MS ve fotbale 2022: informace, program, přenosy

Fotbalová událost roku startuje 20. listopadu v 17:00 SEČ soubojem domácího Kataru s Ekvádorem a vyvrcholí finálovým utkáním v neděli 18. prosince. Fotbaloví fanoušci tak dostanou předčasný vánoční dárek. I když se čeští fotbalisté na světový šampionát neprobojovali, dostane český fanoušek porci všech 64 utkání v přímém přenosu. 

  • Datum a místo konání: 20. listopadu – 18. prosince 2022, Katar
  • Počet účastníků: 32 týmů v 8 skupinách po 4 týmech
  • Největší favorité: Brazílie , Argentina , Francie , Anglie
  • Sázkové příležitosti: celkový vítěz a mnoho speciálů + ke každému zápasu bude obrovské množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na MS ve fotbale 2022 si vsadíte u všech našich sázkových kanceláří

Vstupní bonus u 22bet

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS ve fotbale 2022: informace, program, přenosy

Fotbalová událost roku startuje 20. listopadu v 17:00 SEČ soubojem domácího Kataru s Ekvádorem a vyvrcholí finálovým utkáním v neděli 18. prosince. Fotbaloví fanoušci tak dostanou předčasný vánoční dárek. I když se čeští fotbalisté na světový šampionát neprobojovali, dostane český fanoušek porci všech 64 utkání v přímém přenosu. 

  • Datum a místo konání: 20. listopadu – 18. prosince 2022, Katar
  • Počet účastníků: 32 týmů v 8 skupinách po 4 týmech
  • Největší favorité: Brazílie , Argentina , Francie , Anglie
  • Sázkové příležitosti: celkový vítěz a mnoho speciálů + ke každému zápasu bude obrovské množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na MS ve fotbale 2022 si vsadíte u všech našich sázkových kanceláří

Vstupní bonus u 22bet


MS ve fotbale 2022: informace a turnajový pavouk 

V netradičním termínu od 20. listopadu do 18. prosince hostí Katar 22. ročník mistrovství světa. Fotbalový svátek má tradičně 32 účastníků, kteří byli na slavnostním losu v katarském Dauhá začátkem dubna rozlosováni do osmi skupin. 

Z evropské kvalifikační zóny vzešlo 13 postupujících. Čeští fotbalisté vypadli v baráži se Švédskem. Kromě českých fotbalistů se na turnaji nepředstaví ani vítězové EURO Italové, kteří senzačně vypadli v prvním kole baráže se Severní Makedonií.

Druhý největší počet účastníků (6) vzešel z asijské zóny, z níž postoupila i Austrálie, byť do ní geograficky nepatří. Pět zástupců bude mít Afrika, pouze čtyři Jižní Amerika (Peru vypadlo v mezikontinentální baráži právě s Austrálií) a stejný počet také Severní a Střední Amerika (díky postupu Kostariky přes Nový Zéland v mezikontinentální baráži). 

Nejúspěšnější reprezentací v historii světových šampionátů je s pěti zlatými medailemi Brazílie. Kanárci, jak se fotbalové velmoci, přezdívá, patří k největším favoritům na zisk titulu také letos. Co do počtu medailí je největším sběratelem Německo, které má včetně NSR vyrovnanou bilanci čtyř zlatých, čtyř stříbrných a čtyř bronzových. Ziskem zlata by se tak posunulo na pozici historicky nejúspěšnější reprezentace.

Zlaté medaile z předchozího šampionátu budou obhajovat Francouzi, kteří ve finále porazili 4:2 překvapení turnaje Chorvatsko. Bronz získala po vítězství 2:0 nad Anglií Belgie

Turnajový pavouk

Pro světový šampionát je již od roku 1998 zaveden systém s 32 účastníky, kteří jsou rozlosováni do 8 skupin po čtyřech. První dva týmy z každé skupiny postoupí do osmifinále, pro celky na třetím a čtvrtém místě šampionát končí. 

Tím, že je šampionát pořádán pod hlavičkou FIFA, platí pro postup ze skupiny poněkud jiná pravidla, než pro soutěže pořádané pod hlavičkou UEFA. Největší roli hraje samozřejmě bodový zisk, ale v případě rovnosti bodů rozhodují následující kritéria v tomto pořadí:

  1. lepší rozdíl ve skóre ze všech zápasů
  2. více vstřelených branek ve všech zápasech
  3. více získaných bodů ve vzájemných zápasech
  4. lepší skóre ze vzájemných zápasů
  5. více vstřelených branek ve vzájemných zápasech
  6. body za fair-play
  7. los FIFA

Od osmifinále se hraje klasickým vyřazovacím způsobem. Pavouk play-off se hraje podle předem známého klíče. 

       
   FÁZE TURNAJE  DATUM  
   Zápasy v základních skupinách  20. listopadu – 2. prosince  
       
   Osmifinále  3. – 6. prosince  
       
   Čtvrtfinále  9. – 10. prosince  
       
   Semifinále  13. – 14. prosince  
       
   Zápas o bronz  17. prosince  
       
   Finále  18. prosince  
       

 

Rozlosování základních skupin MS ve fotbale 2022

Při pohledu na složení jednotlivých skupin sice najdeme několik zajímavých konfrontací již ve skupinové fázi šampionátu (Německo se např. střetne se Španělskem), o žádné z nich se však nedá říct, že by šlo o tzv. skupinu smrti. Je zde naopak několik vyrovnaných skupin a poté několik – pro papírové favority – snazších.

Na první dobrou se dá říct, že štěstí na los měli Holanďané, kteří na předchozích dvou šampionátech chyběli. Ve skupině A budou nejvýraznější favorit na postup. A to i přesto, že narazí na aktuálního afrického šampiona Senegal. O postup se poperou ještě s Ekvádorem a domácím výběrem

Ke zdánlivě snadnému postupu by měla dokráčet také Anglie. Aktuální vicemistr Evropy bude ve skupině B čelit Walesu, USA a Íránu. V našich očích však půjde o mnohem vyrovnanější skupinu, než na první pohled naznačují kurzy.

Ve skupině C bude ve společnosti Mexika, Polska a Sáudské Arábie velkým favoritem Argentina. Poslední vítězové Copa América v čele s legendárním Messim ale byli velkým favoritem i ve skupině na MS 2018, ale ze skupiny s Islandem, Chorvatskem a Nigérií postoupili s odřenýma ušima na poslední chvíli. Následně vypadli v osmifinále s pozdějšími vítězi z Francie.

Hned ve dvou skupinách si trojice účastníků zopakuje pikantní souboje z před čtyř let. Ve skupině D to bude Francie s Dánskem a Austrálií, které doplní Tunisko a ve skupině G si vzpomínky osvěží Brazílie, Švýcarsko a Srbsko. Čtvrtým do party bude Kamerun. Postupující před čtyřmi lety byli Francouzi s Dány, od kterých se to čeká i letos a Brazilci se Švýcary.

V „éčku“ se fotbalový fanoušek dočká lahůdky v podobě souboje Španělska s Německem. Evropské favority se pokusí zaskočit Japonsko a Kostarika.

Také ve skupině G se čeká hladký postup dvojice evropských zástupců, jmenovitě obhájců stříbra Chorvatska a bronzu Belgie. Zlatá generace Belgičanů zatím sice své předpoklady k zisku nejcennějšího kovu nepotvrdila a dost možná má poslední pořádnou šanci právě v Kataru, postup ze skupiny by však měl být formalitou. Společnost jim kromě Chorvatska budou dělat Maroko a Kanada.

Kromě Messiho bude mít poslední šanci na vytoužené zlato z mistrovství světa také druhá legenda 21. století Cristiano Ronaldo. Jeho Portugalsko se ve skupině G pokusí oplatit osmifinálové vyřazení z předchozího šampionátu Uruguayi, s níž je považováno za hlavního kandidáta na postup. V našich očích je však skupina s Ghanou a Jižní Koreou mnohem otevřenější, než se zdá. 

  • Skupina A: Katar , Ekvádor , Senegal , Nizozemsko
  • Skupina B: Anglie , Írán , USA , Wales
  • Skupina C: Argentina , Saúdská Arábie , Mexiko , Polsko
  • Skupina D: Francie , Austrálie , Dánsko , Tunisko
  • Skupina E: Španělsko , Kostarika , Německo , Japonsko
  • Skupina F: Belgie , Kanada , Maroko , Chorvatsko
  • Skupina G: Brazílie , Srbsko , Švýcarsko , Kamerun
  • Skupina H: Portugalsko , Ghana , Uruguay , Jižní Korea

Dějiště šampionátu

Hostitelská země si pro konání světového šampionátu připravila osm stadionů, což je nejméně od MS v Argentině 1978 a nejméně za celou dobu, co se turnaje účastní 32 reprezentací. 

Katarské pořadatelství provází od samého zvolení výrazná kontroverze. Kromě hlasů fotbalových funkcionářů, kteří zmiňují korupci, jež se do výběru hostitelské země silně promítla, se ozývají také aktivisté v boji za lidská práva a poukazují na fakt, že při stavbě miliardových projektů umřelo až několik tisíc dělníků! Kromě lidskoprávních organizací vyjádřilo své obavy také hnutí za práva LGBT, neboť homosexualita je v Kataru tvrdě trestána, hnutí za práva žen a některá další. Z mnoha stran se ozývají hlasy o bojkotu katarského šampionátu.

Svou rozlohou je Katar historicky nejmenší zemí, která kdy světový šampionát pořádala. Všech osm stadionů je tedy soustředěno v krátké dojezdové vzdálenosti. Přímo v hlavní metropoli Dauhá se nachází tři stadiony. Zbylých pět je rozmístěno do měst Al Raján, Al Wakrah, Al Khor a Lusail, přičemž nejvzdálenější stadion leží zhruba 50 km od centra Dauhá. 

Finále se bude hrát na osmdesátitisícovém Lusail Stadium ve městě Lusail vzdáleném zhruba 20 km od hlavního města. 

Lusail Stadium s kapacitou 80 tisíc fanoušků bude hostit finálový zápas

Lusail Stadium s kapacitou 80 tisíc fanoušků bude hostit finálový zápas (zdroj: qatar2022.qa)

Oficiální kanály MS ve fotbale s výsledky a informacemi

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či průběžné pořadí MS ve fotbale 2022, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze zápasů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Sázejte na MS ve fotbale s našimi sázkovými kancelářemi

Fotbalový světový šampionát je jednou z největších globálních akcí ve světě sportu. Po celém světě se prosází miliardy dolarů a Češi nebudou výjimkou. Fotbal se mezi českými sázkaři těší obrovské popularitě a světový šampionát bude v letošním roce rozhodně největší sázkařskou akcí. Sázkové kanceláře vypisují nepřeberné množství příležitostí a vsadit se dá v podstatě na cokoli, na co si vzpomenete.

Registrace v sázkové kanceláři Betano

Kurzy na celkového vítěze šampionátu v sázkové kanceláři Betano

 Brazílie  5.00  Argentina  7.00
 Francie  7.50  Anglie  8.50
 Španělsko  10.00  Německo  12.00
 Nizozemsko  15.00  Portugalsko  15.50
 Belgie  16.00  Dánsko  30.00
 Uruguay  50.00  Chorvatsko  50.00
 Švýcarsko  75.00  Senegal  100.00
 Polsko  100.00  USA  100.00
 Srbsko  100.00  Mexiko  100.00
 Wales  150.00  Kanada  200.00
 Ekvádor  200.00  Maroko  200.00
 Jižní Korea  250.00  Japonsko  250.00
 Ghana  300.00  Kamerun  300.00
 Tunisko  350.00  Katar  350.00
 Austrálie  500.00  Írán  750.00
 Kostarika  1000.00  Saúdská Arábie  1000.00

 

Kde sledovat MS ve fotbale živě

Jako již tradičně vlastní vysílací práva na největší fotbalovou událost na světě Česká televize, která nabídne velkou část utkání v přímém přenosu na svém sportovním kanále ČT sport. Narozdíl od předchozích šampionátů však část práv prodala konkurenci, konkrétně společnosti Nova, která nabídne zápasy na kanále Nova Action a na svém hlavním kanále TV Nova.

Z celkového počtu 64 utkáních jich ČT sport odvysílá exkluzivně 32. Dalších 14 nabídne společně s Novou a 18 zápasů odvysílá pouze Nova.

V případě světového šampionátu se nedá předpokládat, že budou dostupné online streamy v sázkových kancelářích, které přenosy běžně poskytují. Jedinou možností tedy bude televizní vysílání.