Na přestupovém trhu prodělal za posledních 10 let nejvíce Manchester United

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Na přestupovém trhu prodělal za posledních 10 let nejvíce Manchester United


Se zajímavou statistikou přišla před pár dny studie společnosti CIES Football Observatory. Ta spočítala, kolik evropské kluby za posledních deset let vydělaly či prodělaly na nákupu a prodeji hráčů. Nejhůře situace vyznívá pro Manchester United, který je ve ztrátě přes jednu miliardu eur.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

V první pětce tři kluby z Anglie

Hned trojice klubů se umístila v první pětici nejhůře obchodujících celků za posledních deset let. Kromě prvního Manchesteru United pak také jeho městský rival ze City a Arsenal. Právě posledně jmenovaný klub možná dost fanoušků překvapí, protože právě londýnský celek je známý pro své skromné nákupy. I tak však ,,Gunners“ za posledních deset let nakoupili hráče za zhruba miliardu eur, prodejem hráčů si však přišli pouze na 446 milionů eur.

První pětici pak doplňuje francouzský PSG a španělská Barcelona. Zatímco u těchto gigantů se dá postavení v žebříčku pochopit s ohledem na jejich úspěchy, Barca vyhrála ve zmiňovaném období LaLigu pětkrát, PSG nejvyšší francouzskou soutěž dokonce sedmkrát, Manchester United v domácí soutěži za posledních deset let stanul na nejvyšším stupni pouze jednou. Z předních evropských klubů nejvíce za poslední roky utrácel Manchester City, který přivedl posily za celkovou sumu 1,7 miliardy eur. Nejvíce peněz z prodeje hráčů se může pochlubit další anglický klub Chelsea, ta vydělala prodejem hráčů v posledních deseti letech 1,2 miliardy eur.

Zdroj: lidovky.cz

Opačné straně tabulky vládne Francie s Itálií

Opačné straně mince, tedy kluby, které jsou chytrými nákupy a prodeji v plusu, dominují kluby z Francie a Itálie. Nejlépe je na tom Lille, které je v plusu 349 milionů eur. Z italských celků je na tom pak nejlépe Janov, který si přestupní politikou za posledních deset let vydělal přesně 200 milionů eur. Z širší evropské špičky je na tom pak nejlépe Dortmund, která je v plusu 86 milionů eur. Několik dalších desítek milionů jim navíc do klubové kasy přinese prodej Erlinga Haalanda.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !