Křetínský neplánuje ve West Hamu utrácet ve velkém

Roman Mráz

Roman Mráz

Křetínský neplánuje ve West Hamu utrácet ve velkém


Zprávy o tom, že Daniel Křetínský má zájem o koupi menšinového podílu v anglickém West Hamu, se objevovaly v médiích již od října. V listopadu skutečně ke koupi 27% akcií došlo a Křetínský se stal druhým největším akcionářem klubu po D.Sullivanovi, který vlastní 38,8% akcií.

Rabona

Druhý největší vlastník West Hamu

Pouze tři lidé vlastní ve fotbalovém klubu West Ham United více jak 20% akcií. Jde o již zmiňovaného Davida Sullivana z Walesu, angličana Davida Golda a právě Daniela Křetínského. Podíl ve výši 27% akcií bude moci český podnikatel do budoucna navýšit a stát se většinovým vlastníkem. Podle britské společnosti Sky Sports má klub hodnotu 600-700 miliónů liber.

Stadion West Hamu

zdroj: independent.co.uk

Cesta postupné evoluce

Možná velká očekávání fanoušků, že při nejbližším přestupovém období budou létat milióny liber vzduchem, zchladil v rozhovoru pro britský deník Evenenig Standart. Jeho vize ve West Hamu se zatím týká spíše splacení dluhů a postupného vylepšování týmu v hráčském poli. „Přišli jsme klub podpořit, to ale neznamená, že budeme v lednu ve velkém utrácet. Práce Davida Moyese a jeho týmu na mě udělala velký dojem, výsledky zlepšili během delší doby. Taková postupná evoluce je podle mě nejzdravější cestou k vybudování silného klubu na pevných základech a se správnými přístupy a kulturou.“  Uvedl, že cesta, kterou v roce 2017 vyzkoušel ve Spartě, kdy do týmu přivedl spoustu drahých a přeplacených hráčů společně s trenérem Stramaccionim, se nevyplatila. Sám k tomu říká: „Ve Spartě jsme se snažili vývoj urychlit, a výsledky byly zklamáním.“

Daniel Křetínský

zdroj: drbna.cz

Obdiv k britským fanouškům

V rozhovoru pochválil Křetínský také britské fanoušky, kteří vystoupili proti elitářské Superlize. Ti také byli jedním z jeho motivačních motorů, aby klub koupil. Jak podotkl: „Chápu, že přesun na London Stadium byl pro některé složitý, ale dělají tu skvělou atmosféru. Poznal jsem to z první ruky na zápasech s Leicesterem a Liverpoolem.“  Křetínský ještě dodal, že je obrovským fanouškem fotbalu jako takového a také je nadšený z potenciálu, který se podle něj v současnosti ukrývá ve West Hamu. Jestli dokáže český miliardář potenciál využít a klub vylepšit, ukáže teprve čas. Fanoušci z Letné by možná byli skeptičtí.