Leclerc nedokončil Velkou cenu Francie a krize Ferrari pokračuje

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Leclerc nedokončil Velkou cenu Francie a krize Ferrari pokračuje


Po Velké ceně Rakouska se zdálo, že italská stáj Ferrari ještě dokáže zdramatizovat zbytek sezony a monacký jezdec Charles Leclerc ještě bude dělat Maxi Verstappenovi potíže při cestě za obhajobou titulu. Všechny pozitivní myšlenky však vzaly za své po Velké ceně Francie, kterou Monačan nedokončil a na vedoucího muže šampionátu již ztrácí více než šedesát bodů.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Krize Ferrari pokračuje

Zdálo se to na ideální závodní víkend pro tým Ferrari. Od pátečních tréninků si oba piloti vedli skvěle a když v sobotní kvalifikaci zvítězil Charles Leclerc, vypadalo to, že po vítězství v Rakousku si dost možná připíše další triumf. To se však nestalo. Školáckou chybou se Monačan sám vyřadil v osmnáctém kole ze závodu. Ze závodu, ve kterém celkem pohodlně vedl a na druhého Verstappena měl solidní náskok. Leclerc však přecenil přítlak svého monopostu a v jedenácté zatáčce dostal smyk, který ho vynesl až do bariér z pneumatik. Své naštvání si pak vybil do týmového rádia.

Zdroj: autosport.com

Dlouhé minuty poté, co Leclerc opustil svůj monopost, strávil Monačan zavřený v zázemí stáje Ferrari a na rozhovor čekali reportéři marně. Až po drahné chvilce nakonec Leclerc před novináře předstoupil a sypal si popel na hlavu.

„Byla to moje chyba. Dělám vrcholový sport a na té nejvyšší úrovni. Pokud ale budu dělat takové minely dál, pak je vše zbytečné. Jestli prohrajeme šampionát o 32 bodů, budu vědět, kde jsem je ztratil. Je to nepřijatelné,“ okomentoval incident Leclerc.

Nutno podotknout, že ne všechny trable, které se teď na Leclerca valí, jsou jen a pouze jeho chyby. Spoustu minel předvedl v posledních pár týdnech i jeho tým. Tou poslední byla například nelogická zastávka v boxech Carlose Sainze těsně před koncem Velké ceny Francie a jen krátce poté, co se Španěl po startu z chvostu pole probojoval na třetí místo. Skoro to vypadá, že Ferrari ještě zkrátka nedospělo k tomu, aby mohlo reálně uvažovat o vítězství v šampionátu.

Optimistický začátek sezony a následné chyby

Přitom začátek sezony byl pro italskou stáj snový. Již před sezonou se vědělo, že Ferrari pro letošní sezonu postavila mimořádně rychlý vůz. A na začátku sezony se tato teze potvrdila. Charles Leclerc vyhrál dva z prvních tří závodů. Ferrari vládlo poháru konstruktérů a co do rychlosti na ně nestačil ani tradiční rival z Red Bullu. Jakoby se však Leclerc a celá jeho stáj zalekla, že by mohli v letošním ročníku útočit na nejvyšší příčky.

Zdroj: scuderiafans.com

V Itálii sice po skvělé stíhací jízdě napravil Leclerc škody, které si způsobil svou chybou, na lepší než šesté místo to nestačilo. Ve Španělsku Monačan závod vinou technických problémů vůbec nedokončil a na domácí Velké ceně Monaka se z vedoucího místa propadl až na čtvrté, což bylo zapříčiněno obrovským chaosem při výměne pneumatik. Na městské trati v Ázerbájdžánu pak nedokončil závod ani jeden z jezdců Ferrari.

Ačkoli je jak na samotném Leclercovi tak stáji Ferrari vidět, jak moc chtějí, v současné době je situace taková, že ohrožení pozice lídra šampionátu Maxe Verstappena již od italské stáje pravděpodobně nehrozí. Zvláště pak když uvážíme, že technickými problémy si Ferrari vyčerpalo limit možných výměn komponentů na svém monopostu a každá další je bude stát několik míst na startovním roštu. Ve Francii to již pocítil Sainz, během pár týdnů bude ve stejné situaci i Leclerc. A to všechno v situaci, kdy jsme stále teprve v polovině sezony.

Rabona nabízí vstupní bonus až 100 % !