Čtyři góly a tři červené, aneb divočina v Portu


V zápase Ligy mistrů mezi domácím FC Porto a hostujícím Atléticem Madrid šlo oběma týmům o všechno, tedy o postup do další fáze prestižní klubové soutěže. A na hřišti to podle toho vypadalo. Rozhodčí poslal v nervózním zápase pod sprchy během osmi minut tři hráče a nakonec se z výhry 3:1 i postupu radoval španělský celek.

Papírové předpoklady domácích se nenaplnily

Před posledním šestým kolem Ligy mistrů byly ve skupině B ve hře o druhé postupové místo ještě tři celky. Situace byla následující: FC Porto by při výhře postoupilo bez ohledu na zápas v Miláně. Kdežto A.Madrid se muselo spoléhat na bodovou pomoc Liverpoolu proti AC Milán, aby mohlo pomýšlet na postup z druhého místa. A protože anglický tým dokázal nakonec vyhrát na San Siru nad místním milánským celkem, rozhodovalo se v Portu. Domácí měli před zápasem o bod více než Atlético a tak by jim stačila k postupu i remíza. A tento scénář se nejevil vůbec nereálně, zvláště když přihlédneme k špatné formě Atlética i absenci některých důležitých madridských hráčů. 

Tři červené během osmi minut

Porto však v prvním poločase nevyužilo několik dobrých šancí, čehož španělský tým využil a na začátku druhého poločasu potrestal domácí Griezmann. Atlético si však zápas zkomplikovalo v 67. minutě, když se nechal vyloučit Carrasco za hrubost. V tu chvíli stačilo Portu k postupu vstřelit oslabenému soupeři jedinou branku. Místo toho se do karetního mariáše zapojili i domácí borci a během 70. až 75. minuty se nechali vyloučit Wendell s Marchesinem. To již bylo na stadionu Estádio de Dragao asi každému jasné, že domácí budou hrát na jaře maximálně Evropskou ligu. V nastavení přidalo Atlético ještě dva góly a i když Porto korigovalo gólem Sergia Oliveira, na výsledku to již nic nezměnilo.

Atletico

Radost hráčů Atlética Madrid.                                                                                             zdroj: www.news.fox-24.com

Porto hrálo více srdcem, než hlavou

Trenér Porta Sérgio Conceicao po utkání prohlásil :„Tento zápas přesně ilustruje celou naši skupinu v Lize mistrů. Vytvořili jsme si několik šancí, ale v klíčových momentech zápasu je všechny promarnili. A pak dostaneme gól z rohu. Poté jsme udělali maximum, abychom se pokusili vyhrát, ale vyloučení Wendella byla další obrovská rána. Postupem času jsme hráli více srdcem než hlavou a to vysvětluje výsledek. Je to těžká porážka v zápase, kde jsme měli všechno ve svých rukou, abychom vyhráli.“ Naopak spokojený mohl být a taky byl trenér Atlética Madrid Diego Simeone: „Musím přiznat, že Porto hrálo velmi dobře. Já musím pochválit své hráče, někteří podali mimořádné výkony, hlavně Vrsaljko a Kondogbia.“ Do další fáze Ligy mistrů tak ze skupiny B postoupilo kromě Liverpoolu i Atlético Madrid. Porto bude hrát Evropskou ligu, zatímco AC Milán se již může plně soustředit jen na italskou ligu.