Mistrovství světa v ženském hokeji 2024

Ženský hokej sice stále nepatří k tak sledovaným sportům jako ten mužský, přesto se v poslední době těší čím dál tím větší pozornosti jak u médií, tak u fanoušků tohoto sportu. Největší událostí v ženském hokeji je samostřejmě mistrovství světa, které se v tomto roce bude konat na začátku dubna. Jak si vedly Češky v uplynulých letech, co je jejich nejlepším výsledkem a jaké jsou jejich šance na zisk cenného kovu? Vše o Mistrovství světa v ženském hokeji 2024 se dozvíte v tomto článku.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

Mistrovství světa v ženském hokeji 2024

Ženský hokej sice stále nepatří k tak sledovaným sportům jako ten mužský, přesto se v poslední době těší čím dál tím větší pozornosti jak u médií, tak u fanoušků tohoto sportu. Největší událostí v ženském hokeji je samostřejmě mistrovství světa, které se v tomto roce bude konat na začátku dubna. Jak si vedly Češky v uplynulých letech, co je jejich nejlepším výsledkem a jaké jsou jejich šance na zisk cenného kovu? Vše o Mistrovství světa v ženském hokeji 2024 se dozvíte v tomto článku.


Termín a místo konání

Mistrovství světa v ženském hokeji se v letošním roce uskuteční v USA, konkrétně ve městě Utica, ve státě New York, a to od 4. do 14. dubna 2024. Půjde už o 23. ročník této významné události v ženském sportu. Hrát se bude na dvou místech, v Adirondack Bank Center a Utica University Nexus Center. První zmiňovaná arena byla otevřena již v roce 1960 a přestavby se dočkala v roce 2017. Pro hokejová utkání má kapacitu 3 860 diváků a je domácím prostředím týmu Utica Comets, kteří působí v AHL a jsou farmou týmu New Jersey Devils. Zde se budou konat i čtvrtfinálové a semifinálové zápasy a utkání o medaile.

Adirondack Bank Center, Utica, NY Zdroj: https://images.app.goo.gl/uHyp9vjU4Nin6wKj7

Druhé dějiště je naopak moderním centrem, které bylo otevřeno v listopadu roku 2022. Nabízí až tři ledové plochy leží téměř vedle první zmiňované Arény. Sídlí zde ženský hokejový tým místní university.

Utica University Nexus Center, Utica, NY, Zdroj: https://wour.com/uticas-nexus-center-to-host-pulse-pounding-pay-per-view-wrestling-event/
 

Systém zápasů

Na Mistrovství světa v ženském hokeji se letos v elitní části utká deset týmů, které jsou rozděleny do dvou skupin, v nichž se utkají jednokolově každý s každým. Všichni účastníci skupiny A mají jistý postup do čtvrtfinále, kde je doplní nejlepší tři týmy ze skupiny B. Ve čtvrtfinále se utká nejlepší ze skupiny A se třetím ze skupiny B, týmy na druhém místě v obou skupinách se utkají spolu, poté třetí ze skupniny A s nejlepším ze skupiny B. Poslední dvojicí je čtvrtý a pátý celek ve skupině A. Bodování je klasické jako u všech hokejových turnajů, vítěz po základní hrací době získá 3 body, poražený odejde bez bodu. V případě, že se v základní hrací době nerozhodne, získá každý tým bod a po tříminutové přestávce následuje pětiminutové prodloužení 3 na 3. V případě, že jeden z týmů dá gól, připisuje si další bod a zápas končí. Pokud ani po prodloužení nebude znám vítěz, následují samostatné nájezdy. V zápasech čtvrtfinále, semifinále a a utkání o bronz se hraje desetiminutové prodloužení 3 na 3. V utkání o zlato nemohou rozhodnout nájezdy, po základní hrací době následuje patnáctiminutová přestávka a dvacetiminutové prodloužení 3 na 3. Pokud se nerozhodne, pokračuje se znovu patnáctiminutovou přestávkou a dvacetiminutovým prodloužením. Toto se opakuje až do chvíle, kdy jeden z týmů vstřelí gól.

Skupiny

Češky se nachází ve skupině A spolu se silnými týmy USA, Kanady, Švýcarska a Finska. Mají tedy jistý postup do čtvrtfinále. V elitní divizi se po šestnácti letech objeví Čína, která nastoupí ve skupině B. Ve stejné skupině se také představí Dánky, které minulou sezonu strávily o kategorii níže.

Skupina A Skupina B
USA Švédsko
Kanada Japonsko
Česko Německo
Švýcarsko Čína
Finsko Dánsko
   

Program zápasů

3. dubna, 17:00, Dánsko 1:3 Švédsko
3. dubna, 21:00, Finsko 0:4 Česko

4. dubna, 1:00, USA 4:0 Švýcarsko
4. dubna, 17:00, Čína 3:2 sn Japonsko
4. dubna, 21:00, Dánsko 1:5 Německo

5. dubna, 1:00, Kanada 4:1 Finsko
5. dubna, 17:00, Švédsko 8:1 Čína
5. dubna, 21:00, Švýcarsko 0:3 Kanada

6. dubna, 1:00,  Česko 0:6 USA
6. dubna, 21:00, Japonsko 1:4 Německo

7. dubna, 1:00, Finsko 3:5 USA
7. dubna, 17:00, Švédsko 6:2 Japonsko
7. dubna, 21:00, Kanada 5:0 Česko

8. dubna, 1:00, Čína 1:2 sn Dánsko
8. dubna, 17:00, Německo - Švédsko
8. dubna, 21:00, Švýcarsko - Finsko

9. dubna, 1:00, USA - Kanada
9. dubna, 17:00, Německo - Čína
9. dubna, 21:00, Česko - Švýcarsko

10. dubna, 1:00, Japonsko - Dánsko

11. dubna, 16:00, čtvrtfinále
11. dubna, 19:30, čtvrtfinále
11. dubna, 23:00, čtvrtfinále

12. dubna, 2:30, čtvrtfinále

13. dubna, 17:00, B4 - B5
13. dubna, 21:00, semifinále

14. dubna, 1:00, semifinále
14. dubna, 19:00, o bronz
14. dubna, 23:00, finále

Česká reprezentace

Realizační tým pro MS

Gerální manažerka: Tereza Sadilová
Hlavní trenérka: Carla Mac Leodová
Asistent trenérky: Dušan Adrašovský Cassea Scholsová
Trenér brankářek: Pavel Liehman
Lékaři: MUDr. Martina Kučerová
Fyzioterapeuti: Tomáš Kučera, Petra Branda
Videotrenérka: Cassea Schols
Kustodi: Marcel Krejsa, Karolína Kovářová

Soupiska

Konkrétní soupiska na letošní Mistrovství světa byla zvěřejněna 14. března a kromě zkušených hráček v ní najdeme i novicky. Premiérovou pozvánku na Světový šampionát obdržely  útočnice Anna Kalová a Anežka Čabelová, která je nováčkem v seniorské reprezentaci. Mistrovství světa se zúčastní i další dvě členky stříbrného výběru MS U18 Tereza Plosová a Adéla Šapovalivová. Nechybí zkušené hráčky z PWHL (obdoba mužské NHL), výjimkou je obránkyně Dominika Lásková, kterou trápí poranění ramene. Oproti loňskému ročníku do toho letošního určitě nezasáhne dlouholetá kapitánka ženského týmu Alena Mills, která v červnu roku 2023 ukončila reprezentační kariéru.

Brankářky: Klára Peslarová (Brynäs IF, Švédsko), Blanka Škodová (AIK Stockholm, Švédsko), Viktorie Švejdová (SDE Hockey, Švédsko).

Obránkyně: Sára Čajanová (Brynäs IF, Švédsko), Klára Jandušíková (Colby College, NCAA III), Daniela Pejšová (Luleå HF, Švédsko), Tereza Radová (Leksand IF, Švédsko), Klára Seroiszková (HV71, Švédsko), Aneta Tejralová (Ottawa, PWHL), Andrea Trnková (Rensselaer Polytech In., NCAA).

Útočnice: Anežka Čabelová (RINK Hockey Academy, CSSHL), Klára Hymlarová (St. Cloud State University, NCAA),  Anna Kalová (Rovaniemen Kiekko, Finsko), Denisa Křížová (Minnesota, PWHL), Natálie Mlýnková (Univ. of Vermont, NCAA), Kateřina Mrázová (Ottawa, PWHL), Noemi Neubauerová (Brynäs IF, Švédsko), Michaela Pejzlová (IFK Helsinky, Finsko), Tereza Pišteková (HPK Naiset, Finsko), Tereza Plosová (Djurgardens IF, Švédsko), Vendula Přibylová (MoDo Hockey, Švédsko), Adéla Šapovalivová (MoDo Hockey, Švédsko), Tereza Vanišová (Montreal, PWHL).

Program české reprezentace před MS

24. - 25. března: přípravný kemp v Plzni pro hráčky z evropských soutěží

26. března: přesun do USA

26. - 31. března: přípravný kemp v Lake Placid

30. března: přípravný zápas proti USA v Lake Placid

31. března: Přesun do Uticy, dějiště MS 2024

Historické výledky české reprezentace na MS

Česká ženská hokejová reprezentace se účastní mistrovství světa od roku 1999, kdy bylo zrušeno ME. Nejprve hrály v 1. divizi až do roku 2009, kdy na jeden rok sestoupily o divizi níže. Poté se ale vrátily a od roku 2016 hrají v letiní skupině A. Do roku 2022 bylo nejlepším výsledkem 6. místo z MS 2019 ve Finsku. Na MS v hokeji žen v letech 2022 a 2023 ale Češky získaly bronzové medaile, které budou na letošním šampionátu obhajovat.

Nejlepší týmy mistrovství světa

Nejvíce medailí (22) ze všech Světových šampionátů má Kanada, která dvanáctkrát brala zlato, devětkrát stříbro a jednou bronz. Stejný počet cenných kovů má i tým USA, který ale vyhrál pouze desetkrát a dvanáctkrát byl stříbrný. Na třetí příčce v počtu získaných medailí je Finsko, které bylo jednou bronzové a třináctkrát stříbrné. Na zisk poháru ale stále čeká. Tři bronzové medaile má na kontě Rusko, které ale kvůli anexi Ukrajiny minimálně do letošního MS nezasáhne. Dvě bronzové medaile mají Češky a Švédky, jeden bronz získaly Švýcarky.

MS v ženském hokeji 2024 - živé vysílání

V loňském roce vysílala všechny utkání české reprezentace veřejnooprávní televize ČT Sport a stejně tomu bude pravděpodobně i letos. Online přenosy poběží buď na webu ČT Sport, nebo na ČT Sport Plus. Zápasy ostatních reprezentací Česká televize nevysílala. Využít můžete také livestreamy sázkových kanceláří, které je jistě nabídnou. U většiny z nich stačí mít kompletní registraci a vsazeno a poté můžete sledovat jakýkoliv živý přenos.

Kurzová nabídka

V následující tabulce naleznete kurzy na celkové vítězství vypsané sázkovou kanceláří Tipsport.

Kanada 1.80 USA 2.00
Česko 33.00 Finsko 33.00
Švédsko 99.00 Švýcarsko 99.00
Japonsko 177.00 Německo 333.00
Čína 1111.00 Dánsko 2000.00