Kde mohu získat radu ohledně závislosti na hraní?

Hledáte informace týkající se závislosti na hazardu nebo potřebujete jakoukoliv pomoc? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte vše potřebné.

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Kde mohu získat radu ohledně závislosti na hraní?

Hledáte informace týkající se závislosti na hazardu nebo potřebujete jakoukoliv pomoc? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte vše potřebné.


Kde mohu získat radu ohledně závislosti na hraní?

Hazardní závislost je vážným problémem, který může mít devastující dopady na životy postižených i jejich blízkých. Existuje řada různých řešení a strategií, které mohou pomoci lidem, kteří jsou závislí na hazardu, získat kontrolu nad svým životem a zlepšit svou kvalitu života. 

  1. Terapie a poradenství: Jedním z nejběžnějších způsobů léčby hazardní závislosti je terapie. Existují různé druhy terapie, které mohou být účinné, včetně kognitivně-behaviorální terapie (KBT) a terapie založené na motivačním rozhovoru. Terapie vám může pomoci pochopit kořeny vaší závislosti, identifikovat spouštěče a naučit se zvládat pokušení. V případě závilosti na hazardu vám nejlépe poslouží vystudovaný adiktolog, který vám poskytne odbornou péči. 
  2. Sebeovládání a sebekontrola: Sebekontrola je klíčovým prvkem v léčbě hazardní závislosti. Jedním z možných řešení je stanovení pevných hranic a pravidel pro sebe, aby se minimalizovalo riziko impulsivního hraní. Plánování a sledování financí může také pomoci udržet kontrolu nad penězi.
  3. Podpora rodiny a přátel: Pro mnoho lidí závislých na hazardu je klíčovým prvkem úspěšného uzdravení podpora od rodiny a přátel. Otevřená komunikace a porozumění ze strany blízkých lidí mohou motivovat k nápravě a zlepšení.
  4. Samopomocné skupiny: Samopomocné skupiny, jako je Gamblers Anonymous (Hazardní anonymní), mohou být cenným zdrojem podpory. V těchto skupinách můžete sdílet své zkušenosti s lidmi, kteří prošli stejnými problémy, a získat rady a podporu od těch, kteří se snaží překonat stejnou závislost.
  5. Farmakoterapie: V některých případech může být farmakoterapie zvažována jako součást léčebného plánu. Léky, jako jsou antidepresiva, mohou pomoci snižovat touhu hrát a zmírňovat úzkost spojenou s hazardní závislostí. Však se jedná o doplňkovou terapii a měla by být prováděna pod dohledem lékaře.
  6. Finanční plánování:Vytvoření realistického finančního plánu a řízení financí je dalším důležitým krokem v procesu zotavení. To zahrnuje odstranění dluhů, plánování rozpočtu a vytvoření účinných strategií pro hospodaření s penězi.
  7. Prevence a omezení přístupu k hazardu: Pro lidi závislé na hazardu může být užitečné omezit nebo úplně zabránit přístupu k hazardním aktivitám. To může zahrnovat samovyřazení ze sázkových kanceláří a casin, nebo dokonce požádání o dočasný zákaz vstupu (platí i v online prostředí).

Každý člověk je jedinečný a nemusí existovat jedno univerzální řešení pro všechny závislé na hazardu. Nejlepší cestou k uzdravení je individuální plán léčby, který zohledňuje specifické potřeby a situaci každého pacienta. Je důležité vyhledat odbornou pomoc a podporu od lékařů, terapeutů a samopomocných skupin, aby se závislost na hazardu mohla úspěšně překonat.

V České republice existuje několik organizací a služeb, které se zaměřují na pomoc lidem s problémy způsobenými hazardním hraním a boj proti závislostem na hazardu. Mezi tyto organizace patří:

  1. Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: Toto centrum poskytuje komplexní služby v oblasti prevence, léčby a výzkumu závislostí, včetně závislosti na hazardu.
  2. GamCare: Ačkoliv původem z Velké Británie, GamCare nabízí online podporu, poradenství a terapeutické služby pro osoby trpící závislostí na hazardu a jejich rodiny. Jejich služby mohou být přístupné i pro české hráče.
  3. Anonymní Hazardní Hráči (Gamblers Anonymous): Mezinárodní organizace, která provozuje setkání a programy podpory pro jednotlivce, kteří chtějí překonat závislost na hazardních hrách. V České republice mohou fungovat místní skupiny této organizace.
  4. Linka bezpečí: Poskytuje poradenství a podporu osobám, které čelí problémům s hazardním hraním.
  5. Národní centrum pro zdraví rodiny (Národní drogová informační služba): Nabízí informace a podporu související s různými formami závislosti, včetně hazardního hraní.

Je také možné vyhledat soukromé psychoterapeutické kliniky a poradny, které se specializují na léčbu závislostí, včetně závislosti na hazardních hrách. Pro konkrétní informace a pomoc je vždy dobré kontaktovat zdravotnického poskytovatele nebo příslušnou zdravotnickou instituci.

Určitě se nezapomeňte podívat do naší sekce, která nese název Problémy s hazardem, kde najdete celou řadu důležitých informací.

Pokud máte otázky týkající se čehokoliv ohledně kurzového sázení, online casin nebo hazardních her obecně, vždy se můžete obrátit na náš chat support, který je vám k dispozici ve všední dny (15:00-22:00) i o víkendech (11:00-23:00).