Český klubový fotbal vyjádřil podporu Ukrajině

Roman Mráz

Roman Mráz

Český klubový fotbal vyjádřil podporu Ukrajině


Téma napadení Ukrajiny rezonuje poslední dny nejen napříč médii, ale čím dál více prostoru získává také během sportovních zápasů. Nejinak tomu je v české nejvyšší fotbalové Fortuna lize. Prakticky při všech sobotních zápasech se kluby i fanoušci snažili vyjádřit solidaritu a podporu Ukrajině.

Transparenty, Kryl i speciální trika pro Ukrajinu

Pro první příklad se můžeme podívat na stadion Slovácka, které na svém hřišti přivítalo Mladou Boleslav. Fanoušci domácího klubu vyvěsili během prvních minut transparent s nápisem „Svobodu Ukrajině“. Došlo také na skandování různých hesel na podporu Ukrajiny, ale také proti ruskému prezidentovi. Pozadu nezůstali ani boleslavští příznivci s nápisem: „Ukrajino, zůstaň silná“.

Před severočeským derby mezi Libercem a Jabloncem se pro změnu hráči obou klubů rozmístili kolem středového kruhu a minutou ticha uctili ukrajinské oběti. Kotel domácích vyjádřil podporu ukrajinským občanům modro-žlutým transparentem, na kterém stálo anglicky: „Stojíme za Ukrajinou“.

zdroj: isport.blesk.cz

                                                                                                                                                                                                                                     

Zápas mezi Plzní a Pardubicemi odehrály oba dva kluby s nápisem vyjadřujícím svobodu Ukrajiny: „Freedom for Ukraine“. Nápis byl umístěn vpředu na dresu místo tradičního sponzora. Před začátkem zápasu byl ještě doplněn další nápis s protiválečným zněním: „NO WAR PLEASE“.

V Praze mohli fanoušci slyšet i protestsong od Karla Kryla „Bratříčku, zavírej vrátka“, který se hrál před utkáním Bohemians-Ostrava. Hráči domácího celku nastoupili k zápasu ve žlutých tričkách, na nichž byl nápis „We stand with Ukraine“, volně přeloženo ve smyslu: stojíme za Ukrajinou.