Co je to gambling

Gambling, neboli hazardní hraní, je forma zábavy, která spočívá v sázení na nejistý výsledek s cílem vyhrát peněžní nebo materiální odměnu. Tato činnost je stará jako lidstvo samo a objevuje se ve všech kulturách po celém světě v různých formách, od jednoduchých sázek mezi přáteli až po složité hry v kasinech a sázkových kancelářích.

Co je to gamblerství, jak vzniká závislost na sázení a kdy se z hazardního hraní stává nebezpečný problém?

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Co je to gambling

Gambling, neboli hazardní hraní, je forma zábavy, která spočívá v sázení na nejistý výsledek s cílem vyhrát peněžní nebo materiální odměnu. Tato činnost je stará jako lidstvo samo a objevuje se ve všech kulturách po celém světě v různých formách, od jednoduchých sázek mezi přáteli až po složité hry v kasinech a sázkových kancelářích.

Co je to gamblerství, jak vzniká závislost na sázení a kdy se z hazardního hraní stává nebezpečný problém?


Co je to gambling

Gamblerství (gambling), často označované jako závislost na sázení, patologické nebo kompulzivní hraní, je stav, kdy jedinec ztrácí kontrolu nad svým hraním, což vede k negativním důsledkům v osobním, profesním a finančním životě. 

Závislost na sázení je charakterizována opakovaným problematickým hraním, které přetrvává navzdory významným negativním dopadům. Důsledky gamblerství mohou zahrnovat finanční ztráty, bankrot, ztrátu práce, bezdomovectví a rozpad osobních vztahů.

Jak se pozná gambler

Gamblera lze poznat podle řady charakteristických znaků, mezi které patří především neustálé myšlení na hraní, plánování dalších her a způsobů, jak získat peníze na hraní. Gambler často zvyšuje částky sázek, aby dosáhl požadovaného vzrušení, a pokračuje v hraní i po opakovaných finančních ztrátách.

Většina lidí, kteří sázejí, nemá problém s hraním, ale někteří lidé se v určitém bodě svého života stanou patologickými hráči.

Patologický hráč nemůže kontrolovat nutkání hrát, i když to má negativní důsledky jak pro něj, tak pro jeho blízké. Bude hrát, ať už je na vrcholu nebo na dně, bez peněz nebo s penězi. Bude hrát bez ohledu na důsledky, i když ví, že šance na výhru jsou proti němu a nemůže si dovolit prohrát.

Diagnóza patologického hráčství

Gamblers Anonymous, mezinárodní společenství lidí s problémy s gamblingem, nabízí dotazník, který pomáhá identifikovat příznaky patologického hráčství. 

Odpovědi na tyto otázky mohou pomoci určit, zda má osoba problémy s gamblingem, které vyžadují odbornou pomoc.

  1. Zameškali jste kvůli hazardu práci nebo školu?

  2. Zapříčinil někdy hazard ve vaší domácnosti nespokojenost?

  3. Měl hazard vliv na vaši pověst?

  4. Cítili jste někdy po hraní výčitky svědomí?

  5. Uchýlili jste se někdy k hazardu, abyste získali peníze, se kterými byste pak splatili dluhy nebo jinak vyřešili své finanční problémy?

  6. Způsobil hazard pokles ambice nebo efektivity?

  7. Měli jste po prohře pocit, že se musíte rychle vrátit a vyhrát ztráty zpět?

  8. Měli jste po výhře silné nutkání vrátit se a vyhrát víc?

  9. Hráli jste tak často, dokud jste všechno neprohráli?

  10. Půjčili jste si někdy, abyste dotovali svou hazardní činnost?

  11. Prodali jste někdy něco, abyste dotovali svou hazardní činnost?

  12. Zdráhali jste se použít „Peníze na hazard“ na běžné výdaje?

  13. Vedl u vás hazard ke ztrátě zájmu o vlastní blaho nebe blaho rodiny?

  14. Hráli jste někdy déle, než jste plánovali?

  15. Uchýlili jste se někdy k hazardu, abyste unikli před strachem, problémy, nudou, osamělostí, smutkem nebe ztrátou?

  16. Spáchali jste někdy nebo uvažovali jste o spáchání trestného činu, abyste mohli dotovat svou hazardní činnost?

  17. Způsobil vám hazard problémy se spánkem?

  18. Vzniká ve vás po hádce, zklamání nebo frustraci nutkavá potřeba hrát?

  19. Měli jste někdy silné nutkání oslavit nějaký úspěch několika hodinami hazardního hraní?

  20. Měli jste někdy v důsledku hazardu sebedestruktivní nebo sebevražedné myšlenky?

Pokud je 7 a více odpovědí na otázky „ano“, osoba má problémy s gamblingem, které by měla začít řešit a nebát se požádat o pomoc s léčbou gamblerství

Co je gambling

Zdroj obrázku: Freepik

Mýty a fakta o závislosti na sázení

V oblasti gamblerství existuje několik mýtů, které je potřeba na začátku vyvrátit a uvést na pravou míru. Podíváme se tedy na nejčastější mýty o problémovém hraní a doplníme k nim fakta podle HelpGuide.

Mýtus: Musíte hrát každý den, abyste byli problémový hráč.

Fakt: Problémový hráč může hrát často nebo zřídka. Hraní je problém, pokud způsobuje problémy.

 

Mýtus: Problémové hraní není skutečný problém, pokud si na to hráč může dovolit.

Fakt: Problémy způsobené nadměrným hraním nejsou jen finanční. Příliš mnoho času stráveného hraním může vést také k problémům ve vztazích, nebo právním problémům, ztrátě zaměstnání, duševním zdravotním problémům včetně deprese a úzkosti, dokonce i sebevraždě.

 

Mýtus: Mít problém s hraním znamená jen mít slabou vůli, být nezodpovědný nebo neinteligentní.

Fakt: Problémy s hraním postihují lidi všech úrovní inteligence a všech prostředí. Zodpovědní lidé se silnou vůlí jsou stejně ohroženi, že se u nich vyvine problém s hraním, jako kdokoli jiný.

 

Mýtus: Partneři problémových hráčů často vedou své blízké k hraní.

Fakt: Problémoví hráči se často snaží racionalizovat své chování. Vinit ostatní je jedním ze způsobů, jak se vyhnout převzetí odpovědnosti za své činy, včetně toho, co je potřeba k překonání problému.

 

Mýtus: Pokud problémový hráč nashromáždí dluh, měli byste mu pomoci se o dluh postarat.

Fakt: Rychlá řešení se mohou zdát jako správná věc, kterou máte udělat. Nicméně vyplácení hráče z dluhu může ve skutečnosti věci zhoršit tím, že umožní jeho problémům s hraním pokračovat.

Co je gambling

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy je hraní zábava a kdy problém?

Hazard může být formou zábavy, když je provozován zodpovědně a s mírou. Rozlišení mezi hazardem jako zábavou a hazardem jako problémem závisí na několika klíčových faktorech, které mohou pomoci rozpoznat závislost na sázení.

Hazard jako zábava

  • Omezený čas a peníze: Jednotlivec si stanoví pevné limity, kolik času a peněz je ochoten hazardu věnovat, a těchto limit se striktně drží.

  • Bez negativních dopadů: Hraní neovlivňuje negativně osobní, rodinný, finanční nebo pracovní život.

  • Kontrola nad hraním: Hráč má plnou kontrolu nad svým hraním, může kdykoli přestat a hraní není pro něj nutkavou potřebou.

  • Hraní pro zábavu: Hlavním motivem pro hraní je zábava a relaxace, nikoli snaha vyhrát peníze nebo uniknout před problémy.

Hazard jako problém

  • Ztráta kontroly: Jednotlivec není schopen kontrolovat frekvenci, dobu trvání nebo množství peněz věnovaných hraní.

  • Negativní dopady: Hraní má negativní dopad na jednotlivcova osobní, rodinná, finanční nebo pracovní aspekty života.

  • Nutkavá potřeba hrát: Hraní se stává nutkavou potřebou, hráč cítí silné puzení hrát i přes vědomí negativních důsledků.

  • Používání hraní jako úniku: Hráč používá hraní jako způsob, jak uniknout před osobními problémy nebo nepříjemnými emocemi.

  • Finanční problémy: Hráč se dostává do finančních problémů kvůli hraní, může se zadlužit nebo využívat peníze určené na jiné účely.

  • Sociální a vztahové problémy: Hraní způsobuje konflikty s rodinou a přáteli, může vést k izolaci a ztrátě sociálních vazeb.

Pokud se hazardní hraní přesune z kategorie zábavy do kategorie problému, je důležité vyhledat pomoc a závislost na sázení řešit. Existují různé formy podpory a léčby gamblerství, včetně poradenství, terapie a podpůrných skupin, které mohou jednotlivcům pomoci překonat problémy spojené s hazardním hraním.

 

Zdroje článku