Hledá se nejlepší kanonýr. Zn.: pouze v Kataru

Góly jsou odjakživa kořením fotbalu a na mistrovství světa to platí dvojnásob. V Kataru se fandům představí celá řada skvělých střelců v čele s Kanem, Messim, nebo Mbappém. Fotbalový šampionát se navíc koná poprvé v jeho historii na podzim. Většina lig je po celém světě minimálně do poloviny prosince přerušena a otázka je, co to udělá s týmy, stejně jako se samotnými hráči. Ovlivní nestandardní termín počet gólů na šampionátu, nebo dokonce jejich střelce? Těžko říct, avšak jedno je fotbalovému nadšenci jasné: kandidátů na střelecký trůn tu máme více, než dost.

Harry Kane

                                                                                                                                                                                                                                                     zdroj: sportzive.cz

Roman Mráz

Roman Mráz

Hledá se nejlepší kanonýr. Zn.: pouze v Kataru

Góly jsou odjakživa kořením fotbalu a na mistrovství světa to platí dvojnásob. V Kataru se fandům představí celá řada skvělých střelců v čele s Kanem, Messim, nebo Mbappém. Fotbalový šampionát se navíc koná poprvé v jeho historii na podzim. Většina lig je po celém světě minimálně do poloviny prosince přerušena a otázka je, co to udělá s týmy, stejně jako se samotnými hráči. Ovlivní nestandardní termín počet gólů na šampionátu, nebo dokonce jejich střelce? Těžko říct, avšak jedno je fotbalovému nadšenci jasné: kandidátů na střelecký trůn tu máme více, než dost.

Harry Kane

                                                                                                                                                                                                                                                     zdroj: sportzive.cz


Góly na MS k lepšímu angažmá

Před zahájením jakéhokoliv mistrovství světa a nejen ve fotbale, uslyšíme a přečteme si nejčastěji dohady o tom, kdo turnaj vyhraje a vzápětí poté, který střelec asi nakonec získá prestižní korunu střelců?

Vyhrát tabulku střelců, nebo vstřelit alespoň několik branek na MS je důležité pochopitelně i pro samotné střelce. Někdy dokonce existenciálně důležité. Protože pro dost hráčů z exotičtějších zemí může být jen pár vstřelených branek vstupenkou do nejvyšších pater evropského fotbalu. A hrát ligu v Kamerunu, Kataru nebo naopak třeba anglickou Premier League, to už zní jako pořádná motivace. A nejen finanční.

Trend šesti branek stále v kurzu?

Když však trochu odbočíme od tématu a podíváme se do historie MS, tak zjistíme že letos v Kataru zřejmě nemůžeme čekat ani od největších hvězd nějaké rekordní gólové příděly. Doby, kdy vám na titul nejlepšího kanonýra turnaje „stačilo“ deset, nebo ještě lépe třináct branek, jsou, zdá se, nenávratně pryč.

Od 70. let je vidět patrný posun k defenzivnějšímu pojetí hry a ruku v ruce s tím také ubývá toho fotbalového koření. Na minulém šampionátu stačilo k titulu nejlepšího střelce Harry Kaneovi šest branek, stejně tak i Jamesi Rodriguezovi na MS v Brazílii 2014.

Messi, Ronaldo, nebo Mbappé...Adeptů na střelecký trůn je dost.

Ale zpět k přítomnosti a otázce nejlepšího střelce na katarském šampionátu. Jak jsme již uvedli, turnaje se zúčastní celá řada ostrostřelců z těch nejlepších evropských soutěží. Ne všichni si však do Asie s sebou přivezli kromě nutné výbavy také dobrou formu.

Pojďme se tedy podívat na největší adepty zisku koruny střelců na právě probíhajícím fotbalovém MS v Kataru.

O zápasovém vytížení, potažmo formě by mohl vyprávět například takový Cristiano Ronaldo, který proseděl prakticky celý podzim na lavičce náhradníků a když už nastoupil, vstřelil pouze jeden gól. V dresu Portugalska se však dostane na hřiště v každém zápase, pokud tedy nebude zraněný a tím pádem bude mít i šanci poprat se o střeleckou trofej. I když co si budeme povídat, ta je u Portugalce letos spíše v teoretické rovině. Přesto na Ronalda vypsala sázková kancelář Betano sedmý nejvyšší kurz.

Nizozemský mladík Cody Gakpo je na světovém šampionátu poprvé, i když po loňském Euru už zkušenost s podobným turnajem na svém kontě má. A tak to pro fanoušky fotbalu není úplně neznámé jméno. V dresu PSV Eindhoven nastřílel v loňské sezóně dvanáct branek a letos jich má zatím na svém kontě devět. S Holanďany se sice nepočítá do okruhu těch největších favoritů, ale Gakpo určitě má potenciál pomoci národnímu týmu vystřílet cestu pokud možno co nejdále. Poměrně dost mu věří i sázkové kanceláře. Například Betano vypsalo na Codyho Gakpa, coby nejlepšího střelce turnaje, kurz 18,00.

Hodně věříme také dalšímu supertalentovi Marcusi Rashfordovi z Anglie. Poslední dvě sezóny se sice Rashford v dresu „rudých ďáblů“ spíše trápil a často začínal zápasy pouze na lavičce, ale v dresu „Albionu“ to bývá jiná písnička. Trenér Gareth Southgate na pětadvacetiletého útočníka hodně spoléhá a naopak, hra anglického nároďáku Rashfordovi svědčí. Útočník Manchesteru tak bude mít v Kataru ideální šanci odčinit dvě střelecké nuly z posledního MS a ME.

Mbappé a Rashford

                                                      Hodně branek se čeká od mladých pušek jako je Mbappé nebo Rashford          zdroj: skysports.com

Třicetiletého španělského šutéra Alvara Moratu hrajícího momentálně za Atlético Madrid, vídají fotbaloví příznivci v národním dresu Španělska zhruba posledních osm let, mistrovství světa v Kataru však bude pro Moratu premiérou. To by ale neměl být pro vítěze Ligy mistrů zas takový problém. Během své kariéry prošel mnoha evropskými velkokluby v čele s Realem Madrid, Chelsea, nebo Juventusem a jeho angažmá byla ve většině destinací doprovázena mnoha góly. Ty od něj čekají pochopitelně také španělští fanoušci na šampionátu. A nejen fanoušci, ale také sázkovky. Na Moratu si můžete vsadit v zajímavém kurzu 13,00.

Možná jste správně postřehli, že v seznamu dosud chybí kanárek. Tedy ne, že by měl dávat góly na MS tvor z říše ornitologie, ale spíše hráč pocházející z Brazílie. A jednoho takového tu teď máme. Je jím hrotový útočník Tottenhamu Hotspurs – Richarlison. Brazílie sice má svého Neymara, ale to je spíše tvůrce hry a góly se čekají spíše od pětadvacetiletého forvarda hrajícího na britských ostrovech. Letos je sice v Tottenhamu zatím na suchu, ale za předchozí čtyři roky nastřílel v dresu Evertonu přes čtyřicet branek a góly se od něj čekají také v Kataru. Pokud věříte právě brazilskému kanonýrovi, není nic snadnějšího, než si na útočníka Hotspurs vsadit v kurzu 11,00.

Po Maradonovi je to možná nejlepší argentinský fotbalista historie. Ano, řeč je o Leonardovi Messim, který se představí na svém již pátém MS. V dresu PSG už nestřílí obrovské kvantum branek jako kdysi v Barceloně, ale v Kataru s ním musíme rozhodně počítat do soutěže střelců. Hra jihoameričanů na Messim zároveň padá a stojí, takže klidně můžeme být svědky toho, že rozjetý Messi dotáhne Argentinu až do finále s bilancí šesti nebo sedmi vstřelených branek. Betano ohodnotilo šance argentinského útočníka na zisk střelecké trofeje hodnotou 9,00. Pěkný kurz na to, že se bavíme o jedné z největších hvězd fotbalového mistrovství, nemyslíte?

A máme tu největšího favorita na střelecký trůn letošního fotbalového šampionátu. Francouzský útočník Kylian Mbappé začátkem roku bavil fotbalovou veřejnost spíše jeho výroky ohledně (ne)přestupu do Realu Madrid, na druhou stranu mu nelze upřít obrovskou fotbalovou kvalitu, která v něm stále dřímá. Na MS 2018 pomohl Francii k titulu mistrů světa čtyřmi brankami a letos by se fanoušci mohli od třiadvacetiletého útočníka PSG dočkat ještě více tref do černého. V pařížském klubu má Kylian v této sezóně impozantní bilanci dvanácti branek ve čtrnácti zápasech a po zranění Benzemy bude země „Galského kohouta“ potřebovat důležité gólové zásahy právě od Mbappého. Pomůže třiadvacetiletý útočník Francii k obhajobě titulu dalším přídělem branek, jako tomu bylo na minulém MS? Podle kurzu 3,75 to vypadá, že ano.

To bychom tedy měli. Výčet sedmi nejobávanějších. Na druhou stranu je pochopitelné, že na tak velkém turnaji, jakým je MS, bychom favoritů na korunu střelců našli mnohem více. Určitě by nám nepoděkoval Harry Kane, nebo Ferran Torres, kteří se nám do seznamu už nevešli. Ale cílem článku nebylo přinést čtenářům jednoznačnou předpověď. To ve fotbale ani nejde. Znáte to, míč je kulatý a stát se může cokoliv. Možná máte vlastního favorita, který nakonec překvapí všechny fanoušky i sázkové kanceláře. Jestli tomu tak skutečně bude, uvidíme za pár týdnů. Na našem blogu si o tom, jak to celé dopadlo, určitě po skončení šampionátu přečtete.

Nenechte si ujít další články z MS ve fotbale 2022:
         
 

MS ve fotbale 2022

Stadiony MS v Kataru

Největší favorité MS 2022