti zápasech.

Tim Stützle

 

Související články:

MS v hokeji do 20 let

MS v hokeji do 20 let: pohled do historie

MS v hokeji do 20 let: hráčské rekordy 

MS v hokeji do 20 let: širší nominace českého týmu