FIFA rozdávala ceny: Lewandowski nejlepším fotbalistou, Schick neuspěl


Polský kanonýr Robert Lewandowski se tak stal nejlepším fotbalistou podle FIFA podruhé za sebou. Patrik Schick, nominovaný v kategorii nejlepší gól roku, nakonec neuspěl. Předávání cen proběhlo online z Curychu a o vítězích rozhodovali hlasy od trenérů a kapitánů reprezentačních výběrů, fotbalových fanoušků i médií.

Kvůli koronoviru se uskutečnilo předání cen už podruhé pouze online formou ze švýcarského Curychu. Do finálové trojice ucházející se o prestižní ocenění fotbalista roku, se dostali kromě vítěze Lewandowského ještě Lionel Messi a Muhammad Salah. Polský fotbalista si tak spravil chuť po druhém místě v anketě Zlatý míč, kde skončil až za Messim, ale podle názoru většiny fanoušků i samotného Lionela Messiho, měl Lewandowski zvítězit. Současný nejlepší střelec Bundesligy byl z ocenění samozřejmě velmi potěšen: "Jsem poctěn, že jsem získal tuhle trofej, a cítím hrdost. Vím, že patří mým spoluhráčům a trenérům. Všichni tvrdě pracujeme na tom, abychom vyhrávali. Pracovat s takovými lidmi je pro mě výjimečné."

Fotbalista roku Robert Lewandowski a jeho rekordních 41 branek v Bundeslize:

V Curychu se nevyhlašoval pouze nejlepší fotbalista za uplynulý rok, ale také další kategorie. V jedné z nich měla i Česká republika své želízko v ohni. Tím želízkem nebyl nikdo jiný, než útočník Leverkusenu Patrik Schick, který byl nominován na Puskásovu cenu - nejhezčí gól roku. Jeho výstavní branka z poloviny hřiště proti Skotsku mu však nakonec trofej nepřinesla. Tu získal Erik Lamela ze Sevilly za gól -  tzv. rabona, který vstřelil ještě v dresu Tottenhamu proti Arsenalu. Trenérem roku se stal německý kouč Chelsea Thomas Tuchel, jenž loni dovedl londýnský klub k výhře v Lize mistrů. Cenu pro fair-play si odnesli lékaři, členové realizačního týmu a hráči Dánska, podílející se na záchraně života Christiana Eriksena během utkání proti Finsku na EURU. Oceněn byl také Christiano Ronaldo, který se loni stal historicky nejúspěšnějším reprezentačním střelcem a získal speciální cenu FIFA.

Rabona Erika Lamely se stala gólem roku:

FIFA nezapomněla při vyhlašování ani na fotbalistky. Cenu pro nejlepší fotbalistku za loňský rok si odnesla Alexia Putellasová z Barcelony, která má doma už Zlatý míč z listopadu loňského roku. Trenérkou roku se stala Angličanka Emma Hayesová z Chelsea. Ocenění pro nejlepší brankářku si může vychutnat chilská fotbalistka Christiane Endlerová z Lyonu.