EURO 2020: Český postup a poslední kolo kvalifikace

EURO 2020 se neobejde bez české účasti! Před závěrečným kolem kvalifikačních klání je jasné, že český tým nebude na závěrečném turnaji chybět ani posedmé v řadě.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

EURO 2020: Český postup a poslední kolo kvalifikace

EURO 2020 se neobejde bez české účasti! Před závěrečným kolem kvalifikačních klání je jasné, že český tým nebude na závěrečném turnaji chybět ani posedmé v řadě.

 


Postup na EURO 2020 se nerodil snadno

V kvalifikační skupině "A" jsme hned v prvním utkání dostali výraznou facku od Anglie. Z ostrovů jsme v březnu odjížděli s výpraskem 0:5. Následně náš tým zvládl dvě červnová domácí utkání, nad Bulharskem zvítězil 2:1 a s Černou Horou si poradil 3:0. V září však přišla nečekaná komplikace. Na půdě Kosova jsme prohráli 1:2. Naštěstí o tři dny později jsme slavili vítězství 3:0 v Černé Hoře. Největší překvapení si naši fotbalisté nechali na říjen. V domácím prostředí porazili po obratu silnou Anglii 2:1. Stejná situace nastala i ve čtvrtek v Plzni proti Kosovu. Národní tým prohrával v Plzni od 50. minuty po gólu Nuhia 0:1, ovšem brankami Krále a Čelůstky dokázal zvrátit utkání na svou stranu. Teď už zbývá odehrát poslední utkání v Bulharsku a trenér Šilhavý může se svým realizačním týmem začít spřádat plány na EURO.

Na poslední zápas v Bulharsku si můžete vsadit u některé z našich sázkových kanceláří.

 

Jistí účastníci závěrečného šampionátu

Většina kvalifikačních skupin se vyvíjí podle počátečních očekávání, favorité své úlohy vesměs zvládli. Jedno velké překvapení se přeci jen zrodilo, a to ve skupině "J". Na závěrečný šampionát se poprvé v historii kvalifikovalo Finsko. Nevyjasněná je dosud pouze situace ve skupině "B", "D" a "E", ve které ještě hraje o postup Slovensko.

 

Postupující týmy z jednotlivých skupin

Skupina A – Anglie, ČR

Skupina B – Ukrajina, Portugalsko/Srbsko?

Skupina C – Německo, Nizozemsko

Skupina D – Dánsko/Švýcarsko/Irsko?

Skupina E – Chorvatsko, Maďarsko/Wales/Slovensko?

Skupina F – Španělsko, Švédsko

Skupina G – Polsko, Rakousko

Skupina H – Francie, Turecko

Skupina I – Belgie, Rusko

Skupina J – Itálie, Finsko

Finsko slaví postup na EURO

Zdroj: caviarmagazine.fr

Poslední kolo kvalifikace na EURO 2020

Od neděle do úterý se tedy bude bojovat ještě o čtyři letenky na EURO 2020, které budou rozdány mezi Portugalsko, Srbsko, Dánsko, Švýcarsko, Irsko, Maďarsko, Wales a Slovensko.  

Obhájce titulu Portugalsko napíná své fanoušky až do úplného závěru kvalifikace. K tomu, aby se nemuselo ohlížet na výsledek zápasu mezi Srbskem a Ukrajinou potřebuje plný bodový zisk z utkání v Lucembursku, což by podle bookmakerů neměl být pro Ronalda a spol. žádný výraznější problém.

Ve skupině "D" je na nejlepší cestě na šampionát Švýcarsko, kterému stačí vyhrát na Gibraltaru. Vzhledem k tomu, že se fotbalový trpaslík krčí na posledním místě tabulky bez jediného bodu a se skórem 2:25, vypadá poslední krok k postupu velmi snadno. V případě očekávané švýcarské výhry svedou souboj o další postupové místo IrovéDány. Vzhledem k situaci v tabulce musí Irové vyhrát, Dánům naopak stačí i remíza.

Nejzamotaněji se jeví situace ve skupině "E". Nejdále od evropského turnaje je před závěrečnými zápasy Slovensko, které kromě povinné výhry nad Ázerbajdžánem potřebuje remízu v souboji mezi Walesem a Maďarskem. Oba tyto celky však potřebují vyhrát, takže se máme na co těšit. Pokud Slovensko neuspěje, bude mít šanci ještě na jaře v play-off Ligy národů.

 

Kdy a jak se losuje EURO 2020

Losovací akt bude probíhat 30. listopadu od 18:00 v Bukurešti.

Týmy budou rozděleny do čtyř košů na základě pořadí v kavalifikační skupině, případně počtu získaných bodů, skóre, počtu vstřelených gólů, počtu vstřelených gólů ve venkovních zápasech, počtu vítězství, počtu vítězství ve venkovních zápasech, počtu obdržených karet a v případě shody výše uvedených kritérií rozhodne o nasazení pozice v žebříčku UEFA Ligy národů.

1. koš: Itálie, Ukrajina + další dva vítězové skupin s nejvyšším počtem bodů

2. koš: Zbývající týmy na 1. místě + 2 týmy s největším počtem bodů na 2. místě 

3. koš: Týmy na druhém místě 

4. koš: 2 týmy s nejnižším počtem bodů na 2. místě + 4 vítězové play-off Ligy národů

 

Kde sledovat kvalifikační duel

Poslední zápas českého týmu v kvalifikaci odvysílá ČT Sport. Výkop zápasu je naplánován na 18:00 a kvůli rasistickému chování bulharských fanoušků v utkání proti Anglii se odehraje bez diváků na stadionu. Výjimku má mládež do 14 let.